Witam. Dnia 12.07 przeszedłem operację lewostronnej orchidektomii. Wklejam wynik Hist - pat:
Opis mikroskopowy:
Dwuogniskowy nowotwór złośliwy jądra. Pierwsze ognisko - nasieniak, średnica ogniska 5,5 mm (IHC: CD117+, AE1/3 -/+, GATA3-, Glypican-). W cewkach przylegających do nasieniaka cechy germ cell neoplasia in situ GCNIS. Martwicy w obrębie guza, wylewów krwotocznych, naciekania naczyń, nerwów i osłonek jądra nie stwierdza się. Drugie ognisko - rak zarodkowy - średnica ogniska 13 mm (IHC: CD117-, AE 1/3-, GATA-3-, Glypican-). W obrębie tego ogniska stwierdza się pola wylewów krwotocznych i martwicy skrzepowej a także naciekanie osłonki białawej bez naciekania osłonki pochwowej. Całkowity wymiar guza obejmujący oba ogniska 17mm.
Naciekania naczyń i nerwów nie stwierdza się. W granicy cięcia utkania nowotworowego nie stwierdza się.
ROZPOZNANIE:
Dwuogniskowy germinalny nowotwór złośliwy jądra (seminoma + embrional carcinoma). PT1NxMx (TNM 8 ed UICC). L0, V0, Pn0. W granicach cięcia utkania nowotworowego nie wywiedzą się ( excixio completa, R0).
Dodatkowo w zeszłym tygodniu wykonałem TK z kontrastem:
Jama brzuszna, miednica, kl piersiowa bez zmian.
Moje markery: LDH 204 U/i, beta- HCG < 0,1 mlU/ml, AFP: 1lU/ml
Proszę o interpretację wyniku, co mnie teraz czeka jestem troszkę przerażony do końca miałem nadzieję że będzie to zmiana łagodna. Przed operacją markery były tak samo niskie jak po.
Mam 39 lat guza wykryłem w czerwcu br. Mam 3 dzieci.