Wojtek, 32 lat, Śląsk, Nienasieniak pT1 Nx Mx L0 V0 Pn0 Sx

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Wojtek, 32 lat, Śląsk, Nienasieniak pT1 Nx Mx L0 V0 Pn0 Sx

Postprzez Szuf » 09 Paź 2025, 18:27

Cześć,
chciałbym przedstawić swój przypadek nowotworu jądra aby stał się bazą wiedzy dla innych, którzy zajrzą na te wspaniałe forum w przyszłości, jak również chciałbym poznać opinię innych użytkowników na temat zaawansowania mojej choroby oraz podjętego leczenia.

11.09.2025
W tym dniu będąc w pracy poczułem, że coś jest nie tak w okolicy krocza podczas chodzenia. W domu zbadałem palpitacyjnie jądra i stwierdziłem, że lewe jądro jest twarde ale rozmiarowo podobne do elastycznego prawego jądra. Od razu zapaliła mi się czerwona lampka, szybkie przeszukanie wujka Google o możliwe przyczyny i decyzja o wizycie w swojej poradni POZ następnego dnia.

12.09.2025
Wizyta w poradni POZ potwierdziła moje przypuszczenia, że wymagana jest wizyta u urologa oraz wykonanie badania USG jąder. Niestety najbliższy termin u urologa z NFZ był oddalony o około 3 tygodnie więc zdecydowałem nie czekać i umówić się na wizytę prywatną.

15.09.2025
Prywatna wizyta u urologa wraz z badaniem USG jąder potwierdziła obecność guza w lewym jądrze. Doktor nie owijał w bawełnę i stwierdził, że wymagana jest natychmiastowa orchidektomia lewego jądra. Termin zabiegu za około 7 dni. Miałem czekać na telefon, kiedy mam się zjawić na przyjęcie do Kliniki Urologii w Zabrzu. Dodatkowo miałem wykonać badanie markerów AFP oraz Beta-HCG.

16.09.2025
Pierwsze badanie krwi na obecność markerów nowotworowych i duże zmartwienie wynikami :cry:

LDH (ICD-9: K33) - 180 U/l (zakres 125 - 220)
AFP (ICD-9: L07) - 940,69 ng/ml (zakres 0,89 - 8,78)
Beta-HCG (ICD-9: L46) - 130,000 mIU/ml (zakres 0 - 2,000)

23.09.2025
W tym dniu zostałem przyjęty na oddział urologiczny SPSK nr 1 im. prof. Stanisława Szyszko w Zabrzu. Na starcie wykonany pomiar ciśnienia, EKG, rozmowa z anestezjologiem, pobór krwi oraz próbki moczu. Oddział jest odnowiony. Pokoje 3-osobowe z łazienką, prysznicem oraz TV. Jeśli można tak powiedzieć to czułem się tam dobrze. Oczywiście wieczorem były już nerwy przed zabiegiem ale rówieśnik, który był już po zabiegu usunięcia wodnika na jądrze uspokoił mnie, że zabieg jak i znieczulenie podpajęczynówkowe nie jest takie straszne. Odwiedziny żony oraz bliskich osób również podbudowało morale. Wieczorem zostało wykonane USG jąder w celu potwierdzenia przed zabiegiem, które należy usunąć. Dostałem również lewatywę.

24.09.2025
Godzina 8:00 wyjeżdżam na wózku na salę operacyjną. Tam przesiadam się na łóżko operacyjne i otrzymuję wenflon oraz znieczulenie podpajęczynówkowe. Na ten moment czuję się dobrze, nie było nic bardzo bolesnego. Powoli czuję ciepło i ciężkość w nogach. Przez całą operację jestem świadomy jednak nie czuję żadnego bólu czy dyskomfortu. Chirurdzy mogli działać swoje :) Godzina 9:50 wracam na pokój i zostają mi podane kroplówki. W między czasie zauważam, że zostałem doposażony w cewnik oraz mały zbiorniczek - drenaż, który został "wpięty" do moszny. Myślałem, że ten błogi stan będzie trwał do końca jednak po około godzinie znieczulenie powoli się wypłukiwało z organizmu i zacząłem czuć ból i rwanie w miejscu cięcia pachwinowego. Mimo podaniu kroplówki przeciwbólowej noc była nieprzespana :( Kolejne odwiedziny bliskich i musiałem się powstrzymywać od śmiechu, ponieważ ból w pachwinie był w tym momencie bardzo mocny. Podczas wieczornej wizyty lekarza doszliśmy do wniosku, że jutro nie dam rady opuścić szpitala i zostanę do piątku.

25.09.2025
Około godziny 10:00 zostaję odłączony od cewnika oraz drenażu. Nie należy to do przyjemnych rzeczy ale przynajmniej mogłem już ubrać spodenki z piżamy :D Po kilku godzinach postawiłem pierwsze kroki do toalety a później skusiłem się na powolny spacer po korytarzu oddziału. Odwiedziny żony, szwagra oraz niezapowiedziana wizyta kolegi z pracy jak zawsze na ogromny plus do całej tej sytuacji :)

26.09.2025
Godzina 11:00 - muszę opuścić pokój dla nowych pacjentów oddziału. Dostaję wypis wraz z L4 do 10.10.2025. Szkoda, że pomimo pobrania krwi przed zabiegiem nie zostały oznaczone markery nowotworowe :( Dostaję zalecenie o wykonaniu badania kontrolnego markerów za 7 dni od dnia zabiegu oraz o wizycie kontrolnej w poradni urologicznej z wynikiem hist-pat, który powinien być do odbioru za około 14 dni. Brak jakichkolwiek wzmianek o wykonaniu TK.

01.10.2025
Wykonuję drugie badanie krwi na markery nowotworowe.

LDH (ICD-9: K33) - 185 U/l (zakres 125 - 220)
AFP (ICD-9: L07) - 354,13 ng/ml (zakres 0,89 - 8,78)
Beta-HCG (ICD-9: L46) - 5,100 mIU/ml (zakres 0 - 2,000)

Rozpad połowiczny wg moich obliczeń w normie co polepszyło mi oraz mojej rodzinie humor.

02.10.2025
Wykonuję z własnej inicjatywy poprzez lekarza rodzinnego RTG klatki piersiowej (PA + boczna) -> "Płuca bez zmian ogniskowych, narządy klatki piersiowej RTG w normie".

07.10.2025
Wykonuję trzecie badanie krwi na markery nowotworowe. Przy okazji również morfologię krwi + OB + CRP + próby wątrobowe + PSA + TSH + FT4 + Kreatynina -> wszystko w normie.

LDH (ICD-9: K33) - 179 U/l (zakres 125 - 220)
AFP (ICD-9: L07) - 174,82 ng/ml (zakres 0,89 - 8,78)
Beta-HCG (ICD-9: L46) - 0,756 mIU/ml (zakres 0 - 2,000)

Wiem, że AFP posiada długi okres rozpadu połowicznego (5-7 dni), więc trochę to potrwa. Cieszę się, że Beta-HCG jest juz w normie.

W tym dniu otrzymuję również wyniki hist-pat:

Opis makroskopowy:
Jądro o wymiarach 4,8 x 4,1 x 3,5 cm z kikutem powrózka nasiennego długości 9,5cm. Na przekroju w obrębie jądra widoczny guz o wymiarach 3,4 x 3,8 x 2,6 cm. Guz na przekroju o budowie zrazikowej, brunatno-kremowy bez widocznej martwicy. Okoliczny miąższ jądra ogniskowo przekrwiony, osłonki nad guzem nie zmienione. Margines na powrózku w odległości 10,1 cm.

Rozpoznanie:
Mieszany guz z komórek germinalnych (mixed germ cell tumor). Guz o maksymalnym wymiarze 3,1 cm ograniczony do jądra. Znaczną część guza obejmują wylewy krwi. Nowotwór składa się w 60% raka zarodkowego (embrional carcinoma)(CD30+, CK+, OCT4+), w 30% z potworniaka popokwitaniowego (postpubertal teratoma) i 10% z nasieniaka (seminoma)(OCT4+, CD117+). Obecne komórki syncytiotrofoblastu oraz GCNIS. W obrębie potworniaka obecne niedojrzałe tkanki neuroepitelium i mezenchymy. Tkanki te zajmują więcej niż 1 pole widzenia pod powiększeniem 4x. Angio- i neuroinwazja nie widoczna.

W badaniu IHC: CK(+), CD30(+), OCT4(+), CD117(+), AFP(odczyn dyfuzyjny), glypican3(odczyn dyfuzyjny).
Osłonki jądra bez nacieku nowotworowego.
Miąższ jądra bez nacieku nowotworowego. Cechy GCNIS.
Naciek nowotworowy nie obejmuje sieci jądra.
Ognisk nowotworowych nie znaleziono.

pT1 Nx Mx L0 V0 Pn0 Sx wg. 8 ed. UICC
Ocena resekcyjności R0

Myślę, że wynik hist-pat wypadł dla mnie pomyślnie w tej całej sytuacji, w której się znalazłem.

08.10.2025
Odebrałem telefon z kliniki urologi w Zabrzu, że moje wyniki hist-pat zostały przeanalizowane na konsylium i wymagam dalszego leczenia. Do wyboru zaproponowano oddział onkologiczny w Katowicach lub Gliwicach. Wybrałem Gliwice ze względu na szybszy i łatwiejszy dojazd. Myślę, że w końcu zostaną wykonane badania TK miednicy mniejszej, jamy brzusznej oraz klatki piersiowej z kontrastem, które ostatecznie potwierdzą stopień zaawansowania choroby. Na tą chwilę chciałbym, żeby wszystko zakończyło się na aktywnej obserwacji :roll:

Temat będą aktualizował o nowe wiadomości lub wyniki badań oraz opinię onkologa.
Tym, którzy przeczytali całe moje wypociny - gratuluję cierpliwości :D
Szuf

Re: Wojtek, 32 lat, Śląsk, Nienasieniak pT1 Nx Mx L0 V0 Pn0

Postprzez tobson85 » 09 Paź 2025, 18:50

Hej
Dobrze, że napisałeś.
Markery spadają w prawidłowym tempie. Stan miejscowego zaawansowania niski.
Teraz najważniejszy jest wynik TK - w Twoim przypadku musi być wykonana całość - brzuch, miednica i klatka piersiowa.
Od tego będzie zależeć jaki stan zaawansowania i co dalej.
Jesli TK będzie czyste to do wyboru będzie obserwacja lub 1x BEP.
W hispacie wyszło 60% carcinoma embryonale - to przez część wytycznych i lekarzy jest traktowane jako dodatkowy czynnik ryzyka rozsiewu choroby.

Na Gliwice trzeba uważać - nie są polecanym ośrodkiem leczenia rj - zdarzają im się jakieś indywidualne sposoby leczenia, które w zdecydowanej większości przypadków nie mają prawa bytu. Patrz im na ręce i informuj tutaj co planują.

Trzymaj się
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Szuf » 14 Paź 2025, 22:02

Dziękuję Tobiaszu za odpowiedź ;)

10.10.2025
Wizyta kontrolna w poradni urologicznej w Zabrzu - sprawdzenie gojenia się rany, kontrolne USG pozostałego jądra. W sekretariacie dostałem również kartę DiLO wystawioną przez szpital oraz termin rejestracji w NIO w Gliwicach na poniedziałek 13-go października.

13.10.2025
Rejestracja do poradni onkologicznej w NIO w Gliwicach przebiegła sprawnie. Dostałem skierowanie na cito na TK z kontrastem klatki piersiowej, jamy brzusznej oraz m/małej + badanie krwi na poziom markerów. Termin TK + krew - 16.10.2025. Dr Kozaczka był nieco zdziwiony poziomem mojej wiedzy na temat rj (to dzięki forum :D ) i widać było, że zna temat oraz schematy leczenia rj wg wytycznych NCCN.
Szuf

Postprzez tobson85 » 15 Paź 2025, 12:41

Hej
To dawaj znać co i jak. I oczywiście jak będziesz miał wyniki TK.
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Postprzez Szuf » 17 Paź 2025, 12:49

16.10.2025
O godzinie 7:00 pobrałem bilecik na badanie krwi (pierwsze piętro) i widząc tłumy na korytarzu wiedziałem, że trochę sobie poczekam (pobór rozpoczyna się o 6:00! Dobrze, że jest 11 stanowisk poboru).
O godz. 8:00 została pobrana krew, wyniki były już o 9:50 (dostępne na stronie Medycznego Portalu Informacyjnego w zakładce Świadczenia -> Badania https://mpi.io.gliwice.pl/mpi/app/index.html#/login).
Poziom Beta-HCG bardzo niedokładny porównując do wyników mierzonych w laboratorium Diagnostyka a dla poziomu AFP musiałem przeliczyć jednostki (zorientowałem się podczas pisania tego postu :lol: ).

LDH - 213 U/l (zakres 125 - 220) - tutaj się przyznaję, że dzień wcześniej był wyjazd z rodzinką i było trochę % więc mogło to mieć wpływ na wynik

AFP - 57,56 IU/ml (zakres < 7,29) czyli przeliczając na ng/ml wychodzi 69,35ng/ml (zakres 0,89 - 8,78)
Licząc okres połowicznego rozpadu od dnia 01.10.25 (354,13) do 16.10.25 (69,35) wychodzi mi ~6,38 dnia czyli ok.

Beta-HCG (nie podano oznaczenia L46/L47) - <2,3 mIU/ml (zakres < 5)

Następnie rejestracja na tomografię komputerową na drugim piętrze budynku. Tutaj trwało to ok. 5 - 10 minut i zostałem skierowany pod drzwi TK gdzie czekała już kolejka około 25 osób :D
Trzeba mieć przy sobie 1L wody niegazowanej i dopiero na wyraźne polecenie pielęgniarki zacząć ją pić. Czas na wypicie około 40min. Po 2 godzinach czekania mój numerek został wywołany i udałem się na założenie wenflonu. Następnie czekałem na swoją kolej przed gabinetem około 15min. Sama TK trwała może z 10 minut. Po podaniu kontrastu czułem przez krótki okres czasu ciepło na klatce piersiowej oraz w kroczu. Wgląd do wyników również na stronie MPI IO Gliwice w zakładce Świadczenia -> Pobyt. O godzinie 12:00 wychodzę z NIO w Gliwicach.
Szuf

Postprzez Szuf » 06 Lis 2025, 14:24

29.10.2025

Kolejne badanie markerów nowotworowych:

LDH (ICD-9: K33) - 211 U/l (zakres 125 - 220)
AFP (ICD-9: L07) - 19,18 ng/ml (zakres 0,89 - 8,78)
Beta-HCG (ICD-9: L46) - <0,2 mIU/ml (zakres 0 - 2,000)

06.11.2025

Mam wyniki z TK i nie wiem co o tym myśleć :(

Informacja o procedurze
Badanie wykonano aparatem Somatom Edge Plus, przed i po dożylnym podaniu kontrastu, wielofazowo.

Wskazania do badania
Kod rozpoznania ze skierowania: C62.9

Opis rozpoznania: Germinalny rak jądra lewego. Stan po orchidektomii lewostronnej (24.09.2025).
HP mixed germ cell tumor.

Co badanie ma wyjaśnić: Ocena zaawansowania choroby.

Badania do porównania
Pierwsze badanie TK w NIO-PIB Gliwice. Brak badań poprzednich do porównania.

Wynik
Płuca bez zmian ogniskowych.
Jamy opłucnowe są obustronnie wolne od płynu.
Węzły chłonne w śródpiersiu, wnękach płuc, dołach pachowych oraz nad- i podobojczykowych są niepowiększone.
Obraz serca i dużych naczyń w granicach normy.
Tarczyca o jednorodnym wzmocnieniu kontrastowym, bez wyodrębniających się zmian ogniskowych, niepowiększona.
Wątroba o prawidłowej gęstości, bez zmian ogniskowych i obszarów patologicznego wzmocnienia po podaniu kontrastu, niepowiększona.
Pęcherzyk żółciowy niepowiększony, cienkościenny, bez widocznych w badaniu TK złogów.
Drogi żółciowe są nieposzerzone.
Obraz żołądka, trzustki, nadnerczy, śledziony jest prawidłowy.
Nerki w położeniu typowym, prawidłowej, symetrycznej wielkości, ulegają jednoczasowemu zakontrastowaniu i jednoczasowo wydzielają zakontrastowany mocz.
Okołoaortalnie po stronie lewej, w przyleganiu do żyły jądrowej lewej i nieco poniżej jej ujścia do lewej żyły nerkowej, widoczny asymetryczny pojedynczy granicznej wielkosci węzeł chlonny o wym 10 mm w osi krótkiej , o niepewnym charakterze.
Poza tym węzły chłonne wewnątrz i zaotrzewnowe są niepowiększone.
Pęcherz moczowy dobrze wypełniony, o gładkim zarysie, cienkościenny.
Prostata o wymiarach 43x33mm, symetryczna.
Pęcherzyki nasienne są symetryczne, niepogrubiałe.
W miednicy mniejszej obecnych jest kilka flebolitów.
Wolnego płynu w jamie otrzewnej nie stwierdza się.
Stan po orchidektomii lewostronnej. W okolicy pachwinowej po stronie lewej obecne pasmowate zagęszczenie o charakterze zmian pozabiegowych.
Węzły chłonne pachwinowe są prawidłowe.
Zobrazowane struktury kostne bez radiologicznych cech destrukcji.

Wnioski
Pojedynczy, granicznej wielkosci węzeł chłonny okołoaortalnie po stronie lewej o niepewnym charakterze- do różnicowania odczynowy a wtórny npl.

Pytanie czy mimo braku nacieków na układ krwionośny i limfatyczny w wyniku hist-pat (pT1) możliwy jest przerzut ? Czy ten węzeł może mieć inną przyczynę niż związaną z rj ? Jak określić czy to jest charakter odczynowy lub wtórny ? Czy w takim przypadku możliwa w ogóle jest aktywna obserwacja ?
Myślę teraz o konsultacji wyników np z Panią Barbarą Huras w Częstochowie.
Szuf

Postprzez tobson85 » 07 Lis 2025, 10:01

Hej
Wyniki nie są jednoznaczne. Marker AFP dalej nie osiągnął norm dlatego trzeba kontrolować najlepiej co 7 dni.
Szczerze to nie jest to przypadek na Gliwice - tu trzeba doświadczenia w rj, żeby nie przeleczyc ale też nie przegapić momentu.

Odpowiadając na pytanie czy możliwy jest przerzut przy stanie miejscowego zaawansowania pT1 - jest to jak najbardziej możliwe i nie jest to też wcale takie rzadkie. Nawet ja jestem przykładem. Miałem pT1 i dwa przerzuty w przestrzeni zaotrzewnowej.

Moim zdaniem najważniejsza jest teraz kontrola markerów. Jeśli nie spadną do norm lub zaczną rosnąć to jest to wskazanie do 3x BEP.

Węzeł jest granicznych wielkości - tutaj można się pokusić o badanie PET. Nie jest zalecane w nienasieniakach, ale w Twoim przypadku może być zasadne. Wykryje agresywne formy, ale nie wykryje ewentualnego potworniaka.

Jeśli markery spadną do norm, a PET wyjdzie ok to można rozważyć obserwację z nieco częstszymi badaniami niż podają wytyczne.

Konsultacja u dr Huras lub dra Sarosieka to jak najbardziej dobry pomysł.

Trzymaj się
Tobiasz
tobson85
Przyjaciel Forum

Postprzez Szuf » 26 Lis 2025, 13:40

Dzięki Tobiaszu za kolejną porcję informacji ;)

10.11.2025
Ponowne oznaczenie markerów:

LDH (ICD-9: K33) - 214 U/l (zakres 125 - 220)
AFP (ICD-9: L07) - 7,75 ng/ml (zakres 0,89 - 8,78)

17.11.2025
Wykonałem badanie USG jamy brzusznej w celu sprawdzenia czy widoczny jest ten jeden węzeł chłonny, jednak podczas badania nie było możliwości jego uchwycenia w tym konkretnym miejscu. Pozostałe węzły chłonne w tej okolicy były ok.

20.11.2025
Ponowne oznaczenie markerów:

LDH (ICD-9: K33) - 366 U/l (zakres 125 - 220)
AFP (ICD-9: L07) - 5,24 ng/ml (zakres 0,89 - 8,78)

CEA (ICD-9: I53) - 0,97 ng/ml (zakres < 3)
CA 19-9 (ICD-9: I45) - 2,48 U/ml (zakres 0 - 37,00)

Skok LDH spowodowany przeciążeniem mięśni na siłowni przed wykonaniem poboru krwi. Byłem tego świadomy jednak nie spodziewałem się, że wprowadzi to trochę zamieszania na wizycie kontrolnej.

24.11.2025
Wizyta kontrolna w NIO Gliwice - start 8:30. Niestety nie trafiłem na dr Kozaczkę a na Panią dr Kustrę. Po wejściu do gabinetu padły od razu słowa "czy wiem, że niestety potrzebne jest leczenie? Ponieważ wyniki markerów nie spadły a i w TK wykryto węzeł". Tutaj trochę mnie zszokowało ale musiałem się szybko pozbierać i przedstawić swoje argumenty czyli swoje wyniki badań markerów z dnia 20.11.2025 oraz tabelkę z wynikami markerów od samego początku choroby. Po obejrzeniu moich wyników Pani dr stwierdziła, że są one niezgodne z wynikami z ich laboratorium. Na co odpowiedziałem, że na pewno są nie zgodne skoro ostatni raz oddawałem krew w Gliwicach przy wykonywaniu TK czyli 16.10.2025 gdzie AFP było jeszcze przekroczone - 69,35ng/ml. Dopiero wtedy Pani dr zorientowała się, że ogląda wyniki z 16 października, jednak dalej ciągła temat dlaczego na moich ostatnich wynikach LDH jest przekroczone, przecież po 2 miesiącach od operacji wszystkie markery powinny być w normie. Tutaj tłumaczyłem, że wróciłem na siłownię i miałem "zakwasy" co wiem, że ma wpływ na poziom LDH. Dr nie chciała w to wierzyć. Tutaj na szczęście asystentka podpowiedziała, że może poślemy Pana dzisiaj na cito na krew i zobaczymy jakie będą wyniki. I zostałem odesłany na badanie krwi i miałem wrócić za ok. 2h do gabinetu.

Wyniki krwi z laboratorium NIO (miałem na bieżąco podgląd do wyników na swoim Medycznym Portalu Informacyjnym):

LDH - 213 U/l (zakres 125 - 220)
AFP - 4,05 IU/ml (zakres < 7,29) czyli przeliczając na ng/ml wychodzi 4,88 ng/ml (zakres 0,89 - 8,78)
Beta-HCG (nie podano oznaczenia L46/L47) - <2,3 mIU/ml (zakres < 5)

W tym momencie bardzo mi ulżyło, że miałem rację co do LDH jak i AFP w dalszym ciągu maleje. Wracam do gabinetu. Pani dr kilkukrotnie oglądała jeszcze wyniki hist-pat oraz wyniki markerów i żeby ostatecznie ustalić klasyfikację zaawansowania choroby dostałem skierowanie na badanie PET-CT (wstępny termin 12.12.2025). Koniec wizyty w NIO - 13:45 (dobrze, że zawsze biorę ze sobą termos i coś do jedzenia).
Kolejna wizyta kontrolna - 29.12.2025. Tutaj jednak następnego dnia podjechałem do NIO z prośbą o przeniesienie wizyty do dr Kozaczki, który wydał mi się bardziej stonowany i rozeznany w temacie i mam termin wizyty na 22.12.2025. Wizyta u dr Huras - 03.12.2025.

Tutaj przed badaniem PET-CT mam kilka pytań:
1) Czy jest możliwy przerzut przy markerach w normie z tendencją spadkową?
2) Czy wyniki PET-CT w 100% określają czy węzeł jest odczynowy czy wtórny(neoplasma)?
3) Co byłoby dalszym krokiem postępowania w przypadku wykrycia np jednego czy dwóch węzłów w PET-CT? Biopsja?
4) Czy są jakieś przeciwskazania do wykonania PET-CT (trwająca choroba, aktywność fizyczna) ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i motywację, ponieważ cała ta diagnostyka zaczyna powoli męczyć psychicznie mnie oraz moją kochaną żonę.
Szuf

Postprzez tobson85 » 26 Lis 2025, 21:00

Hej
dobrze, ze masz zaplanowana wizyte u dr Huras. Gliwice jak sam widzisz nie sa tu wyborem, na ktorym mozna polegac w rj.

Odpowiadając na Twoje pytania:
1) Czy jest możliwy przerzut przy markerach w normie z tendencją spadkową?
--> Tak, jest to niestety możliwe, dlatego stan zaawansowania można jedynie okreslic po wykonaniu wszystkich badan i ich ocenie całościowej - markery + badania obrazowe. Na rynek badan wchodzi nowy test - M371 (a dokładniej marker miR-371a-3p), który jest jeszcze bardziej czuły niz standardowe markery (bHCG, AFP i LDH) jednak test ten ma tez swoje ograniczenia: z tego co mi wiadomo to nie jest dostepny jeszcze w Polsce (najblizej Niemcy albo Szwajcaria) po drugie test nie wykaze ryzyka nawrotu - nie nadaje sie do podejmowania decyzji czy poddac sie chemioterapii uzupełniającej czy obserwacji. Test ten natomiast swietnie wykrywa juz istniejace nawroty, zanim inne standardowe badania sa w stanie je wykryc.

2) Czy wyniki PET-CT w 100% określają czy węzeł jest odczynowy czy wtórny(neoplasma)?
--> Nie, PET-CT nie daje 100% pewnosci czy wezel jest odczynowy czy nowotworowy. Natomiast jest duzo badziej czulym badaniem niz zwykle TK czy MRI. Trzeba tez nazwac tu ograniczenia: badanie to swietnie nadaje sie do oceny watpliwych wynikow w nasieniaku. W nienasieniaku ograniczeniem jest komponenta potworniaka. PET-CT w nienasieniaku wykryje szybko dzielace sie komorki embryonal carcinoma, yolc-sac czy choriocarcinoma. Natomiast komponenty potworniaka, ze wzgledu na jego typowy powolny wzrost nie pobieraja wiecej glukozy niz zdrowe tkanki, tym samym na badaniu nie beda "swiecic".
W twoim przypadku mozna sie jednak o PET pokusić. Nawet jesli masz potworniaka, ktorego PET nie zauwazy, a w badaniach kontrolnych uwidoczni sie jako guz to bedzie go mozna usunac chirurgicznie. Z reszta chemia uzupelniajaca tez by na niego najprawdopodobniej nie zadzialala.

3) Co byłoby dalszym krokiem postępowania w przypadku wykrycia np jednego czy dwóch węzłów w PET-CT? Biopsja?
--> Jesli wezly wyszlyby nowotworowo aktywne to 3x BEP.

4) Czy są jakieś przeciwskazania do wykonania PET-CT (trwająca choroba, aktywność fizyczna) ?
--> CIaza i karmienie piersia - mysle ze Ci nie grozi ;)
--> Ciezka niewydolnosc nerek
--> Nieleczona cukrzyca
--> Intensywny wysilek przed badaniem - najlepiej 2-3 dni nie trenowac silowo.
tobson85
Przyjaciel Forum

Wojtek, 32 lat, Śląsk, Nienasieniak pT1 N1 M0 L0 V0 Pn0 S0

Postprzez Szuf » 01 Sty 2026, 11:01

09.12.2025
Badanie markerów nowotworowych:

LDH (ICD-9: K33) - 203 U/l (zakres 125 - 220)
AFP (ICD-9: L07) - 4,01 ng/ml (zakres 0,89 - 8,78)

16.12.2025
Badanie PET-TK w NIO Gliwice. Samo badanie o wiele przyjemniejsze niż zwykłe badanie TK z kontrastem. Wyniki odczytaliśmy zaraz po świętach i niestety potwierdziło się, że węzeł wykryty w TK jest przerzutowy :(

Opis PET-TK:
Badanie PET-CT 18F-FDG
Wskazanie do badania: Rak germinalny jądra lewego, stan po operacji (24.09.2025). W TK pojedynczy, granicznej wielkości węzeł chłonny okołoaortalnie po stronie lewej o niepewnym charakterze. Ocena zaawansowania choroby.
Badanie PET-CT wykonano około 60 min. po dożylnym podaniu 9,5 mCi 18F-Fluorodeoxyglukozy [FDG] przy użyciu tomografu hybrydowego Siemens Biograph mCT Flow 40-4R u pacjenta z glikemią 96 mg/dl.
Badaniem objęte zostały segmenty ciała od czubka głowy do połowy ud. Rekonstrukcje wykonano w trzech podstawowych płaszczyznach.
Badanie CT wykonano techniką spiralną, bez podania kontrastu i.v., przy użyciu parametrów umożliwiających minimalizację narażenia pacjenta na promieniowanie jonizujące.
W badaniu PET wykonano rekonstrukcje danych zgodnie z przyjętymi procedurami Pracowni PET.
Dodatkowo wykonano rekonstrukcje zgodne z międzynarodową akredytacją EARL

Opis badania PET-CT:
Uwidoczniono ognisko patologicznego wychwytu radioznacznika w rzucie:
1. węzła chłonnego zaotrzewnowego po lewej od aorty, tuż poniżej naczyń nerkowych. SUVmax 6.9, o rozmiarach poprzecznych 12x15mm (równo 2 miesiące temu w osi krótkiej 10mm).
Ponadto mierne gromadzenie w migdałkach podniebiennych oraz śladowe gromadzenie w małych węzłach chłonnych szyjnych górnych. Zmiany w pierwszej kolejności o charakterze odczynowo/zapalnym.
Poza tym dystrybucja radioznacznika w pozostałych objętych badaniem segmentach ciała fizjologiczna.
Wnioski badania PET-CT:
Obraz PET-CT odpowiada aktywnemu przerzutowemu węzłowi chłonnemu w przestrzeni zaotrzewnowej.
Lekarz opisujący/zatwierdzający:
Lek. med. Marco Di Pietro
Specjalista medycyny nuklearnej
Nr prawa wyk. zaw.: 3216418
AH/KD

23.12.2025
Badanie markerów nowotworowych:

LDH (ICD-9: K33) - 179 U/l (zakres 125 - 220)
AFP (ICD-9: L07) - 3,78 ng/ml (zakres 0,89 - 8,78)

31.12.2025
Opierając się o wytyczne NCCN z 2025r. myślę, że w obecnej sytuacji byłbym zakwalifikowany jako stopień IIA z negatywnymi markerami nowotworowymi (pT1 N1 M0 S0). Wytyczne NCCN zalecają jako preferowaną formę leczenia zabieg RPLND lub chemioterapię 3xBEP. W tym dniu wszystkie moje wyniki oraz płytki z TK oraz PET-TK przekazałem na rejestrację do onkologii w Częstochowie do Pani dr Barbary Huras (wg jej zalecenia przy pierwszej wizycie). Będzie w pracy 05.01.26 i wtedy je otrzyma.

Wszystkim czytającym życzę jak najlepszych wyników badań w 2026r. oraz duuużo zdrowia, szczęścia i opieki Aniołów Stróżów !

01.01.2026
Dzisiaj poślę również e-mail do Pana dr Sarosieka co myśli o moich wynikach ew. poproszę o teleporadę.

Zastanawiam się czy w moim przypadku dążenie do wykonania zabiegu RPLND jako leczenie podstawowe z uwagi na zawartość 30% potworniaka popokwitaniowego w wyniku hist-pat oraz negatywne markery będzie prawidłowym postępowaniem? Boję się sytuacji, w której po przejściu 3xBEP musiałbym jeszcze przejść zabieg RPLND z uwagi na brak reakcji węzła chłonnego na chemioterapię, co jak czytałem miało miejsce w kilku przypadkach. Nie wiem, może też coś przeoczyłem i jednak rozpoczęcie chemioterapii mimo negatywnych markerów będzie lepszym wyborem? Nie wiem czy wartość SUVmax 6,9 wyklucza czy jest możliwa dla ew. utkania potworniaka w tym węźle?
Poczekam na wypowiedź z Częstochowy oraz Warszawy i będę musiał podjąć jakąś decyzję. Wiem, że czas działa na moją niekorzyść :( Wizyta kontrolna w NIO Gliwice - 12.01.26. Czuję jednak, że 3xBEP mnie nie ominie.
Szuf

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 0 gości