Guz jądra prawego

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jądra prawego

Postprzez CRS » 05 Gru 2024, 21:30

Możesz napisać kiedy miałeś robione TK (daty): w trakcie leczenia i po zakończeniu leczenia oraz datę ostatniego wlewu chemii?
CRS

Postprzez Podpretekstem » 05 Gru 2024, 22:38

Onkolog zaleca aktywną obserwację tj. TK i markery co 3 miesiące. Jego zdaniem węzeł chłonny może nie być odczynowy. Napisałem przed chwilą do dr Sarosieka ale jestem ciekawy Waszej opinii. Liczyłem, że będzie całkowicie czysto po tych 4 kursach. Kojarzycie inne przypadki, w których zostały powiększone węzły?

Mój mąż ma po 3BEP nadal sporo powiększone węzły - bezpośrednio po chemii 34mm w najszerszym miejscu.
W środę jedzie na operację RPLND.
Z tą różnicą, że on ma nienasieniaka.
Daj znać, co odpisze dr Sarosiek
Podpretekstem

Postprzez jerry4 » 05 Gru 2024, 23:13

Pierwsze TK miałem robione 12.7. przed operacją usunięcia jądra - wynik opisany w pierwszym poście.
Następne 7.8. po przyjęciu na SOR z powodu sepsy.
Następne 16.8. bo było potrzebne z powodu sepsy.
Ostatnie 22.11.
Ostatni wlew miałem 17.11. więc teoretycznie chemia mogła jeszcze zmniejszyć węzeł po wykonaniu ostatniego TK ale biorąc pod uwagę, że dwa poprzednie wlewy zmniejszyły go nieznacznie to raczej bym się na to nie nastawiał.
Odpowiedź od dr Sarosieka:
"badanie PET-CT nie pokazuje przerzutów dojrzałego potworniaka, który może mieć aktywność metaboliczną "tła" w związku z tym nie wnosi więcej informacji niż TK z kontrastem
Ponieważ węzeł chłonny ma zaledwie 1 cm w osi krótkiej, wykonanie TK i markerów za 3 miesiące nie jest złym pomysłem. Pewnie będzie miał Pan planowy zabieg za kilka miesięcy (mam zabieg związany z jelitami) - można go połączyć z RPLND (usunięciem tych węzłów chłonnych). A do tego czasu obserwować zgodnie z zaleceniami lokalnego onkologa"
jerry4

Postprzez miszcz » 05 Gru 2024, 23:28

Podpretekstem napisał(a):
Onkolog zaleca aktywną obserwację tj. TK i markery co 3 miesiące. Jego zdaniem węzeł chłonny może nie być odczynowy. Napisałem przed chwilą do dr Sarosieka ale jestem ciekawy Waszej opinii. Liczyłem, że będzie całkowicie czysto po tych 4 kursach. Kojarzycie inne przypadki, w których zostały powiększone węzły?

Mój mąż ma po 3BEP nadal sporo powiększone węzły - bezpośrednio po chemii 34mm w najszerszym miejscu.
W środę jedzie na operację RPLND.
Z tą różnicą, że on ma nienasieniaka.
Daj znać, co odpisze dr Sarosiek

Właśnie tu jest kwestia, czy w przypadku nasieniaka może być tak samo jak u was. Tego nie wiem i chętnie się dowiem, co na to doktor Sarosiek.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez miszcz » 05 Gru 2024, 23:34

Dobrze, że doktor odpowiedział, tylko dlaczego w mailu mow o potworniaku dojrzałym, skoro badanie histo-patu wykazało tylko nasieniaka? (wiem, że teoretycznie możliwa jest zmiana utkania w przerzutach, ale to bardzo rzadkie przypadki). Szczerze mówiąc, gdyby trafiło na mnie, to te 3 miesiące lub dłużej wykończyłbym się nerwowo.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez CRS » 06 Gru 2024, 01:33

To teraz tak. Nasieniak może się różnicować do innej postaci.

Możesz poczekać te trzy miesiące do następnego TK. Ten węzeł może być odczynowy, może być martwa tkanka, może być potworniak, a może być też coś aktywnego. Jeżeli psychicznie ogarniesz ten temat, to za trzy miesiące się powinno wszystko wyjaśnić.

Jest też opcja PET. To da Ci ewentualny spokój, że nie ma tam nic aktywnego. Oprócz potworniaka inne utkania powinny świecić. Jeżeli nie zaświeci, to wiesz, że może być to ewentualnie potworniak. A ten wolno rośnie i przez następne trzy miesiące do TK nie ma szans by cokolwiek Tobie zaszkodził.
CRS

Postprzez jerry4 » 06 Gru 2024, 08:15

Dzięki za odpowiedzi.
Wyjaśnić czyli jak da przerzuty to jest aktywny, jak powiększy się nieznacznie (a może znacznie?) to potworniak dojrzały, a jak nic się nie wydarzy to czekam kolejne 3 miesiące czy się powiększy lub da przerzuty i tak co 3 miesiące? Czy może jak się nie powiększy i nie da przerzutów to albo był odczynowy (i wtedy już go nie powinno być) albo martwa tkanka i nie trzeba się tym przejmować?
Wydaje mi się że podejrzenie potworniaka jest stąd że nie zadziałała na niego chemia.
A do kogo się zgłosić na ewentualną operację gdybym chciał to przeprowadzić dużo szybciej niż za 3 miesiące? Może warto to wyciąć i mieć spokój. Albo chociaż pobrać próbkę i ocenić co to jest - jest taka opcja?
jerry4

Postprzez miszcz » 06 Gru 2024, 08:54

Jeśli to rzeczywiście potworniak dojrzały, nie musisz się spieszyć. I oby tak było.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez jerry4 » 06 Gru 2024, 08:57

Osobiście bardziej preferuję w tym przypadku węzeł odczynowy niż potworniaka ;)
jerry4

Postprzez Podpretekstem » 06 Gru 2024, 09:10

Jeśli chodzi o RPLND to padają tu zazwyczaj trzy nazwiska:
Dr Rogowski
Dr Żak
Dr Sawicki
Wszyscy Warszawa.
Mąż będzie operowany przez Żaka.

Nie słyszałam, żeby ktoś robił biopsję. Operacja jest naprawdę duża, rozległa - także trzeba naprawdę poważnie rozważyć za i przeciw.
3 miesiące to rzeczywiście sporo czasu, ja bym się chyba psychicznie wykończyła z niepewności... Te decyzje są bardzo trudne.
Podpretekstem

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości