Rafal_KRK jądro prawe pT2LV1R0

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Rafal_KRK jądro prawe pT2LV1R0

Postprzez romi » 18 Lut 2019, 17:01

Witam
Nieprawdą jest, że jeśli następuje nawrót to już jest koniec. Po to jest intensywna obserwacja, żeby w porę wychwycić nawrót i odpowiednio zareagować. Wyleczenie jest tak samo pewne jak bez intensywnej obserwacji.
Rzeczywiście ryzyko wznowy bez leczenia jest około 15-20%, ale to oznacza, że zachoruje ponownie tylko jeden z pięciu pacjentów poddanych obserwacji. Czy akurat Ty będziesz tym jednym, to oczywiście loteria, ale jeśli jesteś optymistą to trzeba na to spojrzeć tak, że masz 80% szans na to że wznowa nie nastąpi.
Trzeba też zaznaczyć, że podejmując obserwację nie narażasz się na uciążliwe leczenie, a w przypadku wznowy nie zmienia się sposób leczenia i stan zaawansowania.
Jeśli jednak zdecydujesz się na chemioterapię i już konsultowałeś z dr Sarosiekiem taką możliwość to umawiasz się na termin rozpoczęcia leczenia, jedziesz do Warszawy i tego dnia jesteś przyjęty do szpitala, a następnego dnia rozpoczynasz leczenie. Kwestia czy samemu czy z kimś i czy pociągiem czy samochodem to kwestia logistyczna. Niektórzy ogarniali to sami, ale dużo zależy od samopoczucie. Reakcja na chemioterapię jest bardzo indywidualna, dlatego trudno przewidzieć jak będzie u Ciebie.
Z reguły jest tak, że przy chemioterapii BEP jesteś w szpitalu pierwsze 8 dni, czyli do pierwszej dolewki. Na kolejną dolewkę przyjeżdżasz w 15 dniu cyklu i wtedy odbywa w trybie tzw chemioterapii jednodniowej i wracasz do domu.
Musisz sam zdecydować co zrobić, o tym wiele napisano na Forum.
Pozdrawiam
romi

Postprzez justyna09000 » 18 Lut 2019, 17:21

Rafał,
Mój mąż leczył się w Magodencie. Zdecydowanie polecam. Będziesz czuł się jak w świetnym hotelu a nie szpitalu :)
W dzień przyjazdu do szpitala od razu zaczynasz leczenie i jesteś tam przez 8 dni aż do pierwszej dolewki. Później 15 dnia przyjeżdżasz na drugą dolewke. Jakbyś miał jakieś pytania to chętnie odpowiem :)
justyna09000

Postprzez Sitka30 » 18 Lut 2019, 17:41

Witaj, mój mąż też miał nienasieniaka, typ zaawansowania pT2 Nx Mx, obecna angioinwazja, ale bez przerzutów. Do wyboru ścisła obserwacja albo 1xBEP
Nasza Pani doktor najpierw zaproponowała inną metodę leczeni, ale potem zmieniła ( a dzięki forum wiem że to dobrze że zmieniła, bo poprzednie leczenie byłoby błędem) a zmieniła właśnie stosując sie do wytycznych NCCN. Pisaliśmy wtedy do doktora Sariosieka i On również stwierdził, że w tym wypadku stosuje się 1xBEP. Więc nie rozumiem, jak twój lekarz nie bierze pod uwagę tych wytycznych, a inni lekarze na nich się wzorują?! Coś mi tu nie gra......
My wybraliśmy 1xBEp, ze względu na angioinwazję, gdyby jej nie było, pewnie rozważalibyśmy obserwację. Ale decyzja należy do Ciebie. Z wiedzy, którą nabyłam dzięki temu forum, jak już ktoś wcześniej napisał, że 3-4x BEP to chyba za dużo w tym przypadku. Jeśli byłyby przerzuty to tak- 3xBep wtedy stosowano.... Ale niech lepiej wypowiedzą sie eksperci... ( a jednym z nich napewno jest dr.Sarosiek 8-) )
Pozdrawiam Kaśka
Sitka30

Miejscowość: Wadowice

Postprzez Rafal_KRK » 26 Lut 2019, 15:56

Vaporwavedream napisał(a):Wybór jak dla mnie jest prosty, jeśli dr Sarosiek zaproponował chemioterapię u siebie to skorzystał bym z tej opcji bez zastanowienia. Jeśli zdecydujesz się na Magodent to zapewne zostaniesz tam 8 dni (5 dni - chemioterapia, 8 dnia dolewka bleo) i będziesz musiał wrócić 15 dnia na dolewkę. Jechać do możesz pociągiem, jednak w powrocie musi ktoś ci pomóc.
Pozdrawiam.

Tak też zrobiłem, wczoraj zacząłem chemię w Magodencie. Doktor Sarosiek jest jak człowiek z innego świata, aż się wierzyć nie chce, że lekarz może tak dbać o pacjenta.
Czuję się dobrze, a to że mam świadomość dobrej opieki też pomaga.

Pozdrawiam :)
Rafal_KRK

Postprzez Vaporwavedream » 26 Lut 2019, 16:59

Hej, w której sali leżysz? Ja dzisiaj wychodzę do domu, ale możemy się na chwilę spyknąć.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Vaporwavedream

Miejscowość: Poznań

Postprzez Rafal_KRK » 26 Lut 2019, 17:12

Vaporwavedream napisał(a):Hej, w której sali leżysz? Ja dzisiaj wychodzę do domu, ale możemy się na chwilę spyknąć.
Pozdrawiam

Hej,
:) 253.
Rafal_KRK

Postprzez Rafal_KRK » 01 Cze 2025, 11:50

Cześć,

Czas leci, i to już ponad 6 lat od zakończenia chemii.

Chcę zrobić małą aktualizację i podzielić się kilkoma informacjami, które moim zdaniem mogą komuś pomóc. Sam miałem sporo pytań i wątpliwości, które dzięki temu forum udało się rozwiać. Stąd ten "update" mający na celu przekazanie wiadomości że - "będzie dobrze"!

Przez ostatnie 5 lat byłem pod stałą kontrolą, i stosując się do zaleceń wykonywałem badania jak TK i USG jądra. Na szczęście wszystkie badania wychodziły dobrze i wygląda na to, że jestem zdrowy.
To pierwsza ważna informacja.
Druga, równie ważna dla mnie, ale też myślę, że niosąca pozytywny przekaz i nadzieję. W tym roku zostanę tatą :D , mimo nienajlepszych parametrów nasienia (co niekoniecznie musi być związane z przebytą chorobą).

Pozdrawiam wszystkich i życzę dużo siły i samych dobrych wyników badań!!

Rafał
Rafal_KRK

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości