Chciałbym przedstawić swój przypadek z Gdańska.
Lipiec 2012 zaczyna mnie niepokoić wielkość lewego jądra dość szybko zaczyna sie powiekszać. Nie mam żadnych innych objawów.
Dnia 22.07 (niedziela) udaję się na SOR do szpitala z postanowieniem, że bez USG nie wyjdę
Bardzo miło mnie potraktowała młoda dr.chirurg, zbadała i wysłała na USG
Czytają wynik USG już przeczuwam co to będzie. TU( z łaciny Tumor- guz) w opisie swoje mówi:
Oto opis
Jadro lewe: znacznie powiększone ok 68X46x54 w całości przebudowane, niejednorodne, ze znacznym zwiększenie przepływu w całej objetości. Najądże pogrubiałe, nie oddziela się od jądra. Płynu miedzyosłonkowego nie widać. Obraz zmian może odpowiadać TU
ew zapaleniu. Bez widocznych zmian węzłowych w obu pachwinach ( WN Tu testis sin susp.)
w wynikach krwi CRP w normie.
Póżniej powrót na SOR, a z tamtąd wysłali mnie na konsultacje na oodział urologiczny do dyżurnego lekarza. godzina 22.00
Jak urolog zobaczył wynik USG i zbadał mnie, zadzwonił do labolatorium by oznaczyli markery nowotworowe. i wyznaczył mi termin zabiegu na środę 25.07. - bardzo szybko.
Markery Przed zabiegiem to Alfa -Fetotropina (AFP) 4,88 IU/ml
Beta-HCG 8,9 mlU/ml - mam świadomość że BHCG jest dość niskie.
RTG klatki piersiowej bez zmian.
Przyjęli mnie do szpitala 24.07 - dobry opreator mnie ma kroić.
Sam zabieg ok. Wypuszczają mnie w piątek 27.07
Teraz oczekiwanie na histopad i czas na zrobienie TK
jadę na urlop z dziećmi i po powrocie odbieram wyniki:
Wynik opis hit-patu : Rozcięcie wzduż osi dłgiej wraz z osłonkammi jądro wym. 7,5x5,5x4 cm z najądrzem wym 5x1x1cm z kikutem powrózka nasiennego dł 9,5 cm. Jądro niemal w całości przebudowane jest przez litą szarobiaławą tkankę, bez wydzielających się ognisk. Tkanka ta zdaje się nie naciekać osłonek i najądrza.
Mikroskopowo : Seminoma testis. Invasio neoplasmatica vasorum lumphaticorum.
Guz ograniczony do jądra, martwicy nie widać. Powrózek nasienny w linii odcięcia praz najądrze są wolne. pT2Nx
Puźniej odbieram tk z kontrastem brzycha i miednicy.
Oto opis:( przytoczę z opisu to co interesującego, pominę to że w innych miejsscach jest ok.)
Trzustka niepowiekszona homogenna. w zakresie wyrostka haczykowatego widoczne jest ognisko hypodensyjne o ś. 10 mm niejednosnaczne torbiel słabo unaczynione meta.
Zmiana o podobnym charakterze widoczna jest w części popprzeponowej śledziony i ma śr. 14 mm torbiel lub torbielowaty meta.
Przewód Wirsunga nieposzerzony.
śledzina niepowiekszona
Obie nerki prawidłowego kształtu i położenia bez cech zastoju
Nadnercza obustronnie bez zmian
Pecheż moczowy cienkościnny , gruczoł krokowy i pęcherzyki nasienne w granicy normy.
Przestrzeń zaotrzewnowa bez powiększonych węzłów chłonnych
Zmiany w obrębie trzustki i śledziony nijednoznaczne - do obserwacji w USG i ew pogłebionej diagnostyce MRI
Teraz komentarz mojej dr Urolog
Mam się nie przejmować tymi torbielami bo nie majązwiązku, ponieważ nasienniaki zawsze przenoszą się przez węzły chłonne. Generalnie wdł jej wiedzy czeka mnie obserwacja i najprawdopodobniej na tym się skończy, Wysyła mnie do zaufonego onkologa w ACK w Gdańsku dr Krzysztofa Konopy. ( wraca z urlopu we wrześniu)
Miedzy czasie jestem na wizycie u onkologa (medicaver) by porozmawiać o ewentualnie dalszej diagnostyce.
Pani dr sama mówi że nie ma doświadczenia i musie się skonsultować z doświadczonymi kolegami - Zdrowe podejście- ale otrzymuje skierowanien a TK klatki piersiowej i MRI brzucha w celu przyjżenia się tym torbielom.( badana będę miał w pierwszej połowie września)
Mam chłopaki do was pytania:
Czy ocena kliniczna T2 juz kwalifikuje do leczenia chemią ( mam na myśli Karboplastynę) ?
Czy wg waszej wiedzy torbiele te nie mają związku z rakiem jądra ?
Jakie dobre pytania zadać lekarzowi Onkologowi?
Czy warto skonsultować ewentualnie dalsze poztępowanie z innym onkologiem - doświadczonym w leczeni raka jądra( z forum wiem że jest dr. Adamowicz w Wejcherowie) ?
Pozdrawiam - erwin23