Bartek, 39 lat, guz w jądrze, powiększone węzły chłonne

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Bartek, 39 lat, guz w jądrze, powiększone węzły chłonne

Postprzez Tukasia » 25 Paź 2024, 09:11

Tak, chodziło o bleomycyne. Lekarz powiedział, że on jest ze szkoły, która tej bleomycyny nie lubi, że obciąża płuca / a mój mąż ma obciążony wywiad jeśli chodzi o płuca - ojciec zmarł a raka płuc, poza tym po covidzie też przez jakiś czas miał zmiany - również zważyli go i stwierdzili, że z jego wagą (118 kg) musieliby dużo dać tej bleomycyny i tego nie chcieli
Tukasia

Postprzez PiotrekzŁodzi » 25 Paź 2024, 10:30

Uważam, że w tym wypadku decyzja lekarza jest jak najbardziej słuszna i co ważne, podparta solidnymi argumentami.
To dobrze świadczy.
Trzymam kciuki za leczenie!
PiotrekzŁodzi

Postprzez CRS » 25 Paź 2024, 12:12

A ja mam wątpliwości odnośnie stwierdzenia dotyczącego dawki bleomycyny. Z tego co mi wiadomo, to w standardowym schemacie BEP, dawka bleo nie jest zależna od pow. ciała (wzrostu i wagi) i jest stała dla wszystkich dorosłych.
CRS

Postprzez miszcz » 25 Paź 2024, 13:47

Dawka bleomycyny jest taka sama dla wszystkich bez względu na masę ciała, jednak wiek, waga (zakładam, że nadwaga) i wcześniejsze zmiany pocovidowe w płucach pacjenta znacznie zwiększają ryzyko toksycznego działania na płuca przy 3 cyklach BEP. Musiały istnieć przesłanki do zastosowania schematu EP
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez CRS » 25 Paź 2024, 14:25

Jasne, są odpowiednie argumenty za EP. Mój wpis dotyczy uwagi odnośnie bleo. Jeżeli takie rzeczy mówi onkolog, to ja bym już ograniczył zaufanie.
CRS

Postprzez miszcz » 25 Paź 2024, 14:48

Też mnie to zdziwiło. Mam nadzieję, że wiedzą, jak obliczyć dawki etopozydu i cisplatyny.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Tukasia » 25 Paź 2024, 22:54

Kurczę, nie straszcie - nie było mnie przy tej rozmowie, na pewno padła kwestia wagi i dawki bleomycyny - może mąż źle zrozumiał i chodziło o to, że przy tej wadze i wywiadzie byłoby to toksyczne. Chcę wierzyć, że umieją to obliczyć dobrze.
Tukasia

Postprzez miszcz » 26 Paź 2024, 09:07

Informacje z drugiej ręki bywają zwykle mniej lub bardziej przekręcone, więc na razie skupmy się na leczeniu. Być może lekarzom chodziło o to, że bleomycyna ma dawkę krytyczną dla każdego pacjenta w ciągu życia.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Tukasia » 26 Paź 2024, 11:52

A czy ktoś z Was miał może ten schemat 4x EP? Bo książki książkami, ale co z życiem? Jednak zawsze jak piszecie to to 3xbep. Mąż na razie spoko się czuję, podoba mu się motyw chodzenia na posiłki do restauracji w Centrum Onkologii :-) nie wiem czy słyszeliście, ale w Bydgoszczy jest tak, że pacjenci mają opaski i schodzą do takiej restauracji ze szwedzkim bufetem (a tam do wyboru do koloru- parę dań, ciasto, kawa) mega fajnie to robi na psychikę. Oczywiście jak ktoś leży, to dostaje na oddziale jedzenie.
Tukasia

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości