Chyba i Ja będę musiał powalczyć

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Chyba i Ja będę musiał powalczyć

Postprzez Jarek79 » 05 Kwi 2013, 20:45

Witam wszystkich.Każdy zdrowy człowiek w duchu myśli sobie że mnie to nie dotyczy a jednak jak widać trafić może każdego.U mnie zaczęło sie od bólu w pachwinie a następnie od powiększenia prawego jądra.Poszedłem biegiem do urologa i diagnoza wodniak.Jednak nie to było najgorsze ponieważ większy problem zrobił się z lewym jajeczkiem.Urolog stwierdził ciemny odcień jak to nazwał hypoechogeniczny czy jakoś tak.Guza już trzy razy probował zlokalizować jednak bez efektu.Generalnie nie był wstanie stwierdzić dlaczego tak jest i jak powiedział że wyjść jest kilka.Nowotwór,taka natura lub efekty przebytych dwóch operacji żylaków powrózka nasiennego i przepukliny właśnie po stronie tego podejrzanego jądra.Teraz zlecił markery które już częściowo odebrałem.Wyniki :

LDH 152 zakres 135-225
AFP 2,16 zakres 0-7
b-HCG w poniedziałek

Generalnie powiedział że on nie jest wstanie jednoznacznie określić co dalej.Coś mówił o biopsji ale z tego co słyszałem tego się nie robi.We wtorek umówiony już jestem na wizytę w Centrum Onkologicznym na Roentgena na dalsze konsultacje.

Teraz moje pytanie co o tym sądzicie.

pozdrawiam
Jarek
Jarek79

Re: Chyba i Ja będę musiał powalczyć

Postprzez poznaniak » 05 Kwi 2013, 20:52

Witam,

żadnych biopsji - litości!!! W razie wątpliwości poszukaj może innego - lepszego urologa w celu konsultacji Twojej sytuacji. Dobry urolog powinien z dobrego USG wykryć szybko, co się dzieje.

Pozdrawiam
Grzegorz
poznaniak
Przyjaciel Forum

Postprzez romi » 05 Kwi 2013, 20:55

Witaj
Jeśli jesteś umówiony na wizytę w CO-I to jest to najlepsze z możliwych miejsc. Poczekaj spokojnie na wizytę, na pewno coś więcej będziesz wiedział. Pewnie jakieś dodatkowe badania. Markery które podałeś są ok.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Jarek79 » 05 Kwi 2013, 20:58

No właśnie do czasu kiedy nie wspomniał o tej biopsji miałem do niego zaufanie a po dzisiejszej wizycie i wzmiance o biopsji cały czar prysł.Na USG faktycznie widać ciemniejszy odcień ale nie jest to jakiś typowo czarny kolor tylko trochę ciemniejszy od "zdrowego obrazu". Sam nie wiem co teraz robić i chyba muszę teraz czekać na wynik trzeciego markera i wizytę w Centrum Onkologicznym w Warszawie.Czy ktoś z was spotkał się z takim "odcieniem" jądra.Czy to może być normalna moja uroda ?
Jarek79

Postprzez troll » 05 Kwi 2013, 21:05

Witaj,

Ja także potwierdzam, nic więcej Ci na tę chwilę nie doradzimy prócz tego, że musisz uzbroić się w cierpliwość i zaczekać na wizytę w CO-I. CO-I to nie tylko świetny ośrodek stricte onkologiczny ale także posiada znakomitych specjalistów urologów.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Jarek79 » 05 Kwi 2013, 21:11

Najgorsze to czekanie.Jeść nie mogę spać tym bardziej czyli po prostu katastrofa. :cry: Trochę humor mi się poprawił po odebraniu wyników dwóch markerów ale i tak do większego obrazu sytuacji potrzeba kompletu wyników.
Jarek79

Postprzez arek » 05 Kwi 2013, 21:24

Jarek79 napisał(a):Najgorsze to czekanie.Jeść nie mogę spać tym bardziej czyli po prostu katastrofa. :cry:

Taaaa czekanie jest najgorsze... psychika potrafi dać popalić... Jedyne, co może na to pomóc, to dużo wymagającego zajęcia (aby nie móc myśleć o zmartwieniu, a na wieczór jakaś podwójna meliska... :)
Trzymaj się stary! Będziesz pod dobrą opieką, a to najważniejsze!
Zobaczysz, będzie dobrze!!!
Pozdrawiam
Arek
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez Jarek79 » 06 Kwi 2013, 06:25

Niestety wyłączyć myślenie o całej sytuacji nie jest łatwo tym bardziej że mam dwójkę małych dzieci i za każdym razem kiedy na nie patrze głupie myśli przychodzą mi do głowy i zastanawiam się co będzie dalej.Chciałbym już być przygotowany na walkę z tą chorobą bo przegrać jej nie mogę w żadnym wypadku.Teraz plan jest taki że idę na konsultację do CO-I ale wybiegając w przyszłość muszę już pogodzić się z myślą o ewentualnym wycięciu jądra i dalszym leczeniu.Mam w związku z tym do was jeszcze pytanie odnośnie dobrych specjalistów onkologów i urologów w Warszawie związanych z CO-I.Mogą być prywatne gabinety owych lekarzy.
Jarek79

Postprzez romi » 06 Kwi 2013, 11:31

Witaj
W przypadku nowotworu jądra wybór ośrodka ma kluczowe znaczenie dla powodzenia leczenia. Jeśli będziesz pod opieka CO-I nie będziesz musiał martwić się o to czy jesteś prawidłowo leczony. To co teraz przeżywasz jest zupełnie naturalne, ale naprawdę w tej chwili i w przyszłości nie musisz nic więcej robić, ani szukać innych lekarzy, bo znajdziesz ich w CO-I. To jest najlepszy wybór.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Jarek79 » 06 Kwi 2013, 12:34

Wiem że ośrodek CO-I to najlepszy wybór tylko czy po wizycie kontrolnej w tym centrum zostanę skierowany do szpitala urologicznego który sam będę musiał sobie wybrać/znaleźć czy oni po prostu mają tam oddział urologiczny(operacyjny) do którego zostanę skierowany i w którym operacja usunięcia jądra zostanie przeprowadzona.
Jarek79

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość