Mieszany guz zarodkowy

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Mieszany guz zarodkowy

Postprzez miszcz » 26 Cze 2025, 20:34

U mnie 3 lata temu było tak samo na Strzeleckiej w Katowicach. Tonormalna sytuacja.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Podpretekstem » 26 Cze 2025, 21:39

Męża na TK skierował od razu urolog, co prawda tylko w obrębie jamy brzusznej, ale nikt go nie zostawił bez kierowania dalej.
Dla mnie to niepojęte, że lekarze nie kierują na tomografy, bo jednak bez badań obrazowych nie można wyrokować co do dalszego postępowania.
Podpretekstem

Postprzez pomidor.malinowy » 26 Cze 2025, 21:53

Cześć,
Kluczowe teraz jest uzyskanie skierowania na TK (bez skierowaniania nawet prywatnie sie nie da, mozecie spróbować poprosić o skierowanie "pilne"), wykonanie tomografii i uzyskanie wyniku. Na badanie, a także na opis badania może być konieczność trochę poczekać. Tu jest niezła wyszukiwarka (bo pokazuje też czas oczekiwania na opis), ale koniec końców i tak najlepiej dzwonić: https://onkoskaner.pl . Warto poszukać nie tylko w Waszym mieście ale np. w całym województwie.

W badaniu może się okazać, że nie ma przerzutów - wtedy do rozważenia jest obserwacja lub chemioterapia adjuwantowa aby zmniejszyć prawdopodobieństwo wznowy. Nie wiem jak jest w nienasieniaku, przy nasieniaku na rozpoczęcie chemioterapii adjuwantowej jest czas 8 tygodni od zabiegu.

Jeżeli będziecie chcieli skonsultować przypadek męża z drem Sarosiekiem, to możecie umówić zdalną płatną teleporadę (taka możliwość jest raz w tygodniu, chyba w czwartki), ale ma ona sens raczej dopiero z wynikami tomografii.

Biorąc to wszystko pod uwagę, może się okazać że przy pewnej dozie szczęścia/pecha oraz dobrej organizacji wyjazd na wakacje niczego nie opóźni, bo np. i tak przez ten czas będziecie na coś czekać np. na wynik.

Ja po swojej orchidektomii też miałem zaplanowane wakacje, włącznie z kupionymi biletami samolotowymi. Zastanawialiśmy się, ale w końcu z moja rodziną polecieliśmy - 4 tygodnie po zabiegu, na 10 dni (najgorzej miała żona, bo odmawiałem noszenia bagaży i dziecka ;) ). Ja akurat miałem juz wyniki TK (były czyste), ale ostatecznie trzeba było powtórzyć badanie histopatologiczne. Czas oczekiwania na powtórny wynik pokrył się z wyjazdem.
Gdyby w powtórzonym histpacie wyszło co innego niż w pierwotnym to dobrze by było mi przyjąć chemioterapię adjuwantową, ale że wynik się potwierdził to zostałem przy obserwacji. Natomiast, gdy pytałem dra Sarosieka, czy warto odwoływać wczasy, żeby się skupić na chorobie to zdecydowanie stwierdził żeby nic nie odwoływać.

Oczywiście, ja nie sugeruję jakie decyzje powinniście podjąć, tylko staram się pokazać inną perspektywę, żebyście to Wy mogli podjać najlepszą dla Was decyzję
pomidor.malinowy

Postprzez joanna SP » 27 Cze 2025, 07:28

Bardzo DZiękuję za Wasze odpowiedzi, cieszę się, że trafiłam w to miejsce gdzie ludzie się tak wspierają. To już takie rzadkie:)

Zaraz jedziemy do Gliwic i zobaczymy jak się potoczy. Chcę wyjechać z poczuciem, że niczego nie zaniedbałam świadomie. Jeśli nie zrobią tomografu dzisiaj od ręki to umówię męża prywatnie jak najszybciej i do nas doleci.

Dobrego Dnia Wszystkim!!
joanna SP

Postprzez pomidor.malinowy » 27 Cze 2025, 08:17

Jest jedna kwestia z tomografią "od ręki".
TK przy raku jądra robi się z kontrastem. A jako że kobtrast jest trochę obciążajacy dla organizmu to trzeba mieć wykonane badanie kreatyniny w krwi (a jeśli są jakieś problemy z nerkami to również TSH). Te badania trzeba robic na czczo. Przed TK tez nie można jeść przez 6 godzin.
Aczkolwiek troche wątpie w TK od ręki na NFZ.

Ja robiłem TK w Krakowie w tym miejscu https://imed24.pl/dla-pacjenta/badania-diagnostyczne-i-dostepne-zabiegi/diagnostyka-obrazowa/
Na NFZ chyba nie robią, ja miałem szczęście że mam z pracy pakiet w Medicoverze i tam mnie wysłali. Robią chyba też odpłatnie.
W lutym mozna sie było na kolejny dzień umówić. Twierdzili ze opis będzie w ciągu 7 dni roboczych ale w praktyce był zrobiony tego samego dnia co badanie a w kolejnym dniu roboczym dostałem na maila.

Powodzenia!
pomidor.malinowy

Postprzez bravesurf » 27 Cze 2025, 18:17

joanna SP napisał(a):Bardzo DZiękuję za Wasze odpowiedzi, cieszę się, że trafiłam w to miejsce gdzie ludzie się tak wspierają. To już takie rzadkie:)

Zaraz jedziemy do Gliwic i zobaczymy jak się potoczy. Chcę wyjechać z poczuciem, że niczego nie zaniedbałam świadomie. Jeśli nie zrobią tomografu dzisiaj od ręki to umówię męża prywatnie jak najszybciej i do nas doleci.

Dobrego Dnia Wszystkim!!

Ja będę leczył się w Gliwicach. Jeżeli chodzi o TK prywatnie na szybko to polecam EPIONE w Katowicach. Termin badania do tygodnia a opis do 3 dni. Ja opis dostałem tego samego dnia.
bravesurf

Postprzez Podpretekstem » 27 Cze 2025, 22:28

Niestety ale badania TK nie zrobicie od ręki. Jak tu wcześniej pisał Pomidor - muszą być wcześniejsze badania krwi i kilka godzin na czczo.
Nie ma też aż takiego napięcia, że to musi być dzisiaj. Spokojnie, najważniejsze żebyście te badania mieli zlecone.
Zakres - miednica mniejsza, jama brzuszna, płuca.
Daj znać Joasiu, co tam Gliwice dzisiaj powiedziały.
Podpretekstem

Postprzez joanna SP » 24 Lip 2025, 14:28

Dzień Dobry,

Trochę się nie odzywałam, byliśmy na tym urlopie.
Mąż jest po TK, dzisiaj odebraliśmy wynik a jutro wizyta w Gliwicach i decyzja ile tej chemii trzeba wziąć.
W TK jest wykazana jedna zmiana czyli powiększony węzeł chłonny zaotrzewnowy. Jest spory ale reszta czysta.

Pierwsza chemia już jest zaplanowana na 08.08.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Ostatnio edytowany przez joanna SP, 25 Lip 2025, 18:50, edytowano w sumie 1 raz
joanna SP

Postprzez joanna SP » 25 Lip 2025, 17:47

Dzisiaj mąż otrzymał plan leczenia w Gliwicach.
Zakwalifikowany do chemioterapii radykalnej BEP w 3 cyklach.
Start 06.08
Lekarz zapowiedział ciężką walkę z sinymi skutkami ubocznymi.
Czy są jakieś sposoby aby się przygotować na tą chemię? Czymś wzmocnić organizm? Czy zęby też mogą zacząć się psuć?

Węzeł ma rozmiar 1x2x4 cm.
Czy jest sens szukać innej opinii?
Wszystkie 3 markery są w normie, niskie.

BArdzo dziękuję za każdą pomoc.
joanna SP

Postprzez miszcz » 26 Lip 2025, 09:18

Leczenie jest prawidłowe i powinno skutkować całkowitym wyleczeniem.

Chemioterapię każdy znosi inaczej. Jedni bardzo ciężko, inni w trakcie chemioterapii grają mecze piłkarskie lub tydzień po jej zakończeniu jeżdżą na rowerze 25 kilometrów, jak zobaczysz w innych wątkach. Profilaktyka to bardzo duże nawadnianie organizmu w trakcie leczenia i tuż po, sok z buraków oraz starać się przejść nawet po szpitalnym korytarzu.

Jeśli chodzi o zęby, to u mnie tragedii nie było. Jeżeli wcześniej były zęby leczone kanałowo, może wystąpić zgorzel zęba za jakiś czas.
miszcz
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości