Nienasieniak lewe pT2NXMX - 2 x BEP, - przebieg leczenia

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nienasieniak lewe pT2NXMX - 2 x BEP, - przebieg leczenia

Postprzez Xyox123 » 30 Paź 2024, 22:07

Ja miałem czysty zarodkowy, trochę mniejszy niż Ty wraz z angio i limfoinwazją.

TK i markery miałem ok.

Na konsylium propozycja 2xBEP, skonsultowałem to z dr. Sarosiekiem i ordynator szpitala w którym się leczyłem i skończyło się na 1x BEP. Tak jak koledzy wyżej pisali, 2xBEP było kiedyś.
Xyox123

Postprzez lewe33 » 30 Paź 2024, 22:12

A ile czasu jesteś na monitoringu od tego momentu, tak z ciekawości? Jest ok? w sensie organizacyjnym, wynikowym? Też mam w planach dodatkowe konsultacje. Zbieram opinie, żeby zadecydować optymalnie.

Xyox123 napisał(a):Ja miałem czysty zarodkowy, trochę mniejszy niż Ty wraz z angio i limfoinwazją.

TK i markery miałem ok.

Na konsylium propozycja 2xBEP, skonsultowałem to z dr. Sarosiekiem i ordynator szpitala w którym się leczyłem i skończyło się na 1x BEP. Tak jak koledzy wyżej pisali, 2xBEP było kiedyś.
lewe33

Postprzez miszcz » 30 Paź 2024, 22:16

Jeśli jest 1S to choroba jest aktywna i leczy się jak rak z przerzutami, czyli 3xBEP. Poproś lekarzy, żeby obliczyli, czy spadek beta-hcg jest zgodny z czasem półtrwania, bo nie chcę czegoś pokręcić.

Jeśli beta-hcg jest w normie lub wszystko jest w porządku powinieneś dostać 1xBEP, aczkolwiek przy czystym raku zarodkowym pt2 różnie może być. W Twoim przypadku dobra wiadomość jest taka, że rak wydziela beta-hcg, więc ewentualną wznowę znacznie łatwiej wykryć na wczesnym etapie.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez tobson85 » 30 Paź 2024, 22:32

Hej
przy tak niewielkim przekroczeniu, to nie ma nawet sposobu obliczania czy spadek bHCG byl prawidowy.
Przyczyn lekko podwzszonego bHCG po orchidektomii moze byc kilka:
1. Zwiazany z rozsiewem choroby, jeszcze nieuwidocznionym w badaniach obrazowych (najbardziej prawdopodobne) --> wtedy jest to CS 1A, S1 i 3xBEP
2. Jaranie trawy
3. Hipogonadyzm jako wynik jednostronnej orchidektomii, ktory moze wyindukowac lekki wzrost HCG.

Jesli byloby to 2. lub 3. to wtedy 1x BEP, zakladajac ze male zmiany na plucu sa pozapalne. Trzeba tez przyznac ze w nienasieniaku przerzuty do pluc z pominieciem wezlow zaotrzewnowych sa bardzo rzadkie, ale mozliwe.

Podsumowujac: Twoj przypadek nie jest taki jednoznaczny i dlatego warto skonsultowac sie ze specjalista od rj - drem Sarosiekiem. To co jest pewne - w ZADNYM z mozliwych przypadkow 2x BEP nie jest prawidlowym postepowaniem, co jest dodatkowym potwierdzeniem tego, ze nalezy pogadac z lekarzem, ktory sie na rzeczy zna. Poki co, jak jestes na BEPie to ok. I tak trzeba go dokonczyc. Pytanie tylko czy skonczyc na jednym czy na trzech.

pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez lewe33 » 30 Paź 2024, 22:45

1. Jak to zweryfikować przed 2 BEP? Wyegzekwowanie w obecnym szpitalu pomiaru spadku w czasie rozumiem.
2. Nie, jedynie papierosy.
3. Mam badania jakościowe nasienia i testosteronu po orchidektomii. Płodność 67%, testosteron 860 powyżej normy laboratoryjnej, funkcje w normie. Więc to raczej nie to.

1 x BEP i monitoring daje większe zaplecze na potem, na ewnetulaną drugą rundę. Jeżeli teraz nie dobadam, nie wezmę 3x to wznowa jest bardziej prawdopodobna, a po 2 x BEP trace jeden nabój bleomecyny. To tutaj rozumiem temat się obraca. Idąc za poradami weteranów, skoro mam jeszcze okienko czasowe, majstruje kontakt do dr. Sariosieka i w razie czego dyskusja u obecnego ordynatora, gdyby obstawał przy swoim.

Dzięki wszystkim za tubo szybkie odpowiedzi i punty widzenia.

tobson85 napisał(a):Hej
przy tak niewielkim przekroczeniu, to nie ma nawet sposobu obliczania czy spadek bHCG byl prawidowy.
Przyczyn lekko podwzszonego bHCG po orchidektomii moze byc kilka:
1. Zwiazany z rozsiewem choroby, jeszcze nieuwidocznionym w badaniach obrazowych (najbardziej prawdopodobne) --> wtedy jest to CS 1A, S1 i 3xBEP
2. Jaranie trawy
3. Hipogonadyzm jako wynik jednostronnej orchidektomii, ktory moze wyindukowac lekki wzrost HCG.

Jesli byloby to 2. lub 3. to wtedy 1x BEP, zakladajac ze male zmiany na plucu sa pozapalne. Trzeba tez przyznac ze w nienasieniaku przerzuty do pluc z pominieciem wezlow zaotrzewnowych sa bardzo rzadkie, ale mozliwe.

Podsumowujac: Twoj przypadek nie jest taki jednoznaczny i dlatego warto skonsultowac sie ze specjalista od rj - drem Sarosiekiem. To co jest pewne - w ZADNYM z mozliwych przypadkow 2x BEP nie jest prawidlowym postepowaniem, co jest dodatkowym potwierdzeniem tego, ze nalezy pogadac z lekarzem, ktory sie na rzeczy zna. Poki co jak jestes BEPie to ok. I tak trzeba go dokonczyc. Pytanie tylko czy skonczyc na jednym czy na trzech.

pozdrawiam
Tobiasz
lewe33

Postprzez Xyox123 » 30 Paź 2024, 22:46

[quote="lewe33"]A ile czasu jesteś na monitoringu od tego momentu, tak z ciekawości? Jest ok? w sensie organizacyjnym, wynikowym? Też mam w planach dodatkowe konsultacje. Zbieram opinie, żeby zadecydować optymalnie.

Na dniach mam dopiero pierwszy kontrolny TK. W międzyczasie markery 2x ok.
Na początku czerwca miałem zabieg orchidektomii i na koniec czerwca 1x BEP.
Xyox123

Postprzez miszcz » 30 Paź 2024, 22:50

Tu chodzi o co innego. Czysty rak zarodkowy pt2 to okropne świństwo. Gdybyś miał takiego, który nie wydziela beta-Hcg i weźmiesz 1xBEP, to może się zdarzyć wznowa wykryta wprawdzie na TK na etapie przerzutów do płuc, ale czekasz na opis 4 tygodnie, kolejne dwa tygodnie na wizytę kontrolną, o ile nie będziesz musiał jej przekładać i masz duży problem, bo ten rak potrafi zabić w kilka miesięcy.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez CRS » 30 Paź 2024, 23:00

Jeżeli miałeś bhcg wartość 300, to jest 300 w każdej używanej standardowo jednostce.

https://unitslab.com/node/119

https://www.endmemo.com/medical/unitcon ... tropin.php
CRS

Postprzez tobson85 » 30 Paź 2024, 23:07

lewe33 napisał(a):1. Jak to zweryfikować przed 2 BEP? Wyegzekwowanie w obecnym szpitalu pomiaru spadku w czasie rozumiem.

Jesli to nie 2 lub 3 to raczej przekroczenie zwiazane z rj i wtedy 3x BEP.
Koniecznie skonsultuj z Sarosiekiem.
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez lewe33 » 22 Lis 2024, 02:02

Po przerwie aktualizacja.

Pozdrawiam z drugiego BEP. Po pierwszym ACCOFIL, pyralgina, bardzo dobre samopoczucie, jedynie 3 dni 37 st. otępienie, trądzik na ramionach, piski w uszach, ale ogółem normalnie. Wylinka po ostatnim bleo w restauracji :D na czapce i w toalecie, poleciały piórka jak z kosiarki. Obecna pięciodniówka, normalnie, poza czkawką, ospałością, wzdęciami. Oby tak dalej szło bez odruchów egzorcystycznych;) Ogórkowstręt, jak poczuje ogórki to mnie wykręca. Sok bananowy jak karton po TV smakował.

Konkrety z leczenia:

Beta HCG, czyli jedyny zły omen po orchidektomii po pierwszym cyklu spadł z 300 do 2,6 jednostki w normie laboratoryjnej! Czyli smażenie poprawne i duże uff, energia do bitki wróciła;) Morfologia w normach, już bez anemii,tylko trombocyty i minimalne przekroczenie mocznika.
Informacji o kolejnych planowanych TK, Rentgenach brak. Jeszcze bez rekomendacji.

Tak, za namowami i rekomendacjami stąd i od Adama i Ewy, skontaktowałem się z dr. Sarosiekiem i faktycznie aktualizacja stanu i epikryzie to IB pT2N0M0S1 i rekomendacja z przyjęciem w grudniu na 3 x BEP jako pełne doleczenie dla tego typu zarodkowego. Ogromna wdzięczność do dr. Sarosieka za odpowiedź i chęć dokończenia leczenia wg. standardów. W obecnym szpitalu komunikacja, żadna nawet nie podchodzę do "negocjowania" 3 cyklu BEP, ordynacja na 2 i koniec. Zachwalam zespół pielęgniarski, standard oddziału, pełna wdzięczność dobre podejście i ogólnie pozytyw, ale rozmowy o procedurach, decyzjach co i dla czego, omawianie wyników. Niestety, tak, nie, ok, pan się nie martwi, nie ma potrzeby dodatkowych badań. Więc wyruszam dokończyć procedury, żeby nie marnować czasu, iść za ciosem i po prostu do końca roku zakończyć ten sezon serialu. Ostatni trzeci cykl powinien zakończyć się przed Bożym Narodzeniem. Pozdrawiam, dzięki za sugestie opisy i sygnały, że 2X BEP może dziada nie dosmażyć. Za ciosem, żyły bolą ale byle do wiosny i regeneracji.
lewe33

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość