Piotr / 41 lat - powiększone lewe jądro / guz

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Piotr / 41 lat - powiększone lewe jądro / guz

Postprzez tobson85 » 24 Wrz 2025, 20:23

miszcz napisał(a):Tobson85, dzięki za doprecyzowanie. Powoli przestaję żyć chorobą i nie zawsze wszystko dokładnie wiem. Zajrzyj do działu Hyde Park, sporo kryptoreklam tam się pojawiło.

Jasne, nie ma sprawy. Jak cos widze to prostuje, dla czytajacych ;)
I dzieki za wskazowke o spamach - usuniete.

@Piotr
Powodzenia i oczywiscie dawaj znac.
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez PeterMac » 25 Wrz 2025, 12:10

TK z dziś 25.09.2025
Image

@tobson85 - Dziekuje!
PeterMac

Postprzez miszcz » 25 Wrz 2025, 18:06

Chemia jak najszybciej. Doskonale, że załatwiłeś TK z błyskawicznym opisem. Dobrze byłoby, żeby przynajmniej konsultować leczenie z doktorem Sarosiekiem, bo po leczeniu BEP może być przypadek jak u @Podpretekstem.

@Tobson85 - trochę spamu jest jeszcze w dziale "Sfera psychiki o emocji".
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez PeterMac » 25 Wrz 2025, 18:51

@miszczu - moglbys tak w skrocie co bylo po BEP u Podpretekstem ? Bo ja czytalem to mial przerzuty pamietam do płuc i sie udało. To jest zawsze ze pierw idzie przez te wezły ?
U mnie strasznie cos te pakiety wezłowe mocno sie bardzo powiekszyly i od nich mialem i mam te bóle.
PeterMac

Postprzez miszcz » 25 Wrz 2025, 18:53

W tamtym przypadku były zmiany resztkowe, które należało wyciąć, a lekarka prowadząca nie wiedziała, co robić.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez PeterMac » 25 Wrz 2025, 19:19

Rozumiem, dziekuje za wyjasnienie.
PeterMac

Postprzez Podpretekstem » 26 Wrz 2025, 09:33

Tak jak pisze miszczu - u męża zmiana na niecałe 4.5cm na węzłach pozostawiła zmianę resztkową na ponad 3cm po trzech cyklach BEP. Historia skończyła się operacją usunięcia resztek (RPLND) w Warszawie u dr Żaka, w wyniku histopat wyszła martwica.
Natomiast mój mąż miał nienasieniaka złożonego z raka zarodkowego i nasieniaka - Ty masz czystą seminomę, co korzystnie wpływa na rokowania.
Nie umiem powiedzieć, czy tak duży konglomerat uda się całkowicie wypalić chemią, ale najważniejsze, żebyś leczył się w dobrym miejscu i kontaktował z dr Sarosiekiem - nas uratował od błędów w leczeniu w Krakowie.
Podpretekstem

Postprzez PeterMac » 26 Wrz 2025, 09:44

Dziekuje Tobie serdecznie za odpowiedz
Czy takie błedy byly w samym leczeniu chemią ?

Ten konglomerat jeszcze w lipcu miał niecale 4cm :(
PeterMac

Postprzez Podpretekstem » 26 Wrz 2025, 10:37

Na początku dr z Krakowa w miarę trzymała się wytycznych. Chciała od razu podać mężowi 4 cykle BEP, ale po konsultacji z dr Sarosiekiem dowiedzieliśmy się, że byłoby to nadleczenie. Tu już mi się zapaliła lampka, że muszę jej patrzeć cały czas na ręce. Póki przypadek męża był 'standardowy', wszystko szło gładko, podali mu chemię w Krakowie, a ja byłam w kontakcie mailowym z dr Sarosiekiem. Cyrk zaczął się jak wyszło, że na płucach zostały dwa małe guzki a węzły nie zniknęły - wtedy dr z Krakowa zasugerowała, że dołożymy chemii a potem może radioterapię. Dr Sarosiek od razu dał nam namiary na dr Żaka i skończyło się na operacji RPLND.
Powiem tak - chemię dadzą Ci wszędzie taka samą, wg mnie warto na ten czas zostać we Wrocławiu. Ale bądź w kontakcie z dr Sarosiekiem i pisz tutaj co się u Ciebie dzieje - tacy ludzie jak Tobiasz mają ogromną widzę w temacie i wyłapią moment, w którym leczenie zaczyna zbaczać z kursu.

Rośnie dranstwo w strasznym tempie, ale skup się na tym że leczenie zaraz ruszy i wszystko skończy się pozytywnie!! Masz ogromne szanse na to, że za kilka miesięcy będziesz zdrowym człowiekiem :)
Podpretekstem

Postprzez CRS » 26 Wrz 2025, 11:50

W lipcu nie było konglomeratu. Miałeś pakiety węzłów. Teraz jest opisane jako konglomerat. Czyli w lipcu konglomerat był ~7x5 cm.

Czy dr przepisała Ci jakieś leki przeciwbólowe?

Moim zdaniem PET zupełnie niepotrzebny.

Czy finansowo i pod względem osób, które mogą pomóc z transportem, dałbyś radę jeździć do Warszawy?
CRS

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość