Warszawa, 25 lat, Nienasieniak, pT1 Nx Mx, L0 V0 Pn0 R0

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Warszawa, 25 lat, Nienasieniak, pT1 Nx Mx, L0 V0 Pn0 R0

Postprzez r4p7ss » 10 Sty 2026, 01:45

Cześć wszystkim,
podczas listopadowej akcji Movember 2025 odkryłem przykrą niespodziankę. Poniżej opisuje swój przypadek dla przyszłych Panów, a akurat może i mi ktoś podpowie ;)

01.12.2025 (tak, dzień po listopadzie...) - USG jąder, w którym to lekarz diagnozuje zmiany w lewym jądrze.

Opis badania:

Jądro lewe o prawidłowy kształcie, jednorodne, o prawidłowej echogeniczności, w biegunie dolnym dwie zmiany ogniskowe, guzkowe, hipoechogenne, niejednorodne, zmiana położona niżej o obwodowym unaczynieniu o wym. 9x9x8mm, zmiana położona wyżej, nieunaczyniona o wym. 11x7x12 mm - podejrzenie Ca. W obrębie miązszu jądra do 7 mikrozwapnień, jądro położone w worku mosznowym.
Jądro prawe o prawidłowym kształcie, jednorodne, o prawidłowej echogeniczności, bez zmian ogniskowych, położone w worku mosznowym. Jądra symetrycznie unaczynione.
Jądro lewe o wym. 23x15x45 mm V - 11,5 ml
Jądro prawe o wym. 26x17x51mm V - 15,6 ml
Najądrza obustronnie nieposzerzone, prawidłowo unaczynione, W głowie najądrza lewego zmiana płynowa o obrazie jak w torbieli o wym. 2x1mm. Naczynia splotu żylnego nieposzerzone. Ilość płynu między osłonkami prawidłowa.
Wnioski: Dwie zmiany guzkowe w jądrze lewym, podejrzenie CA. Wskazana dalsza PILNA opieka urologiczna. Klasyczna mikrolitaza jądra lewego. Kontakt z celem wystawienia karty DILO.
Tego samego dnia ogarnąłem jeszcze skierowanie od internisty na markery nowotworowe oraz została wystawiona mi karta DILO. Akcja z szukaniem urologa. Udaje znaleźć się prywatnie wizytę 2 dni później.

02.12.2025 - pierwsze markery, wszystkie w normie. Wykonany test ciążowy dla uspokojenia głowy - brak ciąży :D

LDH (ICD-9:K33) 203 (Zakres 135-225)
AFP 4,600 (Zakres 0-7)
bHCG <0,200 (Zakres 0-2)
extra: Wapń całkowity 2,36
CRP <0,3

03.12.2025 - pierwsza wizyta u urologa
Urolog potwierdza przypuszczenia, skierowanie na orchidektomie lewego jądra. Wskazuje urologie na Lindleya lub na Mazovie na KEN (obydwa szpitale w Warszawie). Mój wybór pada na Mazovie, ze względu na o wiele szybszy termin, zainteresowanie onkoordynatora z ich strony oraz ze względu na rekomendacje urologa, u którego miałem wizytę.
Rekomendacja bankowania nasienia, co wykonałem w sobotę (06.12.2025 - na moment bankowania płodność w porządku oraz udało się zabezpieczyć płodność. Na podstawie zaświadczenia od onkologa o potencjalnym dalszym leczeniu, udaje się to zrobić w ramach programu minsterialnego.).

06.12.2025 - bankowanie nasienia oraz badanie pod kątem kreatyniny na przyszłe TK. Wszystko na razie ok, trochę stresu z badaniem płodności.

09-10.12.2025 - hospitalizacja
Przyjęty na oddział z podejrzeniem raka jądra celem leczenia zabiegowego. W biegunie dolnym jądra lewego wyczuwalne dwa guzki.
Na sale operacyjną docieram samemu. Pielegniąrki śmieszkują, że dość duże dziecko im się trafiło, pozytywna atmosfera (193cm).
Orchidektomia lewostronna. Przebieg zabiegu i okołozabiegowy bez powikłań. Wypuszczony do domu w środe (09.12). Sama opieka w szpitalu ok, spędziłem tam około doby. Nie mogę na nic narzekać pod względem samej hospitalizacji. Noc spędziłem samemu w pokoju 3-osobowym. Wypis około 12. Fizycznie chodziłem kilka godzin po zabiegu kuśtykając na lewej nodze. W pierwszych godzinach po zabiegu widoczny spory krwiak. Rana goiła się ok, standardowo ciągnęła przy jakimkolwiek ruchu. Wycięte jądro przekazane do badania histopatologicznego. Szwy samorozpuszczalne. W domu doraźnie ibuprom oraz Dicloberl 100mg.

11.12.2025 - tomografia miednicy mniejszej, brzucha oraz klatki piersiowej
Umówiłem się na TK od razu jak tylko dowiedziałem się o sprawie, żeby zaklepać sobie termin. Korzystając z onkokordynatora z luxmedu, opis tomografii dostaje po około 2h - co jest w moim życiu dotąd niespotykane. Brak przerzutów według TK. Opis poniżej.

TK klatki per, jamy brzusznej i miednicy mniejszej bez i z kontr.
Miąż płucny bez zagęszczeń i podejrzanych guzków, drzewo tchawiczo-oskrzelowe droźne
Jamy opłucne: wolne od płynu
Węzły chłonne: środpiersia, wnek, pachowe i podobojczykowe niepowiększone
Śródpiersie: Serce niepowiększone, duże naczynia śródpiersia nieposzerzone
Tarczyca niepowiększona, dość jednorodna
Niewielka obustronna ginekomastia
Resztkowka tkanka grasicy w przednim górnym śródpiersiu
Wątroba: Niepowiększona, bez cech uogólnionego stłuszczenia miąższu, bez zmian ogniskowych
Drogi żółciowe: nieposzerzone
Pęcherzyk żółciowy: cienkościenny, bez uwapnionych złogów
Trzustka: niepowiększona, bez zmian ogniskowych
Przewód Wirsunga: nieposzerzony
Śledziona: niepowiększona, bez zmian ogniskowych
Nadnercza: bez guzków
Nerki: bez cechy zastoju moczu i uwapnionych złogów, bez zmian ogniskowych
Węzły chłonne jamy brzusznej i miednicy niepowiększone
Aorta brzuszna i tt. biodrowe: drożne, niepowiększone
Pęcherz moczowy: dobrze wypełniony, gładkościenny
Prostata: bez zmian widocznych w TK:
Stan po lewostronnej orchidektomii, pęcherzyki gazu wzdłuż lewego wiązadła pachwinowego i przy mięśniach L. prostym i skośnym brzucha - zmiany pooperacyjne
Pętle jelitowe: nieposzerzone, bez widocznego pogrubiania ścian
Otrzewna: bez cech płynu
Kości: bez zmian podejrzanych onkologicznie
Wnioski: Stan po lewej orchidektomii, nie widac zmian podejrzanych o meta ani powiększonych węzłów.

Mój wniosek - dość duża ulga w tym całym procesie.

19.12.2025 Pooperacyjne markery zgodnie z zaleceniem szpitala. Wyniki w normie.

LDH (ICD-9:K33) 187 (Zakres 135-225)
AFP 4,810 (Zakres 0-7)
bHCG <0,200 (Zakres 0-2)

29.12.2025 Extra markery żeby się upewnić, że jest w miarę ok. Wyniki w normie.

LDH (ICD-9:K33) 174 (Zakres 135-225)
AFP 3.470 (Zakres 0-7)
bHCG <0,200 (Zakres 0-2)

08.01.2026 - odbiór badań histopatologicznych w Mazovii w Warszawie wraz z wizytą konsultacyjną.

Pomimo zatwierdzeń, że rejestracja skontaktuje się ze mną w celu umówienia wyników, dopytywałem się o nie non-stop samemu.
W ten sposób właśnie dowiedziałem się, że już są gotowe (dostałem info 07.01, że mogę być jutro jeśli mi pasuje). Według danych były już 16.12.2025 w szpitalu.. :oops:

6548-25JJ-P1: Jądro o wymiarach 4,5x2,5x2 cm wraz z powrózkiem nasiennym długości 5,5 cm. Na przekroju szaro-brunatny guz średnicy 1,5 cm, nie naciekający najądrza ani wnęki.
Wykrojono z:
1. Wycinki z guza z przylegającym miąższem jądra i błoną białawą (guz pobrano w całości): (nr bl.: 1-5)
2. Miąższ jądra poza guzem: (nr bl.: 6-8)
3. Najądrze i obfite tkanki miękkie okolicy wnęki: (nr bl.: 9-14)
4. Osłonki jądra: (nr bl.: 15)
5. Powrózek nasienny - wycinki od strony jądra: (nr bl.: 16)
6. Powrózek nasienny - część centralna: (nr bl.: 17)
7. Powrózek nasienny - część bliższa: (nr bl.: 18)
8. Margines powrózka nasiennego: (nr bl.: 19)

Opis mikroskopowy: Mieszany nowotwór zarodkowy
TNM: p T1 Nx Mx R0 L0 V0 Pn0 (UICC 8th edition)

ICD-10: C62 Nowotwór złośliwy Jądra
ICD-O: 9085/3 Mieszany nowotwór zarodkowy
ad. 1 Nie-nasieniakowy guz germinalny jądra (Non-seminomatous germ cell tumor):
- yolk sac tumor
- embrional carcinoma.
Guz śr. 1,5 cm, w 10% objęty martwicą, usunięty wraz z jądrem.
Cechy inwazji naczyń i nerwów - niewidoczne.

ad. 2 Kanaliki jądrowe bez spermatogenezy.
Włóknienie okołokanalikowe.
ad. 3 Ognisk nowotworowych nie znaleziono.
ad. 4 Ognisk nowotworowych nie znaleziono.
ad. 5-8 Ognisk nowotworowych nie znaleziono

pT1 Nx Mx, L0 V0 Pn0 R0 (9 wyd. UICC)

Jak tylko otrzymałem wynik, zacząłem działać. Celowałem w Centrum Onkologii - Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie, klinika Nowotworów układu moczowego lub LUX MED Onkologia Szpital Szamocka, również na podstawie opinii z forum. Wybór padł na Instytut. Tego samego dnia dostałem telefon, że moge stawić się nazajutrz. Wstępnie w szpitalu mówili o obserwacji lub 1 cyklu BEP, do decyzji onkologa..

09.01.2026 - pechowa wizyta w instytucie
Kazali stawić się ok. 11. Na miejscu harmider, posypał się system. Numerki nie działały, nikt nie wiedział gdzie się udawać. Rejestracja nie ogarniała takiej ilości osób (tylko 2 Panów pracowało podczas mojej wizyty). Około 12 zadzwoniła do mnie lekarka z gabinetu, że byłem umówiony. Odpowiedziałem, że czekam od godziny w rejestracji. Wizyta przełożona na najbliższy poniedziałek, z nadzieją, że system będzie działał.

Ciąg dalszy nastąpi... Jeśli macie jakiekolwiek przemyślenia na temat dotychczasowego leczenia, z chęcią wysłucham. Rady mile widziane.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
r4p7ss

Re: Warszawa, 25 lat, Nienasieniak, pT1 Nx Mx, L0 V0 Pn0 R0

Postprzez miszcz » 10 Sty 2026, 20:04

Na razie jest wszystko w porządku, poza odwołaną wizytą. Ważne, że szybko wycięto niewielki guz. Utkanie jest dość agresywne. Zgodnie z tym, co usłyszałeś, onkolog zaleci aktywną obserwację lub 1xBEP.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez r4p7ss » 10 Sty 2026, 20:59

miszcz napisał(a):Na razie jest wszystko w porządku, poza odwołaną wizytą. Ważne, że szybko wycięto niewielki guz. Utkanie jest dość agresywne. Zgodnie z tym, co usłyszałeś, onkolog zaleci aktywną obserwację lub 1xBEP.

Cześć, dzięki za odpowiedź. Czy poprzez "utkanie jest dość agresywne", masz na myśli, że ten rodzaj raka taki jest?
Czy jest ryzyko, ze pomiędzy TK a teraz, cokolwiek nowego mogło się pojawić, jeśli nie było nacieków, markery 2 tyg. były ok?
Czy na podstawie Twojego doświadczenia powinienem się czegoś bardziej doszukiwać? Jestem raczej ku 1xBEP dla spokojnej głowy na przyszłość.

Pozdrawiam
r4p7ss

Postprzez miszcz » 10 Sty 2026, 21:46

Tak, te dwa rodzaje guza lubią się szybko rozprzestrzeniać po organizmie, ale chemia jest bardzo skuteczna. Nie bój się, od czasu TK tak szybko się sytuacja nie zmienia. Na Twoim miejscu zdecydowałbym się na 1xBEP, jak napisałeś.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez r4p7ss » 13 Sty 2026, 21:01

Cześć wszystkim,

jestem po konsultacji onko w Instytucie oraz prywatnej konsultacji onko, na której los chciał tak, że został też zaangażowany dr Sarosiek.
Trzech onkologów - wszyscy we trójke stwierdzili, że w moim przypadku rozwiązaniem jest obserwacja.

Jeśli cokolwiek ma sie wydarzyć to wydarzy się prawdopodobnie w najbliższym roku, a jeśli nie to jest duża szansa, że w ogóle. Miałem okazje wykonać także testy genetyczne, które są w trakcie badań (pod koniec stycznia pownienem dostać wynik ze Słowenii czy tam Szwajcarii...), jeśli wyjdzie jakiekolwiek podwyższone ryzyko w mutacji DNA - zabiore je również na konsultacje.

Co do wizyty w Instytucie... masakra organizacyjna dalej, systemy nie działały. Każda z Pań, która pracuje wraz z lekarzami w gabinetach wywoływała swoimi sposobami, bądź nie (w moim wypadku Prof. sam mnie poprosił). Biedni ludzie czekali po kilka h na wizyte, atmosfera raczej dosłownie grobowa, licytowanie się na korytarzu kto szbyciej umrze i kto jakie ma przerzuty... Nie życze nikomu konieczności odwiedzin takich miejsc.

Markery zalecają co 3 miesiace przed wizytami kontrolnymi, dla świętej głowy i tak bede robił co miesiąc. Dużo głowa dostaje w kość, cały jestem pospinany i głowa boli prawie przy każdym ruchu, kaptury jak kamień. TK w marcu, żeby trzymać sie tego ze max. 4 TK w roku, aby nie pobudzać pozostałych komórek do ewentualnego wzrostu. Mam nadzieje, że poniekąd kończe niechcianą "przygodę".. Obym wrócił tylko z wynikami, że jest wszystko ok. Dotychczas nikt nie sugerował w ogole BEP, oprócz urologow (przy wizycie histpat + prywatna wizyta) ale bylo to zawsze łączone do wyboru z obserwacja.

USG kontrolne 19.01, markery też jakoś blisko tej daty.

Miszcz - dzięki za odpowiedzi, odpukać na razie BEP w odstawkę i oby na zawsze

Życzę wszystkim dużo zdrowia, cierpliwości i spokoju
r4p7ss

Postprzez miszcz » 13 Sty 2026, 23:12

Oby skończyło się na obserwacji. Guz jest mały, wycięty szybko. Ważne, żeby pilnować terminów kontroli, aby ewentualna wznowy została wychwycona jak najwcześniej. Jeszcze uwaga: pomyliło mi się z innymi wątkami z ostatniego czasu i myślałem, że masz angioinwazję. Bez angioinwazji jest duża szansa na uniknięcie wznowy.

Ja przez stres mam niesamowicie pospinane mięśni, nawet dentyści mi to mówią.

Zajmij się teraz innymi sprawami, bo też trzeba z nimi zrobić porządek.
miszcz
Przyjaciel Forum

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 37 gości