przez mikey » 16 Lip 2024, 10:54
Na NFZ jesteś?
Teoretycznie swoboda diagnostyki lekarza, tak jak przy innych chorobach. Jeśli będziesz podawał specyficzne objawy braku testo i pilnował, żeby pojawiły się w karcie, to nie wyobrażam sobie sytuacji, że ktoś Ci odmówi, lekarze mi mówili że raz w roku hormony to trochę oczywista diagnostyka w naszym przypadku. Odmowy mają miejsce kiedy o objawach się nie mówi/mówi się skąpo czy też nie jest się ich pewnym, i wtedy lekarze nie umieszczają tego w karcie i mają przykryta dupkę (alternatywnie odmowa będzie jak chcesz za często, czyli np. przy takich markerach jakbyś chciał częściej niż 3 czy 6 miesięcy, w zależności ile lekarz sobie uzna, to samo z poziomem testo). Ilekroć wymienisz klasyczne objawy niedoboru, to wg mnie błąd lekarski byłby za każdym razem jeśli lekarz odmówi Ci diagnostyki, także co najmniej można postraszyć odp zawodową. Najlepiej jakbyś nagrywał wizyty, nie musisz pytać lekarza o zgodę i nie musi być on świadomy, jakieś jego dobra osobiste naruszasz, ale nikt Ci za to nic nie zrobi, zwłaszcza jeśli lekarz odmówi Ci badań albo odmówi wpisania objawów do karty. Jeśli byś był pod jakimś luxmedem, to możesz próbować załatwiać to przez zbieranie faktur za prywatne badania teścia (w zakresie w jakim uznamy ja za niezbędne), wtedy taki luxmed pewnie będzie Ci oddawał to 50-100 złotych bo mogą nie chcieć ryzykować chryj, ale to też Tobie się musi chcieć barować z tym ("proszę wypełnić wniosek" itd.). Jeśli na NFZ, to chyba raczej będzie twardy beton, wtedy byś musiał "straszyć" lekarza, żeby Ci po prostu wypisywał.
Ja buduję sobie case na bląd lekarski dermatologa, któremu w zeszłym roku dałem do dokumentacji mój ponadskalowy testosteron 1000 i prolaktynę 450 (badania robiłem prywatnie, z własnej inicjatywy, bez szczególnych objawów ale chciałem sobie sprawdzić). Derma nie wysłał mnie do Endokrynologa, u którego dalsza diagnostyka wskazałaby na jajcożerce, którego miałem co najmniej od października 2023 (kiedy ten teść był wysoki). Takie zaniechanie trudno akurat wycenić, bo jajco i tak bym stracił pewnie, ale chcę przypalić trochę dupsko, żeby taka sytuacja nie powtórzyła się innym pacjentom.