Mariusz - Podkarpackie

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Mariusz - Podkarpackie

Postprzez majka60 » 13 Paź 2012, 18:42

Dziękuję za odpowiedź . Kolejną konsultację mam we wtorek i myślę że w moim przypadku będzie podobnie . A w którym miejscu było cięcie ?
majka60

Postprzez aloj65 » 13 Paź 2012, 19:58

Tutaj znajdziesz podstawowe informacje:http://www.zdrowie.med.pl/uk_oddech/badania/mediastin.html
Zabieg poprzedzają badania,więc pobyt może być 1-2 dni dłuższy (Ekg,rtg,morfologia ).Po zabiegu można wstać następnego dnia.Dolegliwości,to przede wszystkim chrypka i ból gardła(od rurki intubacyjnej)i karku.Pacjent ma głowę odchylona do mocno do tyłu i stąd ten ból,który minął po paru dniach. Cięcie jest w dołku poniżej grdyki,ale jest niewielkie.Mąż miał plasterki,więc nie był na ściąganiu szwów. Zwolnienie po zabiegu 2 tygodnie.Naprawdę da się przeżyć :)
aloj65

Postprzez majka60 » 16 Paź 2012, 13:59

Witam . Dzisiaj ponownie byłem na konsultacji w Rzeszowie (Specjalistyczny Zespól Gruźlicy i Chorób Płuc) i na spokojnie porozmawiałem z lekarzem i wytłumaczył mi , że ze względu na umiejscowienie zmienionego węzła konieczne jest otworzenie klatki . Stwierdził , że metodą mediastinoskopi nie ma możliwości dostać się do węzłów .
Trollu proszę zerknij jeszcze raz na opis PET klatki i czy nie ma innej możliwości . Czy może w innym Ośrodku powiedzą mi to samo ? Dziękuję .
majka60

Postprzez troll » 16 Paź 2012, 16:26

Witaj,

Oczywiście jak najbardziej możesz odbyć konsultację gdzieś indziej - będziesz wtedy pewny opinii. Natomiast co do ułożenia zmienionych węzłów chłonnych w obrębie klatki piersiowej to niestety nie jestem torakochirurgiem i bardzo trudno mi się wypowiedzieć w sprawie możliwości zastosowania danej techniki - tutaj decyzja należy do torakochirurga. Moim (prywatnym!) zdaniem i zupełnie na chłopski rozum zarówno węzły tchawiczno-oskrzelowe jak i śródpiersia przedniego powinny dać się pobrać podczas mediastinoskopii. Być może są ku temu inne przeszkody - myślę, że jeżeli jesteś zdecydowany na Rzeszów to powinieneś zaufać tamtejszym lekarzom. W innym przypadku zawsze masz prawo do konsultacji w innym ośrodku - zwykle wystarczy rejestracja telefoniczna.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez majka60 » 16 Paź 2012, 19:23

Witam.Sam nie wiem, co robić.Może ktoś z forum poleci torakochirurga. Może być Lublin ,Kielce, Kraków.Chciałbym zasięgnąć innej opinii.
majka60

Postprzez majka60 » 14 Lis 2012, 18:14

Witam ponownie . Byłem na konsultacji w Krakowie u torakochirurga , który zlecił badanie bronchoskopii podejrzanych węzłów śródpiersia .
Oto wyniki badania :
Aparat EUSb wprowadzono do przełyku i podobnie jak w badaniu EBUS nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych śródpiersia .
Tchawica , ostroga główna i drzewo oskrzelowe obustronnie bez zmian w zasięgu badania instrumentu . Kontynuując badanie w systemie EBUS uwidoczniono mierne powiększone , hyperechogenne węzły chłonne gr. 11L i 10L max. 10/12 mm . Wykonano EBUS-TBNA NL ggr 11L (1) i gr 10L (2) .
Węzły chłonne śródpiersia niepowiększone .

Badanie patomorfologiczne :
W badaniu w dwóch preparatach stwierdzono niezbyt liczne elementy komórkowe utkania limfatycznego i komórki nabłonka gruczołowego oskrzela , a w 3 preparacie treść krwistą oraz elementy komórkowe utkania limfatycznego i komórki nabłonka płaskiego bez cech atypii .

Epikryza : wykonano EBUS/EUS stwierdzając odczynowe węzły chłonne . Również w badaniu cytologicznym nie stwierdzono podejrzanych komórek . Zalecana tomografia za 3 miesiące .

Kilka dni temu robiłem markery i wszystkie 3 są w normie .

Wizytę u onkologa mam w piątek ale chciałem się jeszcze dowiedzieć czy rzeczywiście wszystko jest w porządku ?
majka60

Postprzez majka60 » 18 Lis 2012, 03:10

Witam.
Trollu-proszę ,czy mógłbyś się wypowiedzieć w mojej sprawie ?
Czy leczenie uznać za zakończone ze skutkiem pozytywnym,czy dalej drążyć temat.
Mariusz.
majka60

Postprzez troll » 20 Lis 2012, 03:05

Witam,

Z tego co mi wiadomo to jednak nie pobrano węzłów, których powiększenie wykazano w badaniu PET-CT. Natomiast w ultrasonografii przezoskrzelowej (EBUS) wykazano jedynie niewiele powiększone węzły chłonne. Jest to informacja uspokajająca, natomiast pojawia się pytanie na ile zasadne jest badanie kontrolne za 3 miesiące a nie nieco wcześniej? Decyzję musi podjąć przede wszystkim Twój lekarz onkolog i wspólnie określcie po jakim czasie należy skontrolować klatkę piersiową w kolejnym badaniu CT (już nie PET).
Póki co wydaje się, że obserwacja jest wyjściem słusznym.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez majka60 » 23 Lis 2012, 13:25

Dziękuję za odpowiedź i poświęcony czas . Podczas przepisywania przeoczyłem jedną linijkę tekstu , oto ona :
" Aparat EUSb wprowadzono do przełyku i podobnie jak w badaniu EBUS nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych śródpiersia . NI gr 4L i 6 < 5mm - wykonano EUS-FNA NL gr $L (3) " Dalsze działania po nowym roku . Jeszcze raz dziękuję .
majka60

Postprzez kajla2012 » 23 Lis 2012, 17:42

GRATULUJE WYGRAŁEŚ
kajla2012

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości