November - usg i zonk

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: November - usg i zonk

Postprzez CRS » 06 Gru 2024, 14:12

Tu masz polskie wytyczne. Tylko one są stare, z 2013 r. Nowszych polskich nie widziałem.
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... CwsLzF_CjS

Jak chcesz to poszukaj sobie wytycznych na tych stronach - europejskie:
https://www.esmo.org/
https://uroweb.org/
CRS

Postprzez user90 » 07 Gru 2024, 09:29

Konowały bez wytycznych leczą wg wieloletniego doświadczenia. Idioci zapatrzeni w siebie przez swoją pewność mogą zniszczyć zdrowie setek pacjentów.
Byłbym jednym z nich gdyby nie NCCN i to forum. Mając najniższy stopień zaawansowania, czyste tk, markery które po operacji idealnie spadały nie chcąc jechać do Waw, w Krakowie prywatnie za bardzo duża kwotę udałem się do ORDYNATORA oddziału onkologii jednego z Krakowskich największych szpitali. Lekarz po analizie moich wyników powiedział że mam dostać 2-3xBEP. Dla mnie preferowana była obserwacja, ewentualnie 1BEP. Na szczęście wiedziałem o tym, spytałem więc jak to możliwe że 2-3bep jak histo pokazuje najniższy stopień, markery ok etc, odpowiedź lekarza - proszę Pana, proszę mi zaufać, ja ta chemię daje od kilkudziesięciu lat, nic się nie stanie a bazuje na moim doświadczeniu.

Wyszedłem od tego idioty i zrezygnowałem z kontroli w Krakowie, nie miałem czasu na szukanie innych miejsc. Kilka dni później byłem u dr Sarosieka, potwierdził ze dla mnie obserwacja albo jeden bep i tyle. Tyle że dr Sarosiek ma ograniczony czas, ja zachęcam też do wizyt u innych lekarzy w Waw Magodent. Ja teraz mam teleporady na obserwacji u dr Morawskiego i też polecam, od lat trzyma się wytycznych, ogólnie mam zaufanie że e tym szpitalu u dr Sarosieka pracują ludzie kompetentni

U nas leczenie jest łatwe, są schematy. Niestety nawet leczenie tak prostego raka potrafią skompilowac i leczyć wf swojego super doświadczenia, albo bezsensownie naładować chemia, albo nie doleczyć albo nie kontrolować. Nie raz tu na forum były wątki że nie monitorowali markerów po operacji, albo dawali tk na obserwacje w złych interwalach. I potem zamiast wykryć nawrót po 3 miesiącach to wykrywasz po roku i jest problem.
user90

Postprzez user90 » 07 Gru 2024, 09:31

PS
I nie wyobrażam sobie czegoś takiego jak konsylium które decyduje i mówi co mam robić. W Waw miałem rozmowę z lekarzem, wiedziałem że mam wybór obserwacja albo chemia. Miałem przygotowane pytania, dr Sarosiek liczbami sypał z głowy, np odnośnie ryzyka nawrotu. W wielu miejscach tego nie ma, konsylium podejmie decyzję i albo bierzesz albo wypad. To tak nie powinno działać.
user90

Postprzez miszcz » 07 Gru 2024, 14:57

Ogólnie, jeśli mowa o wytycznych, to bierzcie pod uwagę dwie rzeczy:

- podstawowe wytyczne powinien znać i stosować każdy onkolog.
- są skomplikowane przypadki, z którymi zwykły onkolog sobie nie poradzi, są też przypadki, które trzeba rozpatrywać indywidualnie. Doktor Sarosiek to specjalista od raka jądra, więc trudne przypadki powinny z nim być konsultowane.

Wytyczne to schemat, którego zastosowanie nie zawsze przyniesie całkowite wyleczenie.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez adamus09 » 08 Gru 2024, 22:34

miszcz napisał(a):Od radioterapii w leczeniu nasieniaka obecnie odchodzi się. Mniejsza skuteczność i większe ryzyko powikłań.

Podaj proszę jakieś opracowania na te stwierdzenie? Bo "to zależy".
adamus09

Postprzez miszcz » 08 Gru 2024, 23:11

Proszę bardzo:

https://tcr.amegroups.org/article/view/47198/html

Oczywiście mowa o leczeniu adjuwantowym, co pewnie będzie tutaj miało miejsce. W Twoim przypadku, o ile dobrze pamiętam, była wznowa i jeden węzeł nieznacznie powiększony. Wg wytycznych zastosowane leczenie było prawidłowe, aczkolwiek śmiem twierdzić, że w zdecydowanej większości polskich ośrodków dostałbyś 3xBEP.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez supernik » 01 Sty 2025, 10:37

W opisach do TK nic nie było.
Zalecenia zespołu onkologicznego - obserwacja polegająca na tym że markery co 3 mce robić a TK co pół roku przez 2 lata a potem co rok do 5 lat.
supernik

Postprzez miszcz » 01 Sty 2025, 12:09

Witaj w klubie. Niedawno skończyłem 3 rok obserwacji w praktycznie takim samym przypadku jak Twój.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez supernik » 01 Sty 2025, 15:08

Boję się skutków ubocznych ciągłych TK w tak długim okresie, plus kontrasty z jodu (mam chorą tarczycę). Najbardziej narażona jest właśnie jaka brzuszna na takie promieniowanie.

Aparat do TK jaki miałem to SIEMENS SOMATOM Definition AS+ 64 rzędowy.
Moje ostatnie TK obejmowało głowę, płuca, jamy brzusznej, miednicy małej:
Dawka promieniowania jaką przyjąłem łącznie to DLP=5445 mGy.cm ( 45,15 mSv), w tym:

Głowa bez kontrastu = DLP = 1377.75 mGy.cm (2,9 mSv)
Głowa z kontrastem = DLP = 1372.02 mGy.cm (2,8 mSv)
Jama brzuszna bez kontrastu = DLP = 910.67 mGy.cm (13,65 mSv)
Jama brzuszna z kontrastem AR DLP = 861.9 mGy.cm (12,9 mSv)
Jama brzuszna z kontrastem VE DLP = 861.77 mGy.cm (12,9 mSv)
plus po kilka mGy na kalibrację każdej części ciała.

Kolejne TK będą dotyczyć jamy brzusznej i być może płuc więc dawki promieniowania około 13(bezk) + 13(zk) + 13 (zk) = 39 mSv trochę dużo. A efekt będzie pewnie taki sam że nic nie wykryto, w związku z czym mam dwa pytania:

1) Czy macie namiar na TK, na którym są niskie minimalne dawki promieniowania ?
2) W opinii zespołu onkologicznego było TK jamy brzusznej i RTG płuc ale ostatnie skierowanie jaki na to dostałem było wydane na TK jamy brzusznej i płuc ? Jak to było u was co macie na TK robione.
supernik

Postprzez Podpretekstem » 01 Sty 2025, 22:10

TK co pół roku?
Myślałam że normą jest, że co trzy miesiące na początku obserwacji.
Podpretekstem

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 56 gości