Witam
Dawno nie pisałem, ale dochodzę do siebie po drugiej pieciodniówce, którą ciężko znoszę, nawet myśl o szpitalu powoduje u mnie nudności

.
Proszę ekspertów o interpretację i porównanie wyniku hist-pat ponownego badania mojego jądra.
Pierwszy dla porównania zamieszczam wynik wyjściowy a pod nim wynik końcowy (dla ułatwienia)

.
Proszę o wykazanie różnic między tymi wynikami, może okaże się, że drugi wynik jest na moją korzyść

.
WYNIK WYJŚCIOWY:
Teratocarcinoma testis (M - 9081/3).
W utkaniu nowotworu dominuje obraz raka zarodkowego. Obecne są też struktury odpowiadające guzowi pęcherzyka żółciowego. Ściany naczyń krwionośnych w sąsiedztwie guza są nacieczone.
Naczynia torebki i powrózka nasiennego bez zmian. Najądrze bez zmian.
Konieczna jest weryfikacja rozpoznania przy pomocy badań immunohistochemicznych.
Nadesłano materiał operac. 100 g:
Jądro o wym. 5 x 5 x 4 cm z najądrzem i powr. nas. dł. 6 cm. Osłonki cienkie, gładkie. Pow. jądra gładka. Na przekroju rozpadający się krwisty guz zajmujący całą powierzchnię (zachowany wąski 0,5 cm pas utkania jądra na obwodzie).
WYNIK KOŃCOWY:
Obraz histologiczny w oparciu o wyniki badań immunohistochemicznych odpowiada mieszanemu guzowi germinalnemu jądra (mixed germ cell tumor).
Przeważa utkanie raka zarodkowego.
Obecne są również ogniska niedojrzałego potworniaka oraz guza pęcherzyka żółtkowego. Ponadto obecne są atypowe komórki syncytio trofoblastu. W kanalikach nasiennych obecne zmiany typu IGCN. W nielicznych naczyniach obecne są komórki nowotworowe (artefakt).
Osłonka biaława, najądrze i powrózek nasienny bez zmian nowotworowych.
W komórkach nowotworowych wykazano ekspresję CD30, CK(AE1/AE3) i AFP.
Wykazano ekspresję antygenu proliferacyjnego Ki 67 w > 80 % jąder komórkowych. (9085/3 T-78000)
Pozdrawiam