Mieszany guz germinalny - zarodkowy + nasieniak + przerzuty

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Mieszany guz germinalny - zarodkowy + nasieniak + przerz

Postprzez Podpretekstem » 06 Gru 2024, 13:10

CRS, mega dzięki za te info bo o tym nie wiedziałam!
A będę teraz się wdrażać co tu podawać człowiekowi, żeby się zbierał po jak najszybciej do życia.
Póki co to leczymy przeziębienie i wierzymy że do środy będzie nóweczka, bo bym chyba nie przeżyła przesunięcia operacji.
Podpretekstem

Postprzez CRS » 06 Gru 2024, 13:14

Z chemią jest tak, że pierwszy dzień jest najłatwiejszy, a potem robi się coraz gorzej. Natomiast przy RPLND pierwszy dzień jest najgorszy, a potem z każdym dniem jest coraz lepiej.

Powodzenia!
CRS

Postprzez Podpretekstem » 11 Gru 2024, 16:56

Kochani, mąż po operacji. Wszystko przebiegło bez powikłań, bardzo szybko - od wejścia na salę do telefonu do mnie od dr Żaka minęło nieco ponad 1.5 godziny.
Doktor mówi, że wyciął wszystko, że guz który był opisany na tomografie okazał się na żywo mniejszy.
Pytałam o to, na co mu to wygląda - mówi że to wygląda na martwicę, chociaż oczywiście musimy czekać na wyniki histopatologii.
Podpretekstem

Postprzez miszcz » 12 Gru 2024, 00:03

Dobrze, że mąż ma operację za sobą. Jak okaże się, że to zmiany martwicze, możecie powoli świętować wygraną z chorobą.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Podpretekstem » 14 Gru 2024, 22:32

Dzięki Miszczu ;)

Słuchajcie, może podsumuję te kilka dni pobytu męża w szpitalu - może komuś się przyda info odnośnie zabiegu RPLND i dochodzenia do siebie.
A więc sam zabieg jak pisałam szybka piłka, mąż miał leżeć na OIOMie przez 24 godziny po, ale wszystkie parametry miał dobre, więc po 16 godzinach był już na normalnej sali.
Nie mógł przyjmować żadnych posiłków przez dwie doby po operacji, jedynie woda. Dzisiaj - 3 doba po zabiegu - dostał kleik i przecier warzywny.
Pionizowany był 20 godzin po operacji i na dzień dzisiejszy śmiga jak nastolatek :) Najgorszy był pierwszy dzień po - kiedy z rany wychodził mu dren i cały czas miał cewnik. Po ich usunięciu czuł się o niebo lepiej.

Co do szpitala na św. Wincentego w Warszawie, gdzie operuje dr Żak - bardzo miła i profesjonalna kadra, wszyscy życzliwi i opiekuńczy. Świetnie zorganizowana, kompleksowa pomoc dla pacjenta - męża odwiedziła kilkakrotnie pani psycholog, dietetyk, fizjoterapeuci.
Sam doktor Żak świetny specjalista, małomówny ale konkretny człowiek.

Więcej napiszę i dowiem się we wtorek - wtedy prawdopodobnie wypiszą męża do domu.
Podpretekstem

Postprzez adamus09 » 18 Gru 2024, 22:40

Podpretekstem napisał(a):Co do szpitala na św. Wincentego w Warszawie, gdzie operuje dr Żak - bardzo miła i profesjonalna kadra, wszyscy życzliwi i opiekuńczy. Świetnie zorganizowana, kompleksowa pomoc dla pacjenta - męża odwiedziła kilkakrotnie pani psycholog, dietetyk, fizjoterapeuci.

Az miło się to czyta, że są takie zaangażowane placówki :!:
adamus09

Postprzez Podpretekstem » 18 Gru 2024, 23:46

Adamus, zgadzam się w stu procentach!
Podejście do pacjenta naprawdę top.

Mam pytanie do tych, którzy RPLND mają za sobą - czy wiecie jak długo należy zachować wstrzemięźliwość seksualną po zabiegu?
Mąż chyba czuje się za dobrze i muszę go trochę ostudzić :lol:
Podpretekstem

Postprzez miszcz » 19 Gru 2024, 17:32

Tego nie wiem, ale zawsze możesz męża postraszyć, że jeśli zacznie współżycie wcześniej niż 6 miesięcy po chemioterapii, to zrobi mu się rak w drugim jądrze, albo grozi to amputacją prącia. Powinno zadziałać.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Podpretekstem » 20 Gru 2024, 14:13

:lol:
Z tym współżyciem to już za późno niestety

Póki co to ugrałam czas do zdjęcia szwów i będziemy pytać dr Żaka o to ;)

Btw. Czekamy na konsultację u dr Sarosieka 7.01 - powinny być już wtedy wyniki histopatologii
Podpretekstem

Postprzez PiotrekzŁodzi » 20 Gru 2024, 22:20

I dobrze, jak można to trzeba korzystać ;-)
PiotrekzŁodzi

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 38 gości