Jaka diagnostyka będzie najlepsza

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Jaka diagnostyka będzie najlepsza

Postprzez CRS » 03 Sty 2025, 19:58

To może zamiast prysznica niech się wykąpie w wannie. Dłużej posiedzi to może to pomoże w dostępie do jądra. Pytanie czy przy takim problemie radiolog ma możliwości dokładnego przebadania jądra?
CRS

Postprzez Zatroskana_mama » 03 Sty 2025, 20:55

Chyba muszę mu trochę bardziej zaufać. Ale tak bardzo się o niego boję. Szkoda, że nie mamy lepszej diagnostyki. A czy jest możliwość żeby np. Urolog w Poradni na NFZ chociaż raz na 3 miesiące zrobił synowi USG. Od początku jeździmy do Szczecina do przyszpitalnej Poradni Chirurgicznej i wcześniej mieliśmy USG jąder raz do roku, teraz mamy mieć co pół roku. Przecież to za rzadko. Zastanawiam się, bo u nas w mieście jest właśnie Poradnia Urologiczna w szpitalu... Tylko nie wiem czy przyjmują młodzież, muszę zapytać. Ciekawe co ile w takiej Poradni mogą robić USG, czy mają jakieś limity... Muszę coś wymyślić, żeby potem nie żałować, że czegoś nie dopilnowałam, coś mogłam więcej...
I tak super, że jest to forum, że tutaj piszecie i radzicie, że można na Was liczyć.
Zatroskana_mama

Postprzez Zatroskana_mama » 03 Sty 2025, 21:58

CRS napisał(a):To może zamiast prysznica niech się wykąpie w wannie. Dłużej posiedzi to może to pomoże w dostępie do jądra. Pytanie czy przy takim problemie radiolog ma możliwości dokładnego przebadania jądra?

Tak, podczas badania USG nie ma problemu z badaniem tego jądra
Zatroskana_mama

Postprzez miszcz » 03 Sty 2025, 22:28

Zależy od urologa, w waszym przypadku od chirurga. Ja mam takiego, że bardzo trudno doprosić się o cokolwiek. Nie wiem, czy chodzi o limity, czy mu się nie chce. Usg musiałoby być robione co miesiąc, żeby niczego nie przeoczyć, a na to nie ma szans. Co pół roku plus samobadanie powinno wystarczyć. Poprosić o 3-4 razy w roku można, ale wątpię, czy się zgodzą. Możecie spróbować dodatkowo poprosić o skierowanie na usg lekarza POZ. Wtedy byłoby 3 razy w roku.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Zatroskana_mama » 03 Sty 2025, 23:39

Spróbuję w przyszłym tygodniu zapisać go jeszcze do tej Poradni urologicznej, może tam też nam zrobią USG na NFZ. Chyba może być pod opieką dwóch Poradni z tego samego powodu :? Ewentualnie zawsze mogę zrobić mu też prywatnie. Przynajmniej, żeby to były chociaż 4 USG w roku, bo zdałam sobie sprawę, że te 2 to straszna lipa... Wiem, że to dalej nie daje gwarancji, ale zawsze to coś. No i nad tym samobadaniem muszę z nim popracować. Pokazywałam mu film na YouTubie jak Pan fajnie tłumaczy, ale on strasznie zawstydzony, mówił że rozumie jak się badać, ale mam obawy...
Zatroskana_mama

Postprzez miszcz » 04 Sty 2025, 00:09

Nie trzeba nic pokazywać. Samobadanie jest bardzo proste. Nawet, kiedy miałem jedno jądro, od razu wyczułem, że coś jest nie tak, a guz był maleńki. Ok. 3 miesiące wcześniej miałem usg, co uśpiło moją czujność, bo myślałem, że wystarczy 2 razy w roku. To naprawdę czuć. Trzeba zwracać uwagę na konsystencję jądra, a w wannie, czy np. jedno opada, a drugie nie.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez CRS » 04 Sty 2025, 02:19

Wiecz co, Zatroskana_mamo, wydaje mi się, że te dwa USG w roku powinny wystarczyć. Oczywiście jakby syn coś wyczuł, to wtedy od razu lecieć na USG. Teraz bez problemu można znaleźć info w necie na temat samobadania, więc syn sobie z tym poradzi.
A jeżeli aż tak bardzo potrzebujesz mieć pewność, że wszystko gra, to próbuj tak jak pisałaś. Zapisać się do poradni uro w innym ośrodku i też ugadać się z lekarzem na 2 razy w roku USG i łącznie z por. chirurgiczną będziecie mieli 4 badania.
No i syn jest/będzie na etapie dojrzewania, a w tym czasie w tamtych rejonach też zachodzą zmiany. Można znaleźć info na necie co się dzieje i może dziać.
CRS

Postprzez CRS » 04 Sty 2025, 02:40

miszczu, odnośnie Twojego drugiego guza, to jesteś pewny, że USG było wykonane dokładnie? Z tego co piszesz, to guz przy wykryciu na USG miał 14 mm. Czyli rósł ok. 5 mm na miesiąc. Wycinkę miałeś po miesiącu i 12 dniach. W raporcie hp wymiar guza 13 mm. Czyli po wstępnym USG przestał rosnąć? Wydaje mi się, że osoba wykonującą USG mogła po prostu nie być wystarczająco dokładna.
CRS

Postprzez miszcz » 04 Sty 2025, 09:08

Od momentu wyczucia guza do drugiego prywatnego usg czekałem półtora miesiąca, bo nie wiedziałem, co robić, kiedy urolog na NFZ po swoim usg w gabinecie wystawił skierowanie na rezonans, a markery były w normie. Rezonans to był duży wydatek, do tego nie mogłem chodzić.

Rozmawiałem z lekarzem, który wykonywał pierwsze usg i twierdzi, że robił to dokładnie, nic tam nie było i taka sytuacja jest możliwa.

Mniej więcej było to tak: 30 czerwca usg prywatne - czysto
Pod koniec sierpnia wyczuwam guz
Pierwsza połowa września - wizyta u urologa i drugie usg. Mówił, że "coś tam jest", ale nie powiedział o rozmiarze.
Pierwsza połowa października prywatnie usg, rozmiar guza 1,2 cm.
Dwa tygodnie później rezonans prywatnie - guz wg opisu 1,5 cm
Niecałe dwa tygodnie po rezonansie operacja, w wyniku guz 1,3 cm

Byłem przekonany, że to niemożliwe, bo usg miałem niedawno. Jądro nie było powiększone, markery w porządku, żadnych innych dolegliwości nie było aż do operacji.

Prawdopodobnie miałem pecha, że w czasie wykonywania pierwszego usg guz był jeszcze niewidoczny. 20 dni wcześniej przyjąłem drugą dawkę przeciwko COVID-19 i specjalnie poszedłem się zbadać, aby w razie czego mieć podkładkę, że preparat był powiązany z wystąpieniem nowotworu.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez user90 » 04 Sty 2025, 09:46

Do autorki posta - nie przesadzajcie też z ilością kontroli i lataniem po lekarzach. Pewnie z 1/3 społeczeństwa ma jakieś obciążenie genetyczne, czy to nowotwór czy inne choroby. Jak syn w wieku 14 lat będzie co chwila robił usg markery urolog to zamiast cieszyć się życiem będzie czekał tylko na raka i długotrwałe leczenie. A stres jest czynnikiem nowotworów niewątpliwie. Nie wkrecajcie mu tej choroby, samobadanie może być po prostu czynnością jak wiele innych, po kilku razach się przyzwyczai że bierze prysznic to bada jadra. Raz na jakiś czas to usg, osobiście markery bym dopuścił, ewentualnie z raz na rok przy okazji innych badań. Ale nie jestem lekarzem
user90

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość