Jak to jest z testosteronem?

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Jak to jest z testosteronem?

Postprzez vader777 » 15 Sie 2024, 09:17

Mój endokrynolog mi odpisał iniekcja co 2tyg.
vader777

Postprzez Viss » 15 Sie 2024, 14:41

Bardzo często endokrynolodzy/androlodzy nie mają pojęcia o tym i przypisuję tak jak pisze na ulotce iniekcję co 2-4 tygodnie. Jest to wielkim błędem tak jak pisałem, masz wystrzał hormonu a po 2 tygodniach poniżej jak zaczynałeś praktycznie o 4 tygodniach już nawet nie wspominam. Poczytaj trochę o tym w internecie a zmienisz szybko o tym zdanie. Chodzi o to żeby utrzymywać stały poziom i mieć jak najmniejsze wahania hormonów. Masz przypisany prolongatum czy omnadren? Mi mój androlog przypisał omnadren i iniekcję co 2-4 tygodnie. Potem zapaliła mi się lampka i poczytałem o tym. Więcej u niego już nie byłem.
Viss

Postprzez vader777 » 16 Sie 2024, 12:47

Ja prolongatum, z tego co wiem niby dobry jest ten mój Profesor bo ma 4 specjalizacje,ale poszukam i poczytam sobie o tym dawkowaniu,dzięki.
vader777

Postprzez Viss » 17 Sie 2024, 13:02

Prolongatum ma okres półtrwania jakieś 4-5 dni.
Viss

Postprzez TestoMax » 03 Paź 2024, 22:47

W PL terapia zastępcza testosteron jest mało popularna w porównaniu do USA czy Europy Zachodniej co wiąże się z tym, że jest niewielu lekarzy, którzy się na tym znają. Kilka lat temu poszedłem do endokrynologa, żeby mi przepisała coś na obniżenie poziomu estradiolu (w badaniach znacznie powyżej normy), z rozmowy wynikało, że w większości przypadków miała pacjentów z zaburzeniami pracy tarczycy. Dostałem namiar na dwóch lekarzy, chyba jedynych w moim mieście znających się na takich tematach, oczywiście przyjmujących tylko prywatnie.
TestoMax

Postprzez TestoMax » 03 Paź 2024, 23:45

Viss napisał(a):Bardzo często endokrynolodzy/androlodzy nie mają pojęcia o tym i przypisuję tak jak pisze na ulotce iniekcję co 2-4 tygodnie. Jest to wielkim błędem tak jak pisałem, masz wystrzał hormonu a po 2 tygodniach poniżej jak zaczynałeś praktycznie o 4 tygodniach już nawet nie wspominam. Poczytaj trochę o tym w internecie a zmienisz szybko o tym zdanie. Chodzi o to żeby utrzymywać stały poziom i mieć jak najmniejsze wahania hormonów. Masz przypisany prolongatum czy omnadren? Mi mój androlog przypisał omnadren i iniekcję co 2-4 tygodnie. Potem zapaliła mi się lampka i poczytałem o tym. Więcej u niego już nie byłem.

W ulotce zawsze masz napisane dawkować według zaleceń lekarza. 2 - 4 tygodnie jest podane orientacyjnie. To że pacjent X ma po 3 tygodniach od iniekcji testosteron w normie i czuje się dobrze nie znaczy, że tak samo będzie z pacjentem Y. Badanie poziomu hormonów powinno być wykonane mniej więcej 24 godziny przed iniekcją, ewentualnie jak wieczorem przyjmujesz dawkę, zrób badania rano, wtedy najłatwiej będzie określić odpowiednią częstotliwość dawkowania. Zbyt częste dawkowanie testosteronu z estrami o dłuższym okresie półtrwania może powodować po kilku miesiącach znaczą kumulację hormonu w organizmie.
TestoMax

Postprzez JurekO » 07 Paź 2024, 10:41

Viss napisał(a):Prolongatum ma okres półtrwania jakieś 4-5 dni.

To jako, ze masz zastrzyk co 4 dny? Mogl bys troche rozpisac ta zapalona czerwona lampke? Dzieki. Ja biore nebido raz na 3 miesace. Koszt kolo 440 pln
Awatar użytkownika
JurekO
Przyjaciel Forum

Postprzez PiotrekzŁodzi » 07 Paź 2024, 11:41

I jak wrażenia z Nebido? Co wcześniej brałeś? Jak samopoczucie i badania?
PiotrekzŁodzi

Postprzez Viss » 07 Paź 2024, 21:57

TestoMax napisał(a):
Viss napisał(a):Bardzo często endokrynolodzy/androlodzy nie mają pojęcia o tym i przypisuję tak jak pisze na ulotce iniekcję co 2-4 tygodnie. Jest to wielkim błędem tak jak pisałem, masz wystrzał hormonu a po 2 tygodniach poniżej jak zaczynałeś praktycznie o 4 tygodniach już nawet nie wspominam. Poczytaj trochę o tym w internecie a zmienisz szybko o tym zdanie. Chodzi o to żeby utrzymywać stały poziom i mieć jak najmniejsze wahania hormonów. Masz przypisany prolongatum czy omnadren? Mi mój androlog przypisał omnadren i iniekcję co 2-4 tygodnie. Potem zapaliła mi się lampka i poczytałem o tym. Więcej u niego już nie byłem.

W ulotce zawsze masz napisane dawkować według zaleceń lekarza. 2 - 4 tygodnie jest podane orientacyjnie. To że pacjent X ma po 3 tygodniach od iniekcji testosteron w normie i czuje się dobrze nie znaczy, że tak samo będzie z pacjentem Y. Badanie poziomu hormonów powinno być wykonane mniej więcej 24 godziny przed iniekcją, ewentualnie jak wieczorem przyjmujesz dawkę, zrób badania rano, wtedy najłatwiej będzie określić odpowiednią częstotliwość dawkowania. Zbyt częste dawkowanie testosteronu z estrami o dłuższym okresie półtrwania może powodować po kilku miesiącach znaczą kumulację hormonu w organizmie.

W życiu nie będziesz miał po 3 tyg od iniekcji testosteronu w normie. Z resztą się zgadzam, robisz iniekcję wieczorem rano oznaczasz poziom testosteronu, następnie w dzień iniekcji rano następne badanie i widać wtedy jak to u nas oddziałowuje
Viss

Postprzez Viss » 07 Paź 2024, 22:00

JurekO napisał(a):
Viss napisał(a):Prolongatum ma okres półtrwania jakieś 4-5 dni.

To jako, ze masz zastrzyk co 4 dny? Mogl bys troche rozpisac ta zapalona czerwona lampke? Dzieki. Ja biore nebido raz na 3 miesace. Koszt kolo 440 pln

I jak po nebido jak spada poziom testosteronu jaki masz po 3 miesiącach? To że lekarze ślepo rozpisują nie mając jakiegokolwiek pojęcia. Warto samemu się edukować w tej kwestii. Ja na ten moment przyjmuję 50mg prolongatum co 3 dni i ok 300-400 jednostek hcg co 3 dni
Viss

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość