Seminoma mediastinum - Kuba

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Seminoma mediastinum - Kuba

Postprzez troll » 25 Sty 2012, 19:24

Witaj,

Sypiam dużo po południu :D A tak serio, serio to czasem jest lepiej a czasami mniej lepiej, takie życie. Oczywiście basen i odstawienie ketonalu jak najbardziej popieram. Podróżowanie też. Jesteś po zabiegu sternotomii więc nie uważam aby było to jakiekolwiek oszustwo czy coś na ten kształt. Należy Ci się i świetnie, że wykorzystujesz to. Co do AFP to badanie parametrów wątrobowych i na razie wystarczy. Niepokojący będzie mógł być dopiero wzrost.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Kuba » 03 Kwi 2012, 12:33

Witam serdecznie!!
Kilka spraw chciałem opowiedzieć, myślę, że spamiętałem. Moje samopoczucie w porządku, wracam do normalności powoli chociaż na czas renciny do pracy nie zamierzam się wybierać:)
Dziś otrzymałem - jeszcze nie kompletny - wynik badania PET telefonicznie od prowadzącej mnie radioterapeutki. Już po tłumaczeniu uzyskałem odpowiedź iż w moim organiźmie na klatce piersiowej pozostały jedynie uszkodzenia po sternotomii a poza tym jest czyściutko. Nie ma śladów aktywnego nowotworu który by musiał być szybko poddawany radioterapii natomiast w związku z tym, że poziom markeru AFP nadal pozostaje podwyższony (w zasadzie taki, jak wcześniej) oraz w związku z zaawansowaniem nowotworu przy wykryciu choroby proponowana jest mi radioterapia (profilaktyczna? tak sobie ją nazwałem) przy użyciu niskich dawek no i chyba nie pozostało mi nic innego jak to wziąć? Co o tym myślicie? Jak dostane pełen wynik PETu i konkretny wynik krwi to napiszę tu, ale to już pewno po Świętach.

A z lekka niepokoi mnie fakt pojawienia się bliznowca w dolnej części blizny, na necie można znaleźć tyle sprzecznych informacji więc spytam i Was - czy jest to powód do niepokoju?
http://www.ekopharm.pl/files/badania_na ... keloid.jpg - zrobiło się coś takiego na długości jakiś 5 cm. Czy to normalny etap powstawania blizny czy jakiś niepokojący przerost?

Chociaż ostatnio mam męczący katar to przy tym co mnie spotykało jest i tak super, wszystkim Wam życzę wszystkiego dobrego, dużo zdrowia, samych dobrych wieści i Wesołych Świąt!
Pozdrawiam
Kuba
Kuba

Miejscowość: Katowice

Postprzez Kuba » 17 Wrz 2012, 00:19

I po radioterapii...
Wypis: Pacjent leczony ambulatoryjnie fotonami X 20 MV na obszar śródpiersia df 1,8Gy/guz do dawki 50,4 Gy/guz. Lampy przyjmowałem od 10 V do 19 VI 2012.

Marker 19 VI 2012
AFP - alfa fetoproteina 10,42 IU/ml dla normy <6,67

Wynik TK klatki piersiowej z dnia 10.09.2012 opis:
Badanie wyk. techniką spiralną po podaniu kontrastu.
W obecnym badaniu w śródpiersiu przednim, w górnej jego części widoczne klipsy pooperacyjne od śródpiersia w kierunku opłucnej płuca lewego w okolicy zamostkowej rozciąga się struktura o gęstości około 10 - 15 jednostek H.U o wymiarach 3cm *1,5cm nie ulegającą wzmocnieniu, we wcześniejszym badaniu z dn.12 IV 2012 zmiana ta była widoczna ale zdecydowanie mniejsza. W tej okolicy patologicznego wzmocnienia sugerującego ewidentny proces wznowy nie uwidoczniono.
W przylegającym segmencie III płuca prawego widoczne drobne zmiany guzkowo-włókniste i dyskretne ogniskowe pogrubienia opłucnej.
Niewielkie zmiany włókniste w X segmencie płuca lewego.
Poza tym w obrębie śródpiersia w okienku aortalno-płucnym widocznych zmian ogniskowych nie uwidoczniono.
W obrębie śródpiersia w okienku aortalno - płucnym widoczny węzeł chłonny o średnicy około 9mm - w normie z niewielkim centralnym rozpadem.
Poza tym patologicznie powiększonych węzłów chłonnych w obrębie śródpiersia nie uwidoczniono.
Nadnercza bez ewidentnej patologii.
W obrębie elementów kostnych klp ewidentnej patologii nie uwidoczniono.

Wnioski:
W miejscu operowanym widoczna struktura nie ulegająca wzmocnieniu pokontrastowemu, która uległa powiększeniu w stosunku do badania z dn.4 IV 2012. Nie można wykluczyć wznowy. Wskazane poszerzenie diagnostyki i badanie kontrolne TK.
W obrębie serca i naczyń ewidentnej patologii nie uwidoczniono.

Aktualne badanie markerów z dnia 14 IX 2012
beta-HCG <0,100 mIU/ml z normą max.2,00
AFP 14,28 IU/ml z normą max.5,8

Moje pytanie:
Marker wzrósł...
Widać coś, co urosło...
O co chodzi? Czy to wznowa? Co mam o tym myśleć?

Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Kuba
Kuba

Postprzez troll » 17 Wrz 2012, 08:22

Witaj,

Obecnie zarówno wynik badania TK jak i wynik markerów sugerują wznowę procesu nowotworowego. Przypomnij mi proszę gdzie się leczysz, niestety na szybko ja nie mogę sobie tego przypomnieć a najłatwiej będzie jak po prostu mi to przypomnisz.

Plan działania na teraz będzie taki:
- powtarzamy TK klatki piersiowej + TK jamy brzusznej i miednicy małej,
- powtarzamy markery

Jeśli w w/w badaniach będzie widoczna zmiana opisywana w badaniu poprzednim oraz AFP wciąż będzie wzrastał - wnioski będą w miarę jednoznaczne + wskazanie do chemioterapii II linii wg programu TIP. Na razie cierpliwość i ew. wycieczka do innego ośrodka.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Kuba » 17 Wrz 2012, 12:18

Leczę się w CO Gliwice. Kontrolnie byłem na wizycie u dr.Sarosieka i wybieram się tam po raz drugi w najbliższy piątek bo czy informacje są dobre czy złe mam maksymalne zaufanie do Tego Doktora! Bardzo dużo mi pomógł. Zabieg resekcji guza i wycinek przeszedłem w Zakopanem na Gładkim. Wyniki TK jamy brzusznej i miednicy będe mieć jutro więc je tu przepiszę.
Kuba

Postprzez troll » 17 Wrz 2012, 13:08

Witaj,

Świetnie, że wybierasz się znów do dra Sarosieka. Koniecznie przepisz wyniki! Teraz i tak nic nie zrobisz w tej sprawie.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Kuba » 18 Wrz 2012, 14:05

TK jamy brzusznej i miednicy małej
Badanie z dnia 17.09.2012r.

Wątroba prawidłowej gęstości 60j.H., nieco powiększona w wymiarze długim 17,9cm.
Wątroba jednorodna.
W obrębie pęcherzyka żółciowego uwapnionych złogów nie uwidoczniono.
Drogi żółciowe wew. i zew. wątrobowe nieposzerzone.
Trzustka prawidłowej wielkości, jednorodna, przewód Wirsunga nieposzerzony.
Śledziona prawidłowej wielkości, jednorodna.
Obie nerki o prawidłowym położeniu i wielkości, bez cech zastoju i kamicy, wydzielają i wydalają równoczasowo.
Aorta brzuszna prawidłowej szerokości, bez zmian miażdzycowych.
Pęcherz moczowy dobrze wypełniony, częściowo zakontrastowany, w obrębie ściany światła ewidentnych zmian nie uwidoczniono.
Gruczoł krokowy o wym.4,2cm*2,9cm o gładkich obrysach.
W obrębie dołów kulszowo - odbytniczych w obrębie miednicy małej jamy brzusznej patologicznie powiększonych węzłów nie uwidoczniono.
Pętle jelitowe częściowo zakontrastowane - trudne do oceny.
Esica i odbytnica o niezakontrastowanym świetle, o niepogrubiałych ścianach.

Wnioski: W obrębie jamy brzusznej i miednicy małej cech uogólnienia procesu npl związanego z obecnością operowanego nasieniaka w śródpiersiu nie uwidoczniono.
Niewielkie powiększenie wątroby.
Kuba

Postprzez troll » 18 Wrz 2012, 18:05

Witaj,

Jak pewnie się domyślasz TK brzucha i miednicy jest ok. Kiedy powtarzasz markery? Po wizycie w Warszawie?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Kuba » 19 Wrz 2012, 08:54

Witam

Od środy jestem na antybiotyku AMOTAKS 1G gdyż dopadła mnie angina :( zażywać będę go do piątku,
AFP badałem 14 września więc nie wiem kiedy najlepiej powtórzyć ponownie?
Czy zażywanie antybiotyku może mieć jakiś wpływ na wynik markera?
Proszę o radę kiedy najlepiej ponownie powtórzyć badanie - zastanawiam się czy poniedziałek będzie odpowiednim czaem?

Kontaktowałem się z CO w Gliwicach, ale niestety nie ma moje lekarki i dopiero w poniedziałek mogę umówić się na wizytę.

Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Kuba
Kuba

Postprzez troll » 19 Wrz 2012, 09:06

Witaj,

Kiedy ostatni raz robiłeś morfologię + próby wątrobowe?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość