pT3 - Carcinoma embryonale 70%, Chorioncarcinoma 20 % i Yolk

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

pT3 - Carcinoma embryonale 70%, Chorioncarcinoma 20 % i Yolk

Postprzez mama65 » 24 Lut 2011, 00:13

Witam serdecznie

W kwietniu 2010 r.mój partner miał usuwane prawo jądro i wynik histo pat to:

pT3 - Carcinoma embryonale 70%, Chorioncarcinoma 20 % i Yolk Sac Tumor 10 %

TK wykazało zmiany na węzłach chłonnych i 3 guzki (3mm, 3mm i 7 mm) w płucach. Dostał 3 kursy chemioterapii BEP i w sierpniu miał RLNPD. Badanie histo pat usuwaniętych węzłow wykazało że zmiany te były całkowicie martwe. Zmiany w płucach uległy całkowitej regresji.

Tydzień temu mój partner robił TK i płuca i miednica mniejsza ok, ale TK węzłów wykazało :

Obecnie po lewej stronie dolnego odcinka aorty brzusznej oraz w lewym dole pachwinowym, widoczne są pojedyncze, średnicy do 1 cm węzły chłonne.

Obecnie mój partner bierze 2 serie antybiotyku i leku przeciwzapalnego ponieważ na lewym najadrzu zrobiła się torbiel wielk. 0,63 cm3. Lekarz jednak zapewniał nas że to napewno nie jest nic złośliwego i najpierw musi wziasc antybiotyk a jeżeli to nie pomoże to usuną to. Moje pytanie brzmi czy te powiększone węzły chłonne mogą być spowodowane tą torbielą czy mogą to być przerzuty??? Bardzo sie boje a nasza P. onkolog bedzie dopiero w przyszłym tygodniu a mnie to strasznie męczy. Dodam jeszcze że markery sa ok, a to jest pierwsze TK jamy brzusznej po operacji. Wczesniej było tylko USG i było wszystko ok.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez mama65 24 Lut 2011, 10:04, edytowano w sumie 2 razy
mama65

Re: pT3 - Carcinoma embryonale 70%, Chorioncarcinoma 20 % i

Postprzez tom_sar » 24 Lut 2011, 08:27

Pewnie jest tak jak mówi Wasz lekarz, ale powtórzyłbym TK i markery za 8 tygodni. Czy mogłabyś powtórzyć jaka była największa średnica tych węzłów? Bo wyświetla mi się jakiś wykrzyknik zamiast wartości.
Awatar użytkownika
tom_sar
Ekspert

Miejscowość: Warszawa

Postprzez mama65 » 24 Lut 2011, 10:02

Dziękuje ślicznie za odpowiedz Panie Doktorze :)

Średnica była do 1 cm.

Pozdrawiam
mama65

Postprzez tom_sar » 27 Lut 2011, 00:11

1 cm to średnica prawidłowych węzłów chłonnych. Za patologiczne uznaje się węzły przekraczające 15 mm w krótkiej osi.
Awatar użytkownika
tom_sar
Ekspert

Miejscowość: Warszawa

Postprzez mama65 » 28 Lut 2011, 13:40

Dziekuje bardzo bardzo serdecznie za odpowiedz :)
mama65

Postprzez mama65 » 23 Mar 2011, 15:04

Witam serdecznie !!!

Zastanawiam się nad tym, jak długo w organizmie działa chemia???

W tym samym czasie razem z moim partnerem leczył się chłopak o takim samym rozpoznaniu histo-patologicznym. Miał zmiany na węzłach chłonnych i guzki na płucach. Przeszedł 3 kursy BEP i RPLND. Pierwsze TK płuc miał robione po pierwszym kursie BEP. Obecnie jest 8 miesięcy od zakończenia leczenia. A zmiany na płucach ulegają dalszej regresji (były 4 guzki średnicy do 6 mm a teraz został tylko 1 o średnicy do 2 mm). Czy możliwe jest to że chemia jeszcze działa w organizmie??? Albo że zmiany na płucach były wynikiem działania bleomycyny??? Był u dwóch torakochirurgów z DCChP, jednak oni stwierdzili, że zmiany te należy tylko obserwować, bo sa zbyt małe aby operować.

Z góry dziękuje za odpowiedz
Pozdrawiam
mama65

Postprzez troll » 23 Mar 2011, 16:48

Witam,

Niekoniecznie jest to tak odległe działanie chemioterapii (jest to wręcz niemożliwe :) ). Dalsza regresja zmian to wyłącznie "radzenie sobie" organizmu z nekrozą po chemioterapii - organizm sam usuwa nekrotyczne tkanki po nowotworze. Operowanie zmian przetrwałych ma zwykle na celu potwierdzenie, że rzeczywiście chemioterapia zadziałała całościowo a w przypadku potwierdzenia elementów żywego utkania nowotworowego - usunięcie takiego ogniska i ewentualnie skierowanie do chemioterapii drugiej linii / chemioterapii konsolidacyjnej. A więc jest to normalne zjawisko, podobnie jak wchłanianie się węzłów chłonnych po chemioterapii - szczególnie dotyczy to nasieniaka.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez mama65 » 23 Mar 2011, 21:12

Dziękuje ślicznie Trollu za odpowiedz :)
mama65

Postprzez Watcher » 24 Mar 2011, 01:38

Wybiegając w przyszłość węzły chłonne mogą powiększać się nieco bardziej niż kiedyś. U mnie np. nigdy nie odczuwałem powiększonego węzła chłonnego. A obecnie po chemii i usunięciu węzłów węzły pachwinowe i pod pachami szaleją. Do tego stopnia, że raz powiększyły się do całkiem sporych rozmiarów i przestraszyły nawet lekarze urologa. Ale okazało się, że to normalny proces w organizmie - tylko teraz działa to inaczej niż przedtem.

Nie ma się co stresować :)
Watcher

Postprzez mama65 » 31 Mar 2011, 14:29

Witam

kolejna kontrola za nami. Markery w normie :D . Niestety pani onkolog nie wystawiła skierowania na kolejne TK, ale na początku maja mamy kontrole u torakochirurga więc on bez problemu wystawi.

Pozdrawiam
mama65

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości