Miszczu dzięki za odpowiedzi i za przesłanie tematu z podobnym przypadkiem.
W dotychczasowej dokumentacji nie znalazłem stopnia zaawansowania ale poszperałem na forum i w międzynarodowych wytycznych i oto co mi wyszło.
pT3 - to łatwe bo było określone w histopacie
N3 - jeden węzeł większy niż 5 cm
M0 - z TK rozumiem, że nie mam przerzutów do odległych węzłów chłonnych ani do płuc. Ktoś rozumie to inaczej?
S1 albo S2 - z badania 7 dni po operacji markery były na S1 bo LDH było mniejsze niż 1,5x norma ale dużo nie brakowało do przekroczenia, beta HCG i AFP dużo poniżej norm dla S1. Skąd więc S2? W dniu przyjęcia do szpitala miałem robione markery i skoro LDH niewiele brakowało to być może przekroczyło te 1,5x normy i wtedy byłoby S2. Dla dalszego ustalenia przyjmuję S2. Dokładny wynik zobaczę na wypisie.
Jest więc pT3N3M0S2, a to zgodnie z informacją na forum odpowiada IIIB.
IIIB dla nasieniaków to zgodnie z forum rokowanie dobre. Pośrednie dla nasieniaków jest tylko wtedy gdy są przerzuty do narządów innych niż płuca.
I teraz zgodnie z NCCN 1.2024:
- dobre rokowanie dla nasieniaka jest w przypadku braku przerzutów innych niż do płuc i AFP w normie. Jest adnotacja, że jeżeli LDH jest wyższe niż 2,5x norma to rokowania pacjenta są gorsze niż pozostałych w tej grupie ale nie ma wystarczających badań aby stosować inne leczenie. U mnie w dostępnych mi badaniach LDH było w miarę stałe na poziomie około 320. Zgodnie z tymi badaniami 2,5x norma to ponad 550. Mam nadzieję, że nie wzrosło o tyle w ciągu 5 dni aczkolwiek wykluczyć tego nie można. W każdym razie wytyczne leczenia są takie same.
- zgodnie z SEM-3 dla nasieniaka w stadium IIC i III (bez przerzutów poza płuca) rokowania dobre (wszystkie stadia bez przerzutów poza płuca) powinny mieć 3BEP lub 4EP. Dla rokowania średniego jest 4BEP.
Z całego wywodu, jeśli nic mi nie umyka, mam pT3N3M0S2, nasieniak, notowania dobrze więc zalecane leczenie to 3BEP lub 4EP. Proszę Was o weryfikację i informację czy Waszym zdaniem jest tak samo.