Rak prawego jądra

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Rak prawego jądra

Postprzez marekmrk » 27 Sie 2012, 20:27

Witam serdecznie, niestety dołączam do klubu ;) Opiszę mój przypadek:
Około 3 tyg./miesiąc temu zobaczyłem, że prawe jądro mam twarde i większe niż lewe... powiązałem to z urazem, bo kilka dni wcześniej dostałem kopa mniej więcej w to miejsce i uznałem za jakąś opuchliznę itp. Ale oczywiście jądro nie malało, 17/08 wizyta u urologa, 18/08 usg i markery.
USG: "Po stronie prawej jądro o niejednorodnej echogeniczności 41x37x21mm z obszarem beznaczyniowym o niższej echogeniczności (10x8x6mm). Przylega do niego obszar o mieszanej echogeniczności 41x29x36mm z widocznymi obszarami hypoechogennymi, widoczne dość liczne naczynia (krwiak??). W różnicowaniu należy uwzględnić zmianę rozrostową oraz zmiany pourazowe. Węzły chłonne pachwinowe niepowiększone".
Wyniki markerów: AFP - 248 (norma <7), LDH - 488 (norma 240 - 480), betaHCG - 3441 (norma <2,6) - i tu już było pozamiatane, rak jądra.
W niedzielę 19/08 miałem jechać na wycięcie/leczenie na Lindleya (W-wa) ale tam nie pojechałem (brat znalazł na tym właśnie forum info o ECZ w Otwocku) i w poniedziałek 20/08 zgłosiłem się do Otwocka - przemiła i przefachowa Pani onkolog pomogła wszystko ogarnąć. Tego samego dnia ponownie markery - AFP 263,7 (norma 0,0 - 8,0), betaHGC o ile dobrze pamiętam spadło do ok. 2900 z kawałkiem ( ale pewny nie jestem, tych wyników nie mam przy sobie, LDH nie pamiętam) i RTG klatki (ale o wyniki RTG jakoś nie zapytałem, zapomniałem). Po południu już leżałem na oddziale urologii a 21/08 wycięli mi prawe jądro. Dzisiaj miałem TK klatki/brzucha/miednicy (wyników jeszcze nie mam, poczekam na nie do środy bo wtedy mam wizytę u Pani onkolog i z nią to omówię). Miałem dzisiaj też markery AFP i betaHCG: AFP spadło do 102,4 (norma 0,0 - 8,0) a betaHCG niestety nie wiem bo sprawdzałem sobie wyniki przez internet i tam wrzucili tylko AFP, z tym też poczekam do środy. Wyniki hist-pat będę miał za ok. 9 dni, a potem pewnie trochę chemii, ale wszystko okaże się w środę i po wynikach hist-pat.
Ogólnie to sam jestem zdziwiony moim nastawieniem do tego wszystkiego - praktycznie zero stresu czy jakichś lęków (no dobra, jak zobaczyłem markery z pierwszego badania to trochę mnie ruszyło ale wieczorem zimne piwko z bratem i wróciłem na ziemię), mam wrażenie że wszyscy bliscy mi ludzie bardziej się tym przejmują niż ja sam ;) Zachorowałem to trzeba wyleczyć i tyle, nie ma co się za bardzo spinać bo jesteśmy tym, o czym myślimy.
To byłoby na chwilę obecną tyle, napiszę więcej w środę lub czwartek po wizycie u Pani onkolog. Aha, jeszcze moja opinia o ECZ w Otwocku - nowoczesny szpital, lekarze bardzo fachowi i strasznie mili/pomocni, podobnie zresztą jak pielęgniarki i cała reszta personelu. Pomimo okresu urlopowego wszystkie badania i wizyty w niezwykle szybkich terminach. Nie spodziewałem się, że będzie tam aż tak dobrze, naprawdę jestem w pozytywnym szoku.
Pozdrawiam i życzę wszystkim dużo zdrówka.
marekmrk

Re: Rak prawego jądra

Postprzez troll » 28 Sie 2012, 02:09

Witaj,

O ile trafiłeś do dr Iwony Skonecznej to... na prawdę jesteś pod opieką jednego z najlepszych uroonkologów w w Polsce! Jeśli nie, to możesz oczywiście skontaktować się z dr Skoneczną. Myślę jednak, że nie będzie to konieczne, masz wszystkie wyniki markerów, wynik h-p niedługo. Jestem bardzo dobrej myśli.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marekmrk » 30 Sie 2012, 08:50

Dokładnie, jestem pod wyżej opisaną opieką :) Po wczorajszej wizycie okazało się, że jak na razie nie jest źle. Markery mierzone 6 dni po operacji:
AFP 102,4 (norma 0,0 - 8,0) - dzień przed operacją 263,7 (norma 0,0 - 8,0)
betaHCG 175,2 (norma <2) - dzień przed operacją ponad 2900 (norma podejrzewam też <2, bo to samo laboratorium)
TK:
"Drobne pęcherze rozedmowe w szczytowych segmentach obu płuc. Poza tym miąższ płucny bez zmian ogniskowych. Jamy opłucne bez cech płynu. Węzły chłonne śródpiersia drobne, niepowiększone.
Wątroba niepowiększona, o prawidłowej strukturze, bez zmian ogniskowych. Przewody żółciowe nieposzerzone.
Pęcherzyk żółciowy niepowiększony, cienkościenny.
Trzustka, śledziona, nadnercza bez zmian.
Nerki bez zastoju i bez złogów, prawidłowe.
Węzły chłonne pachwinowe prawe do 14mm, lewe do 11mm, poza tym niepowiększone.
Narządy miednicy bez zmian.
Płynu w jamie otrzewnej nie stwierdza się.
Kości objęte badaniem bez zmian podejrzanych o meta."

Za tydzień wizyta u Pani doktor z wynikami hist-pat i oznaczeniem markerów AFP, LDH i betaHCG.

Pozdrawiam.
marekmrk

Postprzez troll » 30 Sie 2012, 11:27

Witaj,

Możesz mieć pewność, że dr Skoneczna poprowadzi Cię tak jak najlepsi specjaliści na świecie :) Chyba nic nie muszę od siebie dodawać w Twojej sprawie? :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marekmrk » 30 Sie 2012, 17:33

Mam taką pewność :) Faktycznie dzięki, zostałem już poinstruowany :)

Pozdrawiam.
marekmrk

Postprzez romi » 01 Wrz 2012, 22:46

A ja dodam, że masz właściwe pozytywne nastawienie do swojej choroby. Trzymaj tak dalej, to bardzo pomaga nie tylko Tobie, ale również Twoim bliskim.
Powodzenia
romi

Postprzez marekmrk » 27 Lis 2012, 14:43

Pozytywne nastawienie zrobiło swoje. W hist-pat pT1, mieszany nienasieniak i nasieniak, nie wykroczył poza jądro. Markery spadły zgodnie z okresem półrozpadu i poprzestałem na obserwacji. Dzisiaj miałem kontrolne TK klatki, jamy brzusznej i miednicy - czysto. Markery utrzymują się w normie. "Nie jest trudno pokonać w walce byka. Nawet 800 kilogramowego. Istnieje jednak pewien warunek - nie można się go bać". Pozdrawiam i życzę wszystkim dużo zdrówka.
marekmrk

Postprzez troll » 27 Lis 2012, 15:45

Witaj,

Gratuluję świetnych wyników i słusznej decyzji :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez m9nika » 27 Lis 2012, 20:10

Witam
marekmrk napisał(a): "Nie jest trudno pokonać w walce byka. Nawet 800 kilogramowego. Istnieje jednak pewien warunek - nie można się go bać".

Bardzo fajne powiedzonko, muszę sobie zapisać i powiesić w widocznym miejscu ;)
Pozdrawiam i życzę dalszych samych dobrych wyników!
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości