Guz jądra lewego 30l - Chorzów

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jądra lewego 30l - Chorzów

Postprzez tomowen » 01 Lip 2025, 22:12

Daj znać, kto będzie Cię prowadził w NIO Gliwice. Mnie prowadziła dr Drosik-Rutowicz - nie oszczędza na badaniach k szybko ogarnia wolne łóżko.
tomowen

Postprzez Podpretekstem » 02 Lip 2025, 21:56

Wiadomo,że im szybciej, tym lepiej.
Mąż po konsultacji czekał dosłownie kilka dni na badania i ruszał z pierwszym cyklem, więc myślę że na spokojnie 11.07 to szybki termin.
Podpretekstem

Postprzez bravesurf » 03 Lip 2025, 08:12

11.07 to dopiero termin konsultacji, który sam przyśpieszyłem. W międzyczasie skontaktowałem się z moim onkologiem prowadzącym, który stwierdził, że zdarzają się wahania i zostawiamy termin wrześniowy - wtedy mam zrobić TK i markery... Stwierdziłem, że odpuszczam Instytut w Gliwicach z takim podejściem.

Dostałem się jednak do Chorzowa na konsultacje do dr. Wilka. Wzbudził moje zaufanie, miał bardzo dużą wiedze odnośnie RJ. Zalecił mi zrobienie TK i markerów jak najszybciej. Z wynikami mam się do niego zgłosić i w przypadku gdy BETA wzrośnie(obstawiamy że tak) to mówił że kwestia tygodnia i zaczynam 3xBEP w Katowicach.
bravesurf

Postprzez bravesurf » 15 Lip 2025, 13:36

Wczoraj zacząłem 3xBEP w KCO. BetaHCG w dniu przyjęcia ponad 100 więc idealny moment na rozpoczęcie chemii. Trzymajcie kciuki.
bravesurf

Postprzez mikey » 17 Lip 2025, 00:28

Powodzenia! Dużo wody!
mikey

Postprzez Metrom » 21 Lip 2025, 10:13

I jak tam się trzymasz? powodzenia!
Metrom

Postprzez bravesurf » 23 Sie 2025, 08:35

Wybaczcie za brak aktualizacji. W poniedziałek zaczynam 3 cykl. Po 1 cyklu betaHCG wróciło do normy.
Ogólnie czuje się dobrze, szpik wyrabia. W trakcie cyklu jedynie męczy mnie czkawka i zatwardzenie.

Po dwóch dolewkach BLEO miałem wysoką gorączkę, ale przechodziło po paracetamolu.
bravesurf

Postprzez bravesurf » 25 Sie 2025, 11:11

Niestety dzisiaj kiepskie wyniki na przyjęciu neutrofile 0,32 tys./µl
Stwierdzona neutropenia bezobjawowa i przesunięcie 3 cyklu o tydzień.
bravesurf

Postprzez bravesurf » 31 Sty 2026, 20:23

Jestem po 3xBEP w Katowicach skończony w październiku obecnie obserwacja. Parę dni temu robiłem markery + pierwsze kontrolne TK po chemii. Markery w normie, ale żeby nie było za pięknie to w TK wyszło:

Wnioski :Pojedynczy węzeł chłonny przyaortalny na poziomie z. nerkowej lewej do 12mm w osi krótkiej (
poprzednio do 5,5mm).
Poza tym badanie nie wykazało rozsiewu procesu nowotworowego w narządach jamy brzusznej i miednicy.

Utkanie 10% potworniaka.

Dr. Sarosiek proponuje TK za 3 miesiące i jeżeli się nie zmniejszy to RPLND :roll: Także cholerstwo nie chce odpuścić.. Nic nie zrobię, grzecznie czekam na kolejne TK a psychicznie już nastawiony na operację... Jeszcze styczeń się nie skończył a tutaj już się zapowiada ciekawy 2026 :D

Rozumiem, że Warszawa to jedyny sensowny kierunek jeżeli chodzi o tą operacje? Dajcie proszę znać jak to wygląda.
bravesurf

Postprzez Podpretekstem » 31 Sty 2026, 23:17

My z Krakowa, rozważałam poszukiwania stacjonarnie ale przerosło mnie to logistycznie + bałam się że coś spartolą. Poczytaj mój wątek, był tam chłopak który polecał mi krakowskiego medyka.
Przy wsparciu dr Sarosieka bardzo szybko udało nam się zorganizować operacje u dr Żaka i jesteśmy z tego powodu bardzo zadowoleni. Wiadomo, jest to kawałek drogi, ale poczucie bezpieczeństwa maksymalne, że jest się w najlepszych rękach.
Można rozważyć też inne ośrodki (ponoć w Lancucie jest spec od operacji węzłów przez laparoskop), ale Warszawa wg mnie najpewniejsza.
Póki co życzę spokoju przez ten kwartał, choć oczekiwanie bywa gorsze, niż samo leczenie.
Podpretekstem

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 47 gości