Poziom testosteronu

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Poziom testosteronu

Postprzez Uroboros » 14 Maj 2025, 11:23

Jestem po orchidektomi i 3 bep dwa lata temu. Dziś zrobiłem nadanie testosteronu i wynik mam4,26 NG/ml oznaczenie o41 testosteron. Norma jest niby 2,4-8,7 ale piszą że to słaby wynik. Jak to jest u Was i jakie macie zdanie
Uroboros

Re: Poziom testosteronu

Postprzez user90 » 19 Maj 2025, 22:45

Ja mam od lat wynik niby w normie ale dla mojego wieku nie - więc w sumie to wydawało mi się że kiepsko. No i byłem u dwóch endokrynologow w tym malowałem z jedną panią profesor przy okazji innego tematu. No i finalnie wyszło ja to że jeśli nie odczuwam objawów niskiego poziomu to nie brać żadnych leków.
Nie mam czasu na analizę tego, nie przywiązywałbum się na Twoim miejscu do mojego przypadki bo każdy jest inny. Wiem że niski poziom ma potencjalnie wpływ na wiele chorób.
Można też w naturalny sposób podnosić np ćwiczeniami siłowymi. Ja bym na Twoim miejscu poszedł do dobrego lekarza ale z kompletem badań hormonalnych bo szkoda pieniędzy na wizytę żeby dali tylko skierowanie. Chyba że na NFZ się uda, ale kiedyś duże były kolejki
user90

Postprzez jerry4 » 13 Cze 2025, 21:10

Cześć,
nie do końca się znam ale ostatnio miałem badania testosteronu -t i mam go idealnie w środku normy ale androlog wspominał, że to jest testosteron całkowity i on o niczym nie świadczy. Zlecił dodatkowe badania krwi aby ocenić "rzeczywisty" poziom testosteronu i okazało się, że mimo że ten pierwszy wynik jest w normie to w rzeczywistości w normie nie jest.
Na dniach będę miał konsultację z andrologiem to dam znać czego się dowiedziałem bo może się przyda.
jerry4

Postprzez Uroboros » 16 Cze 2025, 21:01

Mi onkolog powiedział właśnie to samo jest w środku i jest spoko, ja sam po sobie natomiast czuje że trochę kapcanieje. Daj znać proszę co Ci powiedzieli
Uroboros

Postprzez Viss » 22 Cze 2025, 22:25

4.26 ng/ml to wynik który powinien być u 50 letniej osoby, sam miałem bardzo podobny nawet delikatnie niższy. Jest testosteron wolny i całkowity. Inne parametry też warto wcześniej zbadać jak shgb. Ogarnięty androlog albo endokrynolog wszystko powinien ogarnąć ale o takich lekarzy jest bardzo ciężko. Większość to konowały nie mające pojęcia o terapii zastępczej testosteronem przypisujące zastrzyki raz na 2-3 tygodnie, bez stosowania dodatkowo hcg. Robią tym jeszcze gorszą burzę hormonalną w organiźmie.
Viss

Postprzez mikey » 30 Cze 2025, 21:05

Miesiąc po orchi 450, pół roku 490, Rok po orchi 514 (250-830), i wolny 30 (13-46). Trochę suplementuje ashwagande, trochę Wit d, ale trudno mi powiedzieć czy to zadziałało czy coś innego. Nie jestem w pełnym monk mode, ale na co dzień praktycznie bez alkoholu, czasem jakiś melanzyk w stylu wesele, ale wydaje mi sie że już nie mam jaj do alkoholu :D (chyba gorzej znoszę po orchi, a może to po prostu 35 letnia "starość"). Mówią, że dobrym boosterem teścia jest zrzucenie tłuszczu, startuję z dość wysokiego poziomu bf grubo ponad 20% i spokojnie te kilka kilo jest do zrzucenia, jeśli się uda to sprawdzę ten wpływ. Mam też FSH pod górny zakres i LH ponad normę, więc wydaje się że wyżej teściu już nie pójdzie, bo nie będzie już z czego
mikey

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość