Postępowanie po orchidektomi

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Postępowanie po orchidektomi

Postprzez Strauss87 » 28 Cze 2025, 08:40

Dzień dobry,

po krótce opiszę swój przypadek:

13.06 urolog na usg wykrył guza w prawym jądrze 2 na 2,4 cm, jądro twarde w dotyku. Zlecił zrobić markery i skierowal mnie do szpitala na orchidektomię prawostronną.
18.06 wyniki markerów, AFP - 3,6 u/ml, LDH - 172 U/l, Beta HCG - <0,2 mlU/ml
24.06 przyjęcie do szpitala, zrobili wyniki krwi i ekg - wszystko prawidłowo, ponowne usg jąder
25.06 orchidektomia prawostronna
26.06 wypis do domu
Dali mi jedynie skierowanie do poradni urologicznej i powiedzieli że sami się skontaktują z terminem wizyty jak będzie wynik histopatologii.
Wszystko odbyło się w Szczecinie w Szpitalu na Arkońskiej.
I teraz pytanie nic o markerach nie wspomnieli, czy powinienem je ponowić w 7 dzień od zabiegu?
Czy czekać na histopatologię czy jednak mogę to przyśpieszyć i umówić np wizytę u onkologa i on da mi skierowanie na tomograf?
Niby mogę czekać ale mam wrażenie że rozciągnie się to mocniej w czasie, co radzicie? Może ktoś akurat w Szczecinie miał podobną historię?
Pozdrawiam
Strauss87

Re: Postępowanie po orchidektomi

Postprzez miszcz » 29 Cze 2025, 13:58

Markery wykonaj na własną rękę w 7 i 14 dniu po zabiegu (spotkałem się też z zaleceniami 5 i 10 dzień po zabiegu). Jeśli wizytę będzie umawiał koordynator pacjentów onkologicznych, termin powinien być szybki. Możesz się zorientować na własną rękę, jakie są terminy.

Ogólnie widzę, że w wielu miejscach występują podobne problemy, czyli "olewka" pacjenta i brak informacji.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez pomidor.malinowy » 30 Cze 2025, 00:38

Jeśli chodzi o tomografię:
Wydaje mi sie że logika niewystawiania skierowania na nią skierowania jest taka, że po wykryciu guza jest kilka procent szans że jest on niezłośliwy, (a to czy jest złośliwy wiadomo dopiero z histpatu). I w takim wypadku TK byłoby niepotrzebne. Gdyby były szybko wyniki histpatu i bardzo szybki termin i wyniki TK to by to nawet miało sens.
Ale realia Polski i NFZ-u są takie że na to wszystko trzeba czekać czasem grube tygodnie. A np. w przypadku nasieniaka, braku przerzutów i założeniu podania chemioterapii adjuwantowej, zalecenie czas na rozpoczęcie leczenia to jest 8 tygodni od zabiegu.
Możesz sobie poszukać np. w tej wyszukiwarce: https://onkoskaner.pl/szukaj/badania/to ... opomorskie i podzwonić jakie są terminy na wykonanie TK i uzyskanie opisu.

Więc zazwyczaj w praktyce lepiej zorganizować sobie tomografię od razu po orchidektomii
pomidor.malinowy

Postprzez Strauss87 » 03 Lip 2025, 13:27

Dobra, trochę ogarnąłem kilka spraw, wynik z histopatologii będzie jakoś pod koniec miesiąca lipca (tak twierdzi szpital), zrobiłem tydzień po orchidektomi prywatnie markery I sa w normie, bardzo zbliżone do wyników przed zabiegiem.
Niestety żaden lekarz z którym miałem do czynienia nie chcę wystawić mi skierowania na tomografie, a do onkologa zapisali mnie w szpitalu dopiero na koniec sierpnia.
Pytanie do osób bardziej doświadczonych, myślicie że warto już teraz przed wynikiem histopatologii umówić się do Dr Sarosieka i jest szansa że on mi wystawi skierowanie na tomografie? Ogólnie gdyby się tak udało zaoszczędziłbym w sumie sporo czasu na diagnostykę.
Strauss87

Postprzez CRS » 03 Lip 2025, 15:44

Hej

Załatw sobie kartę DILO. Może to wystawić nawet lekarz POZ.
Moim zdaniem warto kontaktować się z drem Sarosiekiem. Powinien Ci wystawić skierowanie na TK. Napisz maila albo próbuj się zarejestrować na konsultację. Przy rejestrowaniu się mów, że chodzi o raka jądra.
Ewentualnie, jak nie jest problemem TK prywatnie, to zawsze możesz spróbować konsultacji internetowej z jakimś specjalistą i powinien Ci wystawić skierowane na badania. Takie skierowanie chyba może wystawić Ci też lekarz POZ.
CRS

Postprzez Strauss87 » 05 Lip 2025, 09:09

Hej tak zrobiłem, dziękuję.
Mam kartę Dilo i na środę się umówiłem do dr Sarosieka.
Czy orientuje się ktoś czy tomografie w jego szpitalu mozna zrobić szybciej jakoś jeśli dostanę od Pana dr skierowanie?
Strauss87

Postprzez CRS » 05 Lip 2025, 09:48

Pan dr Ci wszystko powie. Nie bój się i pytaj dra o wszystko. Nawet o najbardziej wg Ciebie błahe pytania. Jeżeli będziesz szukał sam pracowni TK, to dzwoń bezpośrednio do placówek i przedstaw swoją sytuację. Myślę, że powinno pomóc i termin, a także opis, uda Ci się w miarę szybko ogarnąć.
W tej chorobie musisz być swoim najbardziej dociekliwym i nie dającym się zbyć adwokatem.
Zrób sobie badanie kreatyniny w pon. lub wt. i weź na wszelki wypadek do dra. Badanie to potrzebne jest radiologom przed podaniem kontrastu.
CRS

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 0 gości