Jaka diagnostyka będzie najlepsza

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Jaka diagnostyka będzie najlepsza

Postprzez Zatroskana_mama » 03 Sty 2025, 06:58

Witam. Jestem mamą wspaniałego chłopaka, który urodził się z obustronnym wnętrostwem (jądra w kanale pachwinowym).
Lewe jądro sprowadzone w wieku 1.5 roku, prawe z powodu krótkich powrózek - w dwóch etapach -wieku 2 i 3 lat. Obecnie syn ma 14 lat. Zrobiono USG, Lewe nawet ok - poj.6.7ml, prawe natomiast ma pojemność 3.5ml, czyli prawie o połowę mniejsze.
Zastanawiam się czego możemy się spodziewać...
Naczytałam się, że takie niestąpione jądra, nawet jeśli są sprowadzone to często rakowieją i mam obsesję. Czy ktoś z Was ma takie doświadczenia? Jakie badania robić i co jaki czas, żeby ewentualnie wykryć raka na początku stadium? Wizyty w Poradnii Chirurgicznej mamy raz na pół roku. Czy USG raz na pół roku wystarczy? Czu robić mu Beta Hcg i jak często? Boję się, że syn sam sobie nie wybada jak coś się będzie działo, bo jest jeszcze młody. Druga sprawa to płodność, czy ktoś z Was może się pochwalić ojcostwem po obustronnym niezstąpieniu jąder? Są jakieś szanse ? Bardzo proszę jak znajdziecie chwilkę to opiszcie mi wasze doświadczenia, bo mimo, że jesteśmy pod opieką Poradni, to mam wrażenie, że oni jakoś rutynowo do nas podchodzą.
Zatroskana_mama

Re: Jaka diagnostyka będzie najlepsza

Postprzez user90 » 03 Sty 2025, 09:25

Syn musi nauczyć się samobadania, po usg które wiecie że jest czyste po prostu musi się sam badać pid prysznicem np raz na tydzień. Nie ma też co popadać w skrajności, to nie jest tak że jest 50/50 czy dziecko zachoruje. Ja nie wiem czy bym robił markery, one w części nowotworów i tak są w normie.

Ja na Waszym miejscu zrobiłbym dwie rzeczy. Wizyta prywatna u dr Sarosiek, jeden z najlepszych specjalistów rj w Polsce. Była opcja jakiś czas temu teleporady, spytać się o to co robić, jakie są statystyki itp.

Druga rzecz, wpisać do chat gpt Wnetorstwo obustronne, na postawie badań naukowych podaj ryzyko dziecka raka jadra, podaj też prawdopodobieństwo zachorowania

I dalej pytać go o badania naukowe, analizować żeby wiedzieć co pokazują badania. Na szybko takie coś mam, są też źródła jak się mu wpisze do konkretnych badań tylko trxeba kilka razy o nie dopytać żeby nie podawał opracowan a źródła badania naukowe

Powiedziałeś(-aś):
Wnetorstwo obustronne, na postawie badań naukowych podaj ryzyko dziecka raka jadra, podaj też prawdopodobieństwo zachorowania

Wnętrostwo, czyli niezstąpienie jąder do moszny, jest istotnym czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju raka jądra. Badania wskazują, że ryzyko to jest 10-krotnie wyższe w porównaniu z mężczyznami, u których jądra prawidłowo zstąpiły do moszny.

W przypadku obustronnego wnętrostwa ryzyko może być jeszcze wyższe, choć dokładne dane są ograniczone. Niektóre źródła sugerują, że wnętrostwo może zwiększać ryzyko nowotworu jądra nawet 20-40-krotnie, z prawdopodobieństwem rozwoju nowotworu sięgającym 10% w przyadku zstąpionego jądra.

Warto jednak zauważyć, że operacyjne sprowadzenie jądra do moszny (orchidopeksja) przed okresem dojrzewania może zmniejszyć to ryzyko. Według niektórych badań, operacja wykonana przed 13. rokiem życia zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu w porównaniu z operacją przeprowadzoną po tym wieku.

Regularne samobadanie jąder po sprowadzeniu ich do moszny jest kluczowe dla wczesnego wykrycia ewentualnych zmian nowotworowych, co znacząco poprawia rokowania w przypadku raka jądra.
user90

Postprzez user90 » 03 Sty 2025, 09:42

Co do płodności to seminogram pewnie za kilka lat? Ja nie znam się na wnetorstwie, pewnie za kilka lat jak syn będzie już dojrzały zrobiłbym badania hormonalne, ale nie wiem czy wnetorstwo ma na to wpływ, w sensie na poziom hormonów.
user90

Postprzez miszcz » 03 Sty 2025, 12:10

W sytuacji syna ryzyko wystąpienia raka jądra jest znacznie zwiększone, ale nie oznacza to, że syn zachoruje.

USG raz na pół roku nie wystarczy, o czym sam się przekonałem. Badanie markerów (zakładam, że prywatnie) jest drogie i raczej nie ma sensu, bo nie wszystkie rodzaje guzów wydzielają te substancje.

Podstawowym elementem profilaktyki jest samobadanie jąder raz w miesiącu. Jeśli będzie robione regularnie, syn wykryje najmniejszą nieprawidłowość i wtedy biegiem do urologa. To dosłownie minuta, a może uratować życie.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez CRS » 03 Sty 2025, 13:57

Atrofia jądra jest czynnikiem ryzyka przy raku jądra. Myślę, że dobrze by było być pod opieką dobrego urologa specjalizującego się w chorobach jąder. No i sumienny radiolog wykonujący USG, a nie że taśmowo pacjentów przyjmuje.
CRS

Postprzez user90 » 03 Sty 2025, 14:06

@CRS
A co pomoże urolog? W razie wątpliwości i tak wyśle na usg. Może zbadać jadra to fakt, ale jeśli ma to być wizyta prywatna to lepiej i często taniej zapłacić za usg niż urologa.
user90

Postprzez miszcz » 03 Sty 2025, 14:25

Ogólnie urolog w gabinecie powinien mieć usg (u mnie w zwykłym szpitalu powiatowym ma), tym bardziej w prywatnym. Przy podejrzeniu raka jądra wizyta na NFZ powinna odbyć się bardzo szybko.

Pozostawanie pod opieką urologa prywatnie z wizytami co pół roku nie ma sensu, bowiem nie zapobiegnie ewentualnej chorobie , a szkoda każdorazowo wydawać 350 zł lub więcej. Wizyta prywatna może być natomiast konieczna, żeby załatwić szybsze przyjęcie na oddział.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez CRS » 03 Sty 2025, 15:30

Jedno nie wyklucza drugiego. Urolog najlepiej na NFZ, nawet jak trzeba będzie poczekać na pierwszą wizytę. Już będąc pacjentem z terminami nie powinno być problemów. Wszystkie badania będą wtedy na fundusz - radiologia, laboratoryjne, itp.
CRS

Postprzez Zatroskana_mama » 03 Sty 2025, 16:55

Dziękuję bardzo za wszystkie rady. Napiszę do dr, mam nadzieję, że coś nam zaproponuje. Myślałam, że te Markery które synowi powtarzam co jakiś czas mogą nam pomóc w profilaktyce, ale wychodzi na to, że czasami pojawia się rak na jądrze, a markery pozostają w porządku. Trochę nie mam zaufania do mojego syna czy on aby dobrze sam się zbada, tym bardziej, że to jedno jądro, które było ściągane w dwóch etapach jest troszeczkę wyżej położone, bo miało zbyt krótkie powrózki - cięższy jest dostęp żeby je zbadać...
Zatroskana_mama

Postprzez miszcz » 03 Sty 2025, 18:32

Proszę zaufać synowi. 99 procent zmian jest łatwo wyczuwalna.
miszcz
Przyjaciel Forum

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość