Piotr / 41 lat - powiększone lewe jądro / guz

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Piotr / 41 lat - powiększone lewe jądro / guz

Postprzez CRS » 04 Mar 2025, 19:37

A w ciągu tych dwóch lat, odkąd zauważyłeś problemy z jądrem, miałeś wykonywane jakieś badania?
CRS

Postprzez PeterMac » 04 Mar 2025, 21:10

Nie, nie robiłem zadnych badań wcześniej :( bo tak na prawdę nic mi nie dolegało, czułem sie b.dobrze.
PeterMac

Postprzez CRS » 04 Mar 2025, 21:38

Akurat Twój przypadek nie jest wcale taki oczywisty. Moim zdaniem warto żebyś się skonsultował z drem Sarosiekiem. Jeżeli TK wyjdzie czysto, to na podstawie różnych artykułów dotyczących ryzyka wznowy, u Ciebie procentowo to ciężko określić. Z tego co wiem i na podstawie podanych przez Ciebie informacji, to jest to zakres od 10 - 30% w zależności od chociażby LDH. Czy przyjmować wartość jako związaną z nowotworem czy z zapaleniem? No i pod względem wielkości jądra, jak i guza, to rzadko o takich przypadkach się słyszy.
CRS

Postprzez PeterMac » 04 Mar 2025, 22:51

Kurczę myślałem ze mój przypadek nie jest jakis nadwyraz nadzwyczajny. Co czyni go takiego ze jest rzadko spotykany, wielkość guza ?

Zapalenie to raczej było tak przy okazji od przeziębienia nerki i ukłądu moczowego, a pozniej poszło do moszny (pierwszy raz w zyciu coś takiego miałem), choć ból nerki juz w życiu miałem.
W sumie dzięki temu zapaleniu ruszyłem do urologa, bo gdyby nie ono, to pewnie bym miał to jądro większe i nic z nim nie robił, bo nie dawało mi zadnych dolegliwości, nawet mi nie przeszkadzało jakoś, choć było spore. Nie wiem tez jak lekarze to mierzą, ale mnie ono na wysokość mierząc wychodziło na wysokość ~8cm i niecałe 5cm na szerokość. (Piszą ze jądro własciwe to tak do 5,1cm na wysokość)

Z tego co widzę to doktor Sarosiek jest z Warszawy :(, moze jakis kontakt mailowy byłby mozliwy. Spróbuje sie jakos skontaktować. Piękne dzięki.
PeterMac

Postprzez CRS » 04 Mar 2025, 23:07

Kontakt do dra jest podany w ostatnich paru tematach. Maila możesz do niego napisać, ale poczekaj na komplet wyników - czyli jeszcze TK i markery po zabiegu. Możesz też umówić się na telekonsultację. Info też znajdziesz w paru ostatnich tematach.

Przede wszystkim wielkość guza. Plus to LDH. Cały czas rozmawiamy o chemii uzupełniającej. W kwestii ewentualnego leczenia i przeżywalności, to jest to przypadek jak najbardziej normalny. Czyli całkowite wyleczenie, bez podziału na stopnie zaawansowania choroby, na poziomie 97 - 99%.
CRS

Postprzez Warden » 05 Mar 2025, 09:02

Wow, ogromny guz... aż dziw mnie bierze, że nie doszło przy takiej wielkości do angioinwazji i nacieków. Masz farta kolego! Doktor na pewno zaproponuje 2 wlewy karbo, i według mnie powinieneś je jak najszybciej przyjąć. No chyba, że TK coś wykryje, to wtedy BEP. Efekty uboczne karbo zawsze jakieś są, u jednych ciężej a u innych lżej. Jak będziesz miał jakieś wątpliwości to rzuć okiem na mój wątek - jesienią przyjmowałem karbo: viewtopic.php?f=21&t=2558&start=10

Nawet jeśli masz jakieś przerzuty, szczęście w nieszczęściu - to nasieniak. Szybko staniesz z powrotem na nogi :)
Ostatnio edytowany przez Warden, 05 Mar 2025, 12:02, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Warden

Miejscowość: Wrocław

Postprzez PeterMac » 05 Mar 2025, 11:01

Dzięki Wam bardzo serdecznie za wszelkie odpowiedzi ponownie w temacie.

Napisałem mail do doktora Sarosiaka.
@Warden - jak u Ciebie teraz ze słuchem ? uszkodziło go mocno ? tego sie boję bo jestem osobą która poświęca sporo czasu sprzęcie grającemu.
PeterMac

Postprzez Warden » 05 Mar 2025, 12:07

Wiem o czym mówisz, bo też mam muzyczne hobby i bardzo się bałem jakiejkolwiek chemii, ze względu na potencjalne ubytki w słuchu. Niestety wybierasz tutaj mniejsze zło - albo weźmiesz chemię i przeżyjesz, albo nie zrobisz nic i po prostu umrzesz.
W moim przypadku najgorzej było podczas świąt w grudniu - przestałem słyszeć wysokie tony, pojawiły się ciągłe piski, ale teraz jest już o wiele lepiej. Piski nadal występują, głównie wieczorami, po wysiłku fizycznym ale są do zniesienia. Wcześniej dosłownie wariowałem, było tragicznie. Na szczęście w dużej części przeszło.
Awatar użytkownika
Warden

Miejscowość: Wrocław

Postprzez CRS » 05 Mar 2025, 13:33

Warden napisał(a): Niestety wybierasz tutaj mniejsze zło - albo weźmiesz chemię i przeżyjesz, albo nie zrobisz nic i po prostu umrzesz.

Jeżeli mowa o leczeniu uzupełniającym, to wcale tak nie wygląda. Jest możliwość obserwacji i leczenia dopiero w momencie ewentualnej wznowy.
CRS

Postprzez Uroboros » 05 Mar 2025, 13:37

Ja miałem podobnie. Piski w uszach trwały bardzo długo. Dodatkowo też przestałem słyszeć wysokie tony. Potem piski nasilały się przy wysiłku i stresie i w pewnym momencie doprowadzały do frustracji. Teraz prawie dwa lata po większość rzeczy wróciła do normy. Piski są krótkie i rzadko się pojawiają , ubytek słuchu zmniejszył się ale nie wrócił do normy
Uroboros

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości