Guz jądra prawego

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jądra prawego

Postprzez jerry4 » 27 Lip 2024, 09:43

Miszczu dzięki za odpowiedzi i za przesłanie tematu z podobnym przypadkiem.
W dotychczasowej dokumentacji nie znalazłem stopnia zaawansowania ale poszperałem na forum i w międzynarodowych wytycznych i oto co mi wyszło.
pT3 - to łatwe bo było określone w histopacie
N3 - jeden węzeł większy niż 5 cm
M0 - z TK rozumiem, że nie mam przerzutów do odległych węzłów chłonnych ani do płuc. Ktoś rozumie to inaczej?
S1 albo S2 - z badania 7 dni po operacji markery były na S1 bo LDH było mniejsze niż 1,5x norma ale dużo nie brakowało do przekroczenia, beta HCG i AFP dużo poniżej norm dla S1. Skąd więc S2? W dniu przyjęcia do szpitala miałem robione markery i skoro LDH niewiele brakowało to być może przekroczyło te 1,5x normy i wtedy byłoby S2. Dla dalszego ustalenia przyjmuję S2. Dokładny wynik zobaczę na wypisie.
Jest więc pT3N3M0S2, a to zgodnie z informacją na forum odpowiada IIIB.
IIIB dla nasieniaków to zgodnie z forum rokowanie dobre. Pośrednie dla nasieniaków jest tylko wtedy gdy są przerzuty do narządów innych niż płuca.
I teraz zgodnie z NCCN 1.2024:
- dobre rokowanie dla nasieniaka jest w przypadku braku przerzutów innych niż do płuc i AFP w normie. Jest adnotacja, że jeżeli LDH jest wyższe niż 2,5x norma to rokowania pacjenta są gorsze niż pozostałych w tej grupie ale nie ma wystarczających badań aby stosować inne leczenie. U mnie w dostępnych mi badaniach LDH było w miarę stałe na poziomie około 320. Zgodnie z tymi badaniami 2,5x norma to ponad 550. Mam nadzieję, że nie wzrosło o tyle w ciągu 5 dni aczkolwiek wykluczyć tego nie można. W każdym razie wytyczne leczenia są takie same.
- zgodnie z SEM-3 dla nasieniaka w stadium IIC i III (bez przerzutów poza płuca) rokowania dobre (wszystkie stadia bez przerzutów poza płuca) powinny mieć 3BEP lub 4EP. Dla rokowania średniego jest 4BEP.
Z całego wywodu, jeśli nic mi nie umyka, mam pT3N3M0S2, nasieniak, notowania dobrze więc zalecane leczenie to 3BEP lub 4EP. Proszę Was o weryfikację i informację czy Waszym zdaniem jest tak samo.
jerry4

Postprzez miszcz » 27 Lip 2024, 10:50

Skomplikowana sprawa, bo jeśli LDH było chwilowo na wyższym poziomie, to mogły mieć na to wpływ inne czynniki i wtedy miałbyś stopień zaawansowania IIC z rokowaniem dobrym. Dobrze byłoby zrobić LDH jeszcze raz i byłoby jasne, czy to stały wzrost i podwyższony poziom, czy po prostu jednorazowy "wyskok". Jesteś pomiędzy IIC a IIIB z rokowaniem dobrym. Czyli 3xBEP lub 4xEP. Ale jeżeli doktor uznałby, że guzki na płucach to przerzuty (choć badanie TK tego nie wykazało), masz rokowanie pośrednie, czyli 4xBEP jest dozwolone.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez CRS » 27 Lip 2024, 20:57

Hej

W kwestii ustalenia stanu zaawansowania i ilości cykli, myślę, że najlepiej będzie jak przygotujesz wszystkie informacje - dokładne wyniki markerów wraz z datami, opisy badań obrazowych, raport h-p - i wyślesz do dr Sarosieka na maila. 3 cykle i tak musisz przyjąć, a do tego czasu dr na pewno Ci odpowie.

Powodzenia.
CRS

Postprzez tomowen » 30 Lip 2024, 19:20

Cześć.

U mnie wszystko zaczęło się od bólu pleców… powiększone węzły naciskały na moczowód.
Miałem 4x BEP. Przed leczeniem nie znałem tego forum. Gdybym znał, zdecydowałbym się na dr Sarosieka

Tutaj mój przypadek viewtopic.php?f=9&t=2535
tomowen

Postprzez miszcz » 30 Lip 2024, 23:14

Zgłoś się na oddział, rozpocznij chemię i zobaczymy, co powie doktor Sarosiek.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Podpretekstem » 24 Sie 2024, 16:05

Ja dodam tu tylko od siebie, po świeżej konsultacji z dr Sarosiekiem, że w przypadku LDH powyżej 1.5raza normy i przerzutach do węzłów i/lub płuc - on rekomenduje 4xBEP.
Podpretekstem

Postprzez miszcz » 24 Sie 2024, 16:57

Tylko LDH może wzrosnąć z różnych przyczyn i potem robimy drugie badanie i jest w normie. W przypadku czystych nasueniaków sytuacja jest o tyle skomplikowana, że w wytycznych nie ma jasnych kryteriów podziału na grupę rokowań dobrego i pośredniego i w przypadkach granicznych ocena należy do lekarza. Osobiście jestem zwolennikiem 4xBEP w takich przypadkach, ale obowiązują wytyczne i sporo osób uważa je za święte.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez CRS » 24 Sie 2024, 17:12

miszczu, mam pytanie odnośnie wytycznych. Jak, Twoim zdaniem, powstają takie wytyczne? Kto je tworzy, ile tych osób jest, czym się zajmują i w czym są wyspecjalizowani, na czym opierają swoje argumenty odnośnie poszczególnych metod postępowania?

I co jest alternatywą dla wytycznych?
CRS

Postprzez miszcz » 24 Sie 2024, 17:55

Oficjalnie tworzą je specjalne zespoły analizując każdego roku tysiące przypadków i na podstawie tych danych dobierają najskuteczniejsze leczenie z jak najmniejszymi skutkami ubocznymi. Ale dla mnie to czysta statystyka, a każdy przypadek trzeba oceniać indywidualnie. Jak jest naprawdę, nie mam pojęcia. Przestałem wierzyć nauce po drugim nowotworze jądra.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez CRS » 24 Sie 2024, 17:58

A dlaczego przestałeś wierzyć po drugim razie?

Edycja: I oczywiście zgadzam się, że każdy przypadek jest indywidualny i potrzebuje indywidualnego podejścia.
CRS

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość