Podejrzenie raka jądra.

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Podejrzenie raka jądra.

Postprzez Bad » 21 Sty 2013, 03:19

Witam serdecznie,
jestem po godzinnej lekturze owego forum i na sam początek chciałbym kilka słów do adminów oraz wszystkich forumowiczów, którzy służą tu pomocą: naprawdę jesteście świetnymi ludźmi! Fajnie, że takie miejsce istnieje, i jeszcze fajniej, że są ludzie dobrej woli, którym los innego człowieka nie jest obojętny.

A teraz o mnie:
Mam 19 lat. Od jakiegoś miesiąca zauważyłem, iż coś dzieje się z moim lewym jądrem. Od jakiś dwóch tygodni dodatkowo zaczęło mnie ono boleć. Teraz ból odczuwam także w jądrze drugim, tyle że akurat w nim nie dostrzegłem żadnych zmian. Od kilku dni odczuwam także lekki ból w podbrzuszu.

Moje lewe jądro jest większe niż dotychczas i większe od prawego, a na dodatek wygląda jakby miało dwie części. Z czego jedna jest bardziej okrągła, a druga podłużna. Całość wydaje się być..hm..rozlazła? Nie mam pojęcia jak to opisać.

Fakt ten niepokoił mnie już od dłuższego czasu, ale działać postanowiłem dopiero teraz. W dzisiejszych 'Faktach' pojawił się reportaż na temat raka jądra, w którym mówiono między innymi o objawach, które jak sądzę, występują właśnie u mnie. Po zapoznaniu się z tematem w internecie - dlatego też trafiłem m.in. właśnie do Was - zacząłem mieć jeszcze większe objawy.

Na dniach, jeżeli dam radę, to jeszcze jutro, zapiszę się na wizytę u lekarza. No właśnie, gdzie dokładnie się kierować? I czy uważacie, że to może być właśnie rak jądra? A może zupełnie coś innego?
Ostatnio edytowany przez Bad, 21 Sty 2013, 21:19, edytowano w sumie 1 raz
Bad

Re: Podejrzenie raka jądra.

Postprzez Adrian1975 » 21 Sty 2013, 08:07

cześć,'
dobrze, że tu wszedłeś. jest to pierwszy krok do diagnozy.
skoro masz takie podejrzenia, to musisz je czym prędzej rozwiać, każda wiedza jest lepsza od niepewności.
co do jader, przyczyny mogą być różne, jak różne są choroby jąder. Udaj się czym prędzej (czas jest ważny) do UROLOGA, który badaniem palpacyjnym zbada Ci jądra i w zasadzie już będzie mógł wstępną diagnozę przedstawić. Zapewne też czeka Cię USG jąder i następnie badanie tzw. markerów nowotworowych (trzy markery: LDH, Bhcg, AFP). Dobrze jest też zrobić zdjęcie płuc.

Najważniejsza jest teraz wizyta u urologa. Jak się okaże, że jest kolejka, to pędź prywatnie.

Adrian

ps.
skąd jesteś?
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez Slave » 21 Sty 2013, 09:15

Hej.
Tak jak Adrian napisał leć natychmiast do urologa na badanie i USG !!!!
Ja jak głupi czekałem prawie trzy miesiące że "może samo przejdzie", a teraz czekam z duszą na ramieniu
na kolejne badania i wynik histopatologiczny, bo niepokoje się czy zareagowałem na czas.
Jestem kilka dni po zabiegu.i pozbyłem się już draństwa.
Nie zlekceważ tego i umawiaj natychmiast wizytę !!!
pozdr.
Slave

Postprzez thinkpositive » 21 Sty 2013, 09:28

Witaj Kolego,

Napisz skąd jesteś to może uda się zasugerować Ci miejsce...
2011 - nienasieniak, IB, 2xBEP, Mazowiecki Szpital Onkologiczny we Wieliszewie
Awatar użytkownika
thinkpositive
Przyjaciel Forum

Postprzez m9nika » 21 Sty 2013, 09:36

Witaj na forum,
Skąd jesteś?
Tak jak koledzy powiedzieli koniecznie udaj się do specjalisty urologa i to najlepiej w jak najkrótszym czasie (prywatnie np. ordynator kliniki urologii w szpitali najbliżej miejsca zamieszkania = szybki termin przyjęcia do szpitala).
Dobrze jest w między czasie zrobić badanie USG (na które też się czeka) oraz badania markerów koniecznie tych trzech AFP,
b-HCG i LDH.

Nawet jeśli okaże się, że jest to rak jądra to jego wyleczalność jest bardzo dobra. Ale ważne by nie dopuścić, żeby choroba się rozprzestrzeniła! Porozmawiaj z rodzicami (jeśli masz taką możliwość) o swoich obawach, wsparcie rodziny jest bardzo ważne.
Życzę powodzenia i pozdrawiam.
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez Bad » 21 Sty 2013, 10:50

Dzięki serdeczne za odpowiedź i miłe słowa.

Pochodzę ze Słupska (pomorskie).
Bad

Postprzez romi » 21 Sty 2013, 12:58

Witaj
Przede wszystkim bez paniki. Jeśli będziesz postępował racjonalnie tak jak opisano poniżej
viewtopic.php?f=6&t=192
to masz duże szanse na całkowite wyleczenie. W tej chwili działaj zgodnie z tymi zaleceniami, a jeśli okaże się, że nie jest to nowotwór jądra to już wygrałeś.
Jeśli okaże się, że niestety jesteś chory to pomocy szukaj w polecanych ośrodkach
viewtopic.php?f=6&t=160
A teraz najpilniejsza jest wizyta u urologa. Zwykle podczas wizyty jest robione USG które praktycznie w 100% pozwala na wykluczenie lub stwierdzenie istnienia nowotworu. Markery AFP, LDH i bHCG są również istotnym elementem diagnozy, dlatego ich wykonanie jest niezbędne.
Powodzenia
romi

Postprzez Bad » 21 Sty 2013, 21:35

m9nika napisał(a):Tak jak koledzy powiedzieli koniecznie udaj się do specjalisty urologa i to najlepiej w jak najkrótszym czasie (prywatnie np. ordynator kliniki urologii w szpitali najbliżej miejsca zamieszkania = szybki termin przyjęcia do szpitala).

Czyli mam rozumieć, że w szpitalu także przyjmują prywatnie?

Znalazłem takie coś:
http://www.szpital.slupsk.pl/oddzial-urologiczny.html
http://www.znanylekarz.pl/janusz-kordas ... urg/slupsk
Bad

Postprzez troll » 21 Sty 2013, 22:20

Witaj,

Myślę, że to dobry adres aby wykluczyć lub potwierdzić Twoje podejrzenie. Pamiętaj, doświadczony specjalista urolog jest w stanie rozpoznać guza jądra badaniem palpacyjnym a USG służy jako narzędzie służące ostatecznemu potwierdzeniu podejrzenia i postawienia rozpoznania guza jądra. Przede wszystkim musisz iść do swojego lekarza rodzinnego - skierowanie musisz mieć. Może Twój lekarz rodzinny (jeśli jest kolokwialnie mówiąc ogarnięty) także podpowie Ci jakiś namiar na solidnego urologa w Słupsku?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez romi » 21 Sty 2013, 22:27

Witaj
Nie tak masz rozumieć. M9nice chodziło o to, że jeśli pójdziesz na wizytę prywatnie np. do ordynatora to mając od niego skierowanie do szpitala, na jego oddział dostaniesz się szybko. Ale tak naprawdę to w przypadku jeśli dostaniesz skierowanie od dowolnego urologa z dopiskiem "pilne" to zostaniesz szybko przyjęty do szpitala na zabieg. Świadomość urologów w tym zakresie jest na tyle duża, że mają świadomość pilności usunięcia jądra w przypadku stwierdzenia nowotworu. Zresztą mając skierowanie możesz wybrać sobie dowolny szpital w którym zaproponują Ci najkrótszy termin. Nie obowiązuje żadna rejonizacja. Zabieg to jedno, a dalsze postępowanie to drugie, różne ośrodki i różni lekarze.
Teraz nie zwlekaj tylko idź na wizytę do urologa i badanie USG. Większość urologów posiada USG i w ramach wizyty wykonuje badanie, także właśnie do takiego się udaj.
Działaj, powodzenia
romi

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości