witam,
tak poznaniaku, doktor Sarosiek zrobił na mnie od początku pozytywne wrażenie

jest konkretny i posiada odpowiednią wiedzę. Mimo, że jest zapracowany i ciężko mu znaleźć czas na obiad to zawsze znajdzie chwilę żeby przyjąć pacjenta i z nim porozmawiać, tak samo wygląda sprawa telefonu czy emaila, nigdy nie zostawia człowieka samego. Dostałem trzy opcje do wyboru i nie wiem na co się zdecydować ?
"Zgodnie z opisem badania PET-CT nie ma Pan obecnie przetrwałej makroskopowej choroby nowotworowej po operacji, Obecnie nie ma wskazań do takiej chemioterapii jak BEP (bo ten schemat stosuje się w nasieniaku z przerzutami). Można co najwyżej podać profilaktycznie 1 -2 dawki karboplatyny w dawce według AUC = 7 aby zapobiec nawrotowi w przeszłości (ryzyko nawrotu wynosi ok 20%). Inne opcje terapeutyczne obejmują uzupełniającą radioterapię (ale z tego co zrozumiałem Gliwice nie chcą się tego podjąć) lub jedynie obserwację (wówczas trzeba będzie wykonywać TK jamy brzusznej i miednicy co 2 miesiące przez co najmniej 2 lata).
Wszystkie 3 opcje są równoważne, jeśli chodzi o szanse na całkowite wyleczenie z choroby. Wybór należy do Pana"
radioterapię odrzucam bo z tego co się orientuję jest najbardziej obciążająca, przynajmniej tak mi powiedziano w Gliwicach. Biorę pod uwagę obserwację albo 1-2 dawki karboplatyny. Czekam na wasze sugestie w oparciu o wasze doświadczenia.
dziękuję i pozdrawiam