podczas listopadowej akcji Movember 2025 odkryłem przykrą niespodziankę. Poniżej opisuje swój przypadek dla przyszłych Panów, a akurat może i mi ktoś podpowie
01.12.2025 (tak, dzień po listopadzie...) - USG jąder, w którym to lekarz diagnozuje zmiany w lewym jądrze.
Opis badania:
Jądro lewe o prawidłowy kształcie, jednorodne, o prawidłowej echogeniczności, w biegunie dolnym dwie zmiany ogniskowe, guzkowe, hipoechogenne, niejednorodne, zmiana położona niżej o obwodowym unaczynieniu o wym. 9x9x8mm, zmiana położona wyżej, nieunaczyniona o wym. 11x7x12 mm - podejrzenie Ca. W obrębie miązszu jądra do 7 mikrozwapnień, jądro położone w worku mosznowym.
Jądro prawe o prawidłowym kształcie, jednorodne, o prawidłowej echogeniczności, bez zmian ogniskowych, położone w worku mosznowym. Jądra symetrycznie unaczynione.
Jądro lewe o wym. 23x15x45 mm V - 11,5 ml
Jądro prawe o wym. 26x17x51mm V - 15,6 ml
Najądrza obustronnie nieposzerzone, prawidłowo unaczynione, W głowie najądrza lewego zmiana płynowa o obrazie jak w torbieli o wym. 2x1mm. Naczynia splotu żylnego nieposzerzone. Ilość płynu między osłonkami prawidłowa.
Wnioski: Dwie zmiany guzkowe w jądrze lewym, podejrzenie CA. Wskazana dalsza PILNA opieka urologiczna. Klasyczna mikrolitaza jądra lewego. Kontakt z celem wystawienia karty DILO.
Tego samego dnia ogarnąłem jeszcze skierowanie od internisty na markery nowotworowe oraz została wystawiona mi karta DILO. Akcja z szukaniem urologa. Udaje znaleźć się prywatnie wizytę 2 dni później.
02.12.2025 - pierwsze markery, wszystkie w normie. Wykonany test ciążowy dla uspokojenia głowy - brak ciąży
LDH (ICD-9:K33) 203 (Zakres 135-225)
AFP 4,600 (Zakres 0-7)
bHCG <0,200 (Zakres 0-2)
extra: Wapń całkowity 2,36
CRP <0,3
03.12.2025 - pierwsza wizyta u urologa
Urolog potwierdza przypuszczenia, skierowanie na orchidektomie lewego jądra. Wskazuje urologie na Lindleya lub na Mazovie na KEN (obydwa szpitale w Warszawie). Mój wybór pada na Mazovie, ze względu na o wiele szybszy termin, zainteresowanie onkoordynatora z ich strony oraz ze względu na rekomendacje urologa, u którego miałem wizytę.
Rekomendacja bankowania nasienia, co wykonałem w sobotę (06.12.2025 - na moment bankowania płodność w porządku oraz udało się zabezpieczyć płodność. Na podstawie zaświadczenia od onkologa o potencjalnym dalszym leczeniu, udaje się to zrobić w ramach programu minsterialnego.).
06.12.2025 - bankowanie nasienia oraz badanie pod kątem kreatyniny na przyszłe TK. Wszystko na razie ok, trochę stresu z badaniem płodności.
09-10.12.2025 - hospitalizacja
Przyjęty na oddział z podejrzeniem raka jądra celem leczenia zabiegowego. W biegunie dolnym jądra lewego wyczuwalne dwa guzki.
Na sale operacyjną docieram samemu. Pielegniąrki śmieszkują, że dość duże dziecko im się trafiło, pozytywna atmosfera (193cm).
Orchidektomia lewostronna. Przebieg zabiegu i okołozabiegowy bez powikłań. Wypuszczony do domu w środe (09.12). Sama opieka w szpitalu ok, spędziłem tam około doby. Nie mogę na nic narzekać pod względem samej hospitalizacji. Noc spędziłem samemu w pokoju 3-osobowym. Wypis około 12. Fizycznie chodziłem kilka godzin po zabiegu kuśtykając na lewej nodze. W pierwszych godzinach po zabiegu widoczny spory krwiak. Rana goiła się ok, standardowo ciągnęła przy jakimkolwiek ruchu. Wycięte jądro przekazane do badania histopatologicznego. Szwy samorozpuszczalne. W domu doraźnie ibuprom oraz Dicloberl 100mg.
11.12.2025 - tomografia miednicy mniejszej, brzucha oraz klatki piersiowej
Umówiłem się na TK od razu jak tylko dowiedziałem się o sprawie, żeby zaklepać sobie termin. Korzystając z onkokordynatora z luxmedu, opis tomografii dostaje po około 2h - co jest w moim życiu dotąd niespotykane. Brak przerzutów według TK. Opis poniżej.
TK klatki per, jamy brzusznej i miednicy mniejszej bez i z kontr.
Miąż płucny bez zagęszczeń i podejrzanych guzków, drzewo tchawiczo-oskrzelowe droźne
Jamy opłucne: wolne od płynu
Węzły chłonne: środpiersia, wnek, pachowe i podobojczykowe niepowiększone
Śródpiersie: Serce niepowiększone, duże naczynia śródpiersia nieposzerzone
Tarczyca niepowiększona, dość jednorodna
Niewielka obustronna ginekomastia
Resztkowka tkanka grasicy w przednim górnym śródpiersiu
Wątroba: Niepowiększona, bez cech uogólnionego stłuszczenia miąższu, bez zmian ogniskowych
Drogi żółciowe: nieposzerzone
Pęcherzyk żółciowy: cienkościenny, bez uwapnionych złogów
Trzustka: niepowiększona, bez zmian ogniskowych
Przewód Wirsunga: nieposzerzony
Śledziona: niepowiększona, bez zmian ogniskowych
Nadnercza: bez guzków
Nerki: bez cechy zastoju moczu i uwapnionych złogów, bez zmian ogniskowych
Węzły chłonne jamy brzusznej i miednicy niepowiększone
Aorta brzuszna i tt. biodrowe: drożne, niepowiększone
Pęcherz moczowy: dobrze wypełniony, gładkościenny
Prostata: bez zmian widocznych w TK:
Stan po lewostronnej orchidektomii, pęcherzyki gazu wzdłuż lewego wiązadła pachwinowego i przy mięśniach L. prostym i skośnym brzucha - zmiany pooperacyjne
Pętle jelitowe: nieposzerzone, bez widocznego pogrubiania ścian
Otrzewna: bez cech płynu
Kości: bez zmian podejrzanych onkologicznie
Wnioski: Stan po lewej orchidektomii, nie widac zmian podejrzanych o meta ani powiększonych węzłów.
Mój wniosek - dość duża ulga w tym całym procesie.
19.12.2025 Pooperacyjne markery zgodnie z zaleceniem szpitala. Wyniki w normie.
LDH (ICD-9:K33) 187 (Zakres 135-225)
AFP 4,810 (Zakres 0-7)
bHCG <0,200 (Zakres 0-2)
29.12.2025 Extra markery żeby się upewnić, że jest w miarę ok. Wyniki w normie.
LDH (ICD-9:K33) 174 (Zakres 135-225)
AFP 3.470 (Zakres 0-7)
bHCG <0,200 (Zakres 0-2)
08.01.2026 - odbiór badań histopatologicznych w Mazovii w Warszawie wraz z wizytą konsultacyjną.
Pomimo zatwierdzeń, że rejestracja skontaktuje się ze mną w celu umówienia wyników, dopytywałem się o nie non-stop samemu.
W ten sposób właśnie dowiedziałem się, że już są gotowe (dostałem info 07.01, że mogę być jutro jeśli mi pasuje). Według danych były już 16.12.2025 w szpitalu..
6548-25JJ-P1: Jądro o wymiarach 4,5x2,5x2 cm wraz z powrózkiem nasiennym długości 5,5 cm. Na przekroju szaro-brunatny guz średnicy 1,5 cm, nie naciekający najądrza ani wnęki.
Wykrojono z:
1. Wycinki z guza z przylegającym miąższem jądra i błoną białawą (guz pobrano w całości): (nr bl.: 1-5)
2. Miąższ jądra poza guzem: (nr bl.: 6-8)
3. Najądrze i obfite tkanki miękkie okolicy wnęki: (nr bl.: 9-14)
4. Osłonki jądra: (nr bl.: 15)
5. Powrózek nasienny - wycinki od strony jądra: (nr bl.: 16)
6. Powrózek nasienny - część centralna: (nr bl.: 17)
7. Powrózek nasienny - część bliższa: (nr bl.: 18)
8. Margines powrózka nasiennego: (nr bl.: 19)
Opis mikroskopowy: Mieszany nowotwór zarodkowy
TNM: p T1 Nx Mx R0 L0 V0 Pn0 (UICC 8th edition)
ICD-10: C62 Nowotwór złośliwy Jądra
ICD-O: 9085/3 Mieszany nowotwór zarodkowy
ad. 1 Nie-nasieniakowy guz germinalny jądra (Non-seminomatous germ cell tumor):
- yolk sac tumor
- embrional carcinoma.
Guz śr. 1,5 cm, w 10% objęty martwicą, usunięty wraz z jądrem.
Cechy inwazji naczyń i nerwów - niewidoczne.
ad. 2 Kanaliki jądrowe bez spermatogenezy.
Włóknienie okołokanalikowe.
ad. 3 Ognisk nowotworowych nie znaleziono.
ad. 4 Ognisk nowotworowych nie znaleziono.
ad. 5-8 Ognisk nowotworowych nie znaleziono
pT1 Nx Mx, L0 V0 Pn0 R0 (9 wyd. UICC)
Jak tylko otrzymałem wynik, zacząłem działać. Celowałem w Centrum Onkologii - Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie, klinika Nowotworów układu moczowego lub LUX MED Onkologia Szpital Szamocka, również na podstawie opinii z forum. Wybór padł na Instytut. Tego samego dnia dostałem telefon, że moge stawić się nazajutrz. Wstępnie w szpitalu mówili o obserwacji lub 1 cyklu BEP, do decyzji onkologa..
09.01.2026 - pechowa wizyta w instytucie
Kazali stawić się ok. 11. Na miejscu harmider, posypał się system. Numerki nie działały, nikt nie wiedział gdzie się udawać. Rejestracja nie ogarniała takiej ilości osób (tylko 2 Panów pracowało podczas mojej wizyty). Około 12 zadzwoniła do mnie lekarka z gabinetu, że byłem umówiony. Odpowiedziałem, że czekam od godziny w rejestracji. Wizyta przełożona na najbliższy poniedziałek, z nadzieją, że system będzie działał.
Ciąg dalszy nastąpi... Jeśli macie jakiekolwiek przemyślenia na temat dotychczasowego leczenia, z chęcią wysłucham. Rady mile widziane.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie