Rak jądra - prośba o pomoc

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Rak jądra - prośba o pomoc

Postprzez poznaniak » 19 Cze 2012, 18:50

Witam,
na pewno opinia doktora Sarosieka będzie dla Ciebie optymalna i wiążąca, ale wydaje mi się subiektywnie, że będziesz miał opcję obserwacji, czego Ci osobiście życzę...
Pozdrawiam :)
poznaniak
Przyjaciel Forum

Postprzez luki4ever » 23 Cze 2012, 12:31

witam,

tak poznaniaku, doktor Sarosiek zrobił na mnie od początku pozytywne wrażenie :) jest konkretny i posiada odpowiednią wiedzę. Mimo, że jest zapracowany i ciężko mu znaleźć czas na obiad to zawsze znajdzie chwilę żeby przyjąć pacjenta i z nim porozmawiać, tak samo wygląda sprawa telefonu czy emaila, nigdy nie zostawia człowieka samego. Dostałem trzy opcje do wyboru i nie wiem na co się zdecydować ?

"Zgodnie z opisem badania PET-CT nie ma Pan obecnie przetrwałej makroskopowej choroby nowotworowej po operacji, Obecnie nie ma wskazań do takiej chemioterapii jak BEP (bo ten schemat stosuje się w nasieniaku z przerzutami). Można co najwyżej podać profilaktycznie 1 -2 dawki karboplatyny w dawce według AUC = 7 aby zapobiec nawrotowi w przeszłości (ryzyko nawrotu wynosi ok 20%). Inne opcje terapeutyczne obejmują uzupełniającą radioterapię (ale z tego co zrozumiałem Gliwice nie chcą się tego podjąć) lub jedynie obserwację (wówczas trzeba będzie wykonywać TK jamy brzusznej i miednicy co 2 miesiące przez co najmniej 2 lata).
Wszystkie 3 opcje są równoważne, jeśli chodzi o szanse na całkowite wyleczenie z choroby. Wybór należy do Pana"

radioterapię odrzucam bo z tego co się orientuję jest najbardziej obciążająca, przynajmniej tak mi powiedziano w Gliwicach. Biorę pod uwagę obserwację albo 1-2 dawki karboplatyny. Czekam na wasze sugestie w oparciu o wasze doświadczenia.

dziękuję i pozdrawiam ;)
luki4ever

Postprzez poznaniak » 25 Cze 2012, 14:43

Jestem daleki od jakiejkolwiek sugestii, tym bardziej, że u mnie była nieco inna sytuacja. Osobiście wybrałbym obserwację, 4.5 roku temu nie miałem wyboru i zaaplikowano mi obserwację z automatu..., ale wtedy nie istniało jeszcze to forum. Zresztą schemat tej obserwacji nie trzyma się żadnych przytaczanych tu standardów, przykład: TK jamy brzusznej i miednicy małej miałem robiony jeden raz w dzień przed zabiegiem usunięcia jądra (w zwykłym szpitalu powiatowym, w którym "dorabiał" mój urolog - zresztą świetny fachowiec), również wtedy miałem RTG klatki piersiowej. Potem, w WCO, do tej pory już tylko RTG klatki piersiowej i USG jamy brzusznej (przeważnie raz do roku), no i markery (trochę częściej). Mimo tych wszystkich uchybień do tej pory pozostaję na obserwacji, ale czy to jest dobra decyzja, zresztą nie moja, a lekarza w WCO? Mam nadzieję, że tak.
Tobie też tego życzę, ale decyzję - wierzę, że słuszną - musisz podjąć sam.
Pozdrawiam :)
poznaniak
Przyjaciel Forum

Postprzez dstasiu » 25 Cze 2012, 20:59

Ją również jestem z pod poznania i jak poznaniak nie miałem wyboru kominek lekarzy stwierdził obserwacje mi w lipcu mija 5. Lat i schemat skapy jak u poznaniaka ją robię co pół roku usg w tym raz prywatnie. Na dodatek. Za rtg musiałem czekać bo tak wielkie centrum a tylko jedną maszynaa która się zepsula
dstasiu

Postprzez luki4ever » 22 Sty 2013, 00:02

witam,

jestem 10 miesięcy po zabiegu usunięcia jądra. Zgodnie z tym co mi zaproponował dr Tomasz Sarosiek wybrałem obserwację. Przez okres tych 10 miesięcy zrobiłem dwa razy markery, których wynik był praktycznie identyczny jak miesiąc po zabiegu:

3-4 dni przed zabiegiem:
Beta HCG 11,77

od miesiąca po zabiegu do dzisiaj:
Beta HCG 0,1

Nie robiłem natomiast TK za co pewnie zaraz mi się oberwie. Po dzisiejszym materiale na tvn24.pl gdzie wypowiadał się między innymi dr Sarosiek doszedłem do wniosku, że trzeba się zmobilizować i zrobić w końcu TK. Chciałbym natomiast Was zapytać, czy po usunięciu jądra i po takim czasie jest możliwe abym od czasu do czasu odczuwał bóle w miejscu gdzie ono było ?

pozdrawiam
luki4ever

Postprzez romi » 22 Sty 2013, 00:14

Witaj
Pewnie że się oberwie. Jesteś przecież świadomy swojej sytuacji i TK zgodnie zaleceniami powinieneś robić.
Pozdrawiam
romi

Postprzez luki4ever » 22 Sty 2013, 16:14

czy lekarz pierwszego kontaktu na podstawie historii choroby może mi wystawić skierowanie na TK czy musi to być onkolog ?

ktoś się orientuje czy bóle w miejscu gdzie było jądro to normalna rzecz? bóle sporadyczne raz dwa razy w miesiącu.
luki4ever

Postprzez m9nika » 22 Sty 2013, 16:19

Witam
luki4ever napisał(a):czy lekarz pierwszego kontaktu na podstawie historii choroby może mi wystawić skierowanie na TK czy musi to być onkolog ?

Skierowanie na TK wystawia specjalista, w Twoim przypadku onkolog.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez romi » 22 Sty 2013, 16:29

Witaj
Lekarz POZ może wystawić skierowanie na TK, ale pewnie nie wystawi, bo to bardzo obciąża finansowo placówkę POZ. Na pewno wystawi lekarz onkolog.
Bóle o których wspominasz mogą mieć zupełnie inną przyczynę nie związaną z jądrem. Możesz to skonsultować z urologiem np. przy okazji kontroli USG jądra.
Pozdrawiam
romi

Postprzez luki4ever » 22 Sty 2013, 17:38

@ m9nika dzięki

@romi nawet mnie nie strasz
luki4ever

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości