Moja historia guz jądra lewego - proszę o pomóc

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Moja historia guz jądra lewego - proszę o pomóc

Postprzez Kamil# » 26 Lip 2024, 13:40

Witam. Dnia 12.07 przeszedłem operację lewostronnej orchidektomii. Wklejam wynik Hist - pat:

Opis mikroskopowy:

Dwuogniskowy nowotwór złośliwy jądra. Pierwsze ognisko - nasieniak, średnica ogniska 5,5 mm (IHC: CD117+, AE1/3 -/+, GATA3-, Glypican-). W cewkach przylegających do nasieniaka cechy germ cell neoplasia in situ GCNIS. Martwicy w obrębie guza, wylewów krwotocznych, naciekania naczyń, nerwów i osłonek jądra nie stwierdza się. Drugie ognisko - rak zarodkowy - średnica ogniska 13 mm (IHC: CD117-, AE 1/3-, GATA-3-, Glypican-). W obrębie tego ogniska stwierdza się pola wylewów krwotocznych i martwicy skrzepowej a także naciekanie osłonki białawej bez naciekania osłonki pochwowej. Całkowity wymiar guza obejmujący oba ogniska 17mm.
Naciekania naczyń i nerwów nie stwierdza się. W granicy cięcia utkania nowotworowego nie stwierdza się.
ROZPOZNANIE:

Dwuogniskowy germinalny nowotwór złośliwy jądra (seminoma + embrional carcinoma). PT1NxMx (TNM 8 ed UICC). L0, V0, Pn0. W granicach cięcia utkania nowotworowego nie wywiedzą się ( excixio completa, R0).

Dodatkowo w zeszłym tygodniu wykonałem TK z kontrastem:

Jama brzuszna, miednica, kl piersiowa bez zmian.
Moje markery: LDH 204 U/i, beta- HCG < 0,1 mlU/ml, AFP: 1lU/ml

Proszę o interpretację wyniku, co mnie teraz czeka jestem troszkę przerażony do końca miałem nadzieję że będzie to zmiana łagodna. Przed operacją markery były tak samo niskie jak po.

Mam 39 lat guza wykryłem w czerwcu br. Mam 3 dzieci.
Kamil#

Re: Moja historia guz jądra lewego - proszę o pomóc

Postprzez Uroboros » 26 Lip 2024, 13:57

Skoro markery w normie i tk czyste to obserwacja będzie ilub ewentualnie jeden wlew karboplatyny
Uroboros

Postprzez Kamil# » 26 Lip 2024, 14:18

Karboplatyny czy BEP? Jaka jest różnica?
Kamil#

Postprzez miszcz » 26 Lip 2024, 14:31

To są dwa guzy, w tym nienasieniak, więc będzie aktywna obserwacja lub 1xBEP albo 2xEP. Bez obaw, to jest do przejścia.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Kamil# » 26 Lip 2024, 23:52

Czy osoby bardziej doświadczone mogłyby mi polecić specjalistę do konsultacji? Mam dwa Guzy jeden mały nasieniak i drugi nieco większy nienasieniak. W piątek za tydzień konsylium. Chciałbym się jakoś przygotować merytorycznie. Nie jestem przekonany do chemii. Chciałbym mieć jakieś argumenty.
Kamil#

Postprzez Kevin1301 » 27 Lip 2024, 08:55

Dr. Tomasz Sarosiek. Najlepszy specjalista w Polsce od jajek. Możesz mu wysłać na maila wszystkie wyniki. Napewno ci odpisze.
Kevin1301

Postprzez miszcz » 27 Lip 2024, 09:30

Zapomnij, że będą z tobą rozmawiać lub będą ci wszystko wyjaśniać. Jak pisałem, dostaniesz do wyboru - aktywna obserwacja lub chemioterapia uzupełniająca. Jeśli nie jesteś przekonany do chemioterapii, a skierują cię na nią, możesz odmówić leczenia i pozostać na aktywnej obserwacji. Również w odwrotnym przypadku - proponują aktywną obserwację, a ty chcesz chemię, możesz postawić na swoim. Chemioterapia uzupełniająca to 1xBEP lub 2xEP, w przypadku ewentualnej wznowy, która nie musi nastąpić, chemioterapia pierwszego rzutu to 3xBEP lub 4xEP. Szczerze mówiąc, trudna decyzja, bo masz wczesne stadium choroby.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Kamil# » 28 Lip 2024, 22:55

Czy ktoś wie czy jest szansa, że Dr Sarosiek będąc na urlopie odczyta maila? W kolejny piątek konsylium...

Mam jeszcze jedno pytanie w razie aktywnej obserwacji jak czesto wykonuje się markery a jak często TK?

Trzecie pytanie co z markerami u mnie taki sam poziom (minimalny przed operacją jak i po). Czy one będą dla mnie miarodajne czy wykażą ewentualną wznowę? Dzięki
Kamil#

Postprzez Kevin1301 » 29 Lip 2024, 05:49

Jest szansa mi dwa lata temu też odpisał gdy był na urlopie.

Przez pierwsze dwa lata TK co 3 mies i markery co 3 mies.

Raczej w twoim wypadku wyznacznikiem będzie TK ale markery trzeba i tak zawsze kontrolować.
Kevin1301

Postprzez PiotrekzŁodzi » 29 Lip 2024, 22:27

Doktor myślę, że odpisze jak wroci z urlopu.
Niemniej proponuje umówić się na wizytę prywatną. Dostaniesz komplet informacji i odpowiedź na każde pytanie + fair wobec dr.Sarosieka. Na maila odpisuje w swoim prywatnym czasie...
Łap namiary:

Dr n. med. Tomasz Sarosiek
specjalista onkolog kliniczny
Luxmed Onkologia Sp. z o. o.
01-748 Warszawa, ul. Szamocka 6
tomasz.sarosiek@luxmed.pl...
Zapisy NFZ: tel. +48 22 469 83 90, +48 430 87 00
Wizyty prywatne , Oncomedica: +48 503 913 935
PiotrekzŁodzi

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 41 gości